Tort zrób dziś, ale ubicie śmietany i przełożenie nią ciasta to tak mniej więcej 10 minut więc spokojnie można zrobić niedługo przed podaniem. Tylko najważniejsze, żeby śmietana była mocno schłodzona, można też schłodzić dodatkowo naczynie do ubijania. Ubić z cukrem pudrem i po sprawie
Już po urodzinach:) tort zrobiłam dzień wcześniej bo...nie pisałam ale pokrywałam go masą marcepanową a to zajeło mi pare godzin. Biszkopt wyszedł pyszny i bita śmietana także...może wkleje zdjecie
Mój przepis na biszkopt jest taki:
-4jajka
-3/4szklanki cukru
-1szklanka mixu bezglutenowego(moim zdaniem do biszkoptów najlepszy jest ze Schara C,ale drogi niestety)
-1płaska łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
Białka odzielamy od żółtek.Mikserem ubijamy białka na sztywną pianę sypiemy cukier znów ubijamy na sztywno,dodajemy po 1żółtku delikatnie miksując i na koniec mix wymieszany z proszkiem do pieczenia.Delikatnie ale dokładnie miksujemy(ja zawsze kręcę w jedną stronę ciasto jest puszyściejsze).Pieczemy w nagrzanym piekarniku 175*C ok.25minut.
Jak robię z innego mixu niż ze schara to daje 3/4szkl mixu i 1/4szkl mąki kukurydzianej ,czasem dosypuję łyżkę mąki ryżowej.Jeśli piekę biszkopt do zjedzenia bez kremu to dodaję 3łyżki oleju wtedy nie jest taki suchy.
Nasączenie robię tak:
-1/2szklanki wody chłodnej przegotowanej
-3-4 łyżki cukru
-odrobina soku z cytryny lub kwasku cytrynowego
Robiłam z takich biszkoptów tort i wyszedł pyszny.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Agata23 pisze:świetnie wygląda i napewno tak też smakuje:)
tak, bez dwu zdań
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/