![<mmm>](./images/smilies/eusa_think.gif)
![<mmm>](./images/smilies/eusa_think.gif)
Moderator: Moderatorzy
Kropki o niczym nie świadczą.Mazia pisze:Zakupiłam ser Cheddar Mlekovity w składzie mleko pasteryzowane, sól spożywcza, kultury bakterii oraz podpuszczka mikrobiologiczna tylko znowu z ciekawości zakropiłam fragment Lugolem i pojawiły się pojedyncze ciemne kropki ale tylko na jednym z obkrojonych fragmentów na innym się nie dopatrzyłam![]()
Jego sens jest taki sam jak 50 lat temu: Jeśli w produkcie, w którym nie powinno być skrobi, ona jest, to coś śmierdzi. Owszem, może być kukurydziana, ziemniaczana, ryżowa, ale może być i pszenna. A pszenna jest z ww. najtańsza zapewne i najbardziej powszechna. A skoro skrobia, to i gluten, bo wszak mąka jest jeszcze tańsza niż bezglutenowa skrobia. Bezpieczniej takiego szemranego produktu nie jeść.nula pisze:Stosowanie płynu Lugola jest starą metodą, teraz bez sensu.