WITAM CZY MOZE KTOŚ WIE CZY W DIECIE BEZGLUTENOWEJ MOŻNA STOSOWAC OWIES,PŁATKI OWSIANE?NA WIKIPEDII JEST PODANE ZE MOŻNA TYLE ŻE PISZĄ ZE OWIES W POLSCE JEST ZANIECZYSZCZONY INNYMI ZBOŻAMI.I PODOBN O OPINIE SA TEŻ RÓZNE .CO MYŚLICIE?
PS.JESZCZE JEDNO CZY SKROBIA PSZENNA JEST ZAWSZE BEZGLUTENOWA?
MAM WLASNIE PUDELKO TEJ SKROBI I JEST TYLKO NAPISANE ''SKROBIA PSZENNA''I SYMBOL PRZEKREŚLONEGO KŁOSA.
PŁATKI OWSIANE ,CZY MOŻNA PODAWAĆ?
Moderator: Moderatorzy
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 2152
- Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
- Lokalizacja: Kraków
O owsie:
http://www.celiakia.pl/index.php?option ... &Itemid=55
Niektórzy twierdzą, że skrobia pszenna jest zawsze bezglutenowa. Ja w to nie wierzę. Ma zbyt blisko glutenu, żeby nie zdarzały się wpadki (np. zanieczyszczenia krzyżowe czy zaprzestanie oczyszczania przed osiągnięciem progu bezglutenowości). Gdyby tak było, większość produktów na rynku byłaby bezglutenowa.
http://www.celiakia.pl/index.php?option ... &Itemid=55
Niektórzy twierdzą, że skrobia pszenna jest zawsze bezglutenowa. Ja w to nie wierzę. Ma zbyt blisko glutenu, żeby nie zdarzały się wpadki (np. zanieczyszczenia krzyżowe czy zaprzestanie oczyszczania przed osiągnięciem progu bezglutenowości). Gdyby tak było, większość produktów na rynku byłaby bezglutenowa.
Ostatnio zmieniony śr 03 lis, 2010 22:15 przez titrant, łącznie zmieniany 1 raz.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]