Ciasto drożdżowe -BG i bez Mleka
Moderator: Moderatorzy
Ciasto drożdżowe -BG i bez Mleka
Składniki:
-1,5 szklanki mąki ryżowej
-3 żółtka
-1/2kostki masła roślinnego
-75 g świeżych drożdży
-3/4 szklanki wody
-3/4 szklanki cukru
-olejek waniliowy
Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki wody, dodać łyżkę mąki, łyżkę cukru.
Odstawić na 10 min. Do miski nasypać mąki wlać rozpuszczone drożdże, dodać żółtka ,
olejek waniliowy i cukier.
Wyrabiać ciasto dodając w trakcie resztę ciepłej wody, i roztopiony (przestudzony) tłuszcz.
Napełnić formę do połowy, pozostawić do wyrośnięcia.
Piec ok. 50 minut w temperaturze 220 stopni C.
-1,5 szklanki mąki ryżowej
-3 żółtka
-1/2kostki masła roślinnego
-75 g świeżych drożdży
-3/4 szklanki wody
-3/4 szklanki cukru
-olejek waniliowy
Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki wody, dodać łyżkę mąki, łyżkę cukru.
Odstawić na 10 min. Do miski nasypać mąki wlać rozpuszczone drożdże, dodać żółtka ,
olejek waniliowy i cukier.
Wyrabiać ciasto dodając w trakcie resztę ciepłej wody, i roztopiony (przestudzony) tłuszcz.
Napełnić formę do połowy, pozostawić do wyrośnięcia.
Piec ok. 50 minut w temperaturze 220 stopni C.
Może zedrzesz sobie łokcie i kolana,
ale warto jeśli uda się trafić w dziesiątkę...
-Mia Hamm-
-Na diecie od Kwietnia 2010- Października 2010
ale warto jeśli uda się trafić w dziesiątkę...
-Mia Hamm-
-Na diecie od Kwietnia 2010- Października 2010
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 56
- Rejestracja: wt 09 gru, 2008 09:02
- Lokalizacja: Skarżysko-Kam.
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 56
- Rejestracja: wt 09 gru, 2008 09:02
- Lokalizacja: Skarżysko-Kam.
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 56
- Rejestracja: wt 09 gru, 2008 09:02
- Lokalizacja: Skarżysko-Kam.
- dorciap1975
- Forumowicz
- Posty: 164
- Rejestracja: sob 20 mar, 2010 14:52
- Lokalizacja: Biała Podlaska
a robiłyście cebularza?
0,50kg mąki b/glutenowej np.Shar-a
50gr.drożdzy świeżych
1szkl.ciepłego mleka-może być ryżowe-jak ktoś nie może krowiego
2łyżki oleju
łyżeczka cukru i soli
Nadzienie:
2łyżki maku 2 cebule większe pokrojone w kostkę i 2łyżki oleju aby to usmażyć.
Zrobić zaczyn:drożdze,cukier,3łyżki mąki i ciepłe mleko.Odstawić na 15-20min.do wyrośnięcia.Gdy rozczyn wyrośnie,dosypać resztę mąki,dodać olej,posolić i wyrobić ciasto,aby odstawało od ręki.Odstawić na około 30-40min.Tak wyrośnięte ciasto podzielić na 6-7 części.Każdą rozwałkować na mały placek grubości kilku milimetrów i posmarować roztrzepanym jajkiem.Na każdym placku-cebularzu położyć nadzienie.Piec około 30min.na blasze wyłożonej pergaminem w piekarniku nagrzanym do 200st.
Innym nadzieniem mogą być np.oliwki,feta,oscypek,ser żółty,ulubione zioła,papryka,pestki itd.
Polecam
0,50kg mąki b/glutenowej np.Shar-a
50gr.drożdzy świeżych
1szkl.ciepłego mleka-może być ryżowe-jak ktoś nie może krowiego
2łyżki oleju
łyżeczka cukru i soli
Nadzienie:
2łyżki maku 2 cebule większe pokrojone w kostkę i 2łyżki oleju aby to usmażyć.
Zrobić zaczyn:drożdze,cukier,3łyżki mąki i ciepłe mleko.Odstawić na 15-20min.do wyrośnięcia.Gdy rozczyn wyrośnie,dosypać resztę mąki,dodać olej,posolić i wyrobić ciasto,aby odstawało od ręki.Odstawić na około 30-40min.Tak wyrośnięte ciasto podzielić na 6-7 części.Każdą rozwałkować na mały placek grubości kilku milimetrów i posmarować roztrzepanym jajkiem.Na każdym placku-cebularzu położyć nadzienie.Piec około 30min.na blasze wyłożonej pergaminem w piekarniku nagrzanym do 200st.
Innym nadzieniem mogą być np.oliwki,feta,oscypek,ser żółty,ulubione zioła,papryka,pestki itd.
Polecam
Syn Mateusz na diecie od lutego 2010
- dorciap1975
- Forumowicz
- Posty: 164
- Rejestracja: sob 20 mar, 2010 14:52
- Lokalizacja: Biała Podlaska
super przepis!Ciasto drożdżowe -BG i bez Mleka
zawsze szukam przepisów z "normalnych" składników, bez mieszanek, mixów, etc. - chemiczne ciasto mogę kupić gotowe, w domu chcę piec i gotować z jak najprostszych składników.
wprawdzie nieco go sobie zmodyfikowałam - domieszałam mąki kukurydzianej, trochę tapioki, dałam 50 g drożdży (nie czuć "zacieru"!), no i użyłam mleka, bo trochę mogę.
zamiast olejku starłam skórkę z cytryny i dolałam trochę spirytusu.
co więcej - to moje pierwsze w życiu ciasto... glutenowych nie piekłam, bo nie musiałam - mama piecze genialnie, jak przeszłam na dietę, to założyłam, że ciasta już nie są dla mnie.
ale zaczęłam piec chleb i chyba odważyłam się na ciasto. i słusznie - bo z sukcesem.
ale się cieszę...