Czy we wszystkich serach żółtych jest gluten?
Moderator: Moderatorzy
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Fakt, zapomniałem dodać, że praktycznie ten test nie ma już najmniejszego sensu, ale odniosłem się bardziej do tego, że jednak coś wykazał w przypadku tego sera. Jednak jeżeli test nie wykazuje zaczernienia, nie oznacza to, że produkt nie zawiera glutenu. Oznacza jedynie to, że w produkcie nie ma skrobi.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
- madzialena
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 261
- Rejestracja: pt 01 lip, 2011 14:05
- Lokalizacja: Częstochowa
- madzialena
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 261
- Rejestracja: pt 01 lip, 2011 14:05
- Lokalizacja: Częstochowa
Przepis na domowy ser żółty
250 g tłustego sera białego,
1 szklanka mleka,
1/4 kostki masła,
1 jajko,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka octu,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Mleko zagotować. Do garnka z mlekiem wkruszyć ser biały, zagotować, delikatnie mieszając. Odcedzić na sicie. W rondlu rozpuścić masło, zdjąć z ognia, chwilę przestudzić. Dodać odcedzony ser, jajko, sól i ocet. Wymieszać. Ponownie postawić na ogniu i smażyć, wolno mieszając, aby nie przywarł do dna. Kiedy ser zgęstnieje, dodać sodę, dokładnie wymieszać. Kiedy masa się spieni, przelać ją do foremki nasmarowanej masłem lub wyłożonej folią aluminiową. Wystudzić, wstawić do lodówki do zastygnięcia. Potem można ją swobodnie kroić w plastry. W serze można zatopić oliwki, suszone pomidory, zioła.
Fajny przepis, wypróbuję go ja już się uporam z nietolerancją na mleko
250 g tłustego sera białego,
1 szklanka mleka,
1/4 kostki masła,
1 jajko,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka octu,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Mleko zagotować. Do garnka z mlekiem wkruszyć ser biały, zagotować, delikatnie mieszając. Odcedzić na sicie. W rondlu rozpuścić masło, zdjąć z ognia, chwilę przestudzić. Dodać odcedzony ser, jajko, sól i ocet. Wymieszać. Ponownie postawić na ogniu i smażyć, wolno mieszając, aby nie przywarł do dna. Kiedy ser zgęstnieje, dodać sodę, dokładnie wymieszać. Kiedy masa się spieni, przelać ją do foremki nasmarowanej masłem lub wyłożonej folią aluminiową. Wystudzić, wstawić do lodówki do zastygnięcia. Potem można ją swobodnie kroić w plastry. W serze można zatopić oliwki, suszone pomidory, zioła.
Fajny przepis, wypróbuję go ja już się uporam z nietolerancją na mleko
mam pytanie odnośnie wędzonego radamer, np marki serenada. można obawiać się w nim glutenu?
http://akstheauthor.blogspot.com/ Nowy post o miejscach w autobusie, czyli co komu się należy. Zapraszam do dyskusji.
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa