Spoistosc chleba:(

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
manu666
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 213
Rejestracja: czw 21 wrz, 2006 16:22
Lokalizacja: Częstochowa

Spoistosc chleba:(

Post autor: manu666 »

Pieke chleb sam, ale nie zawsze wychodzi on taki ladny i ostatnimi czasy, chleb sie troche rozsypuje, co musze dodac by chleb byl bardziej spoisty i sie nie rozsypywal?
Dlaczego widzimy tylko źdźbło w naszym oku, a nie dostrzegamy gór, pól i gaju oliwnego??

Obrazek
Awatar użytkownika
mlobko
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 34
Rejestracja: ndz 27 sty, 2008 19:38
Lokalizacja: Płońsk
Kontakt:

Post autor: mlobko »

Odpowiednie proporcje składników. Zauważyłem, że pewne mieszanki bezglutenowe dostępne na naszym rynku niestety powodują rozsypywanie się pieczywa.
Ja polecam dodanie do ok 700 g ciasta ok 7 - 8 gramów gumy guar. Zawsze pomaga.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
manu666
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 213
Rejestracja: czw 21 wrz, 2006 16:22
Lokalizacja: Częstochowa

Post autor: manu666 »

Dziekuje, pokombinuje z ta guma, jesli najpierw ja kupie. Kiedys jak bylem w Niemczech natrafilem na make na chleb bezglutenowy i byla swietna, bo miala od razu w sobie chyba jakis skladnik ktory sprawial ze maka sie w ogole nie rozsypywala. Ale Tu Jest Polska:/ mam nadzieje ze kiedys w Polsce bedzie duzy wybor w produktach bezglutenowych:)

P.S A propo chleba to zawsze mi wychodzi inny i zawsze inaczej smakuje, aczkolwiek staram sie identyczne skladniki i w takich samych proporcjach przygotowywac. Czy taka gume gar dostane w normalnym bezglutenowym sklepie?
Dlaczego widzimy tylko źdźbło w naszym oku, a nie dostrzegamy gór, pól i gaju oliwnego??

Obrazek
Awatar użytkownika
mlobko
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 34
Rejestracja: ndz 27 sty, 2008 19:38
Lokalizacja: Płońsk
Kontakt:

Post autor: mlobko »

ja kupuję w Glutenexie
thh-polka
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 191
Rejestracja: czw 01 lut, 2007 08:46
Lokalizacja: Larvik, Norwegia

Post autor: thh-polka »

Manu666,

Mnie chleb zawsze sie udaje. Uzywam mieszanek co najmniej dwu roznych firm. Pieke chleby w malych foremkach. Ale o tym juz pisalam, byly juz tematy o kruchosci chleba bg.
Powodzenia.
Awatar użytkownika
mama Krzysia
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 121
Rejestracja: pn 14 maja, 2007 16:32
Lokalizacja: Wschowa

Post autor: mama Krzysia »

ja piekę chleb z mixu bezglutenowego z GLUTENEXU MAM JEDEN PRZEPIS KTÓRY ZAWSZE WYCHODZI POD WARUNKIEM,ŻE PRODUKTY SĄ IDEALNIE ODMIERZONE I W TEMP.POKOJOWEJ
Obrazek;
Nadzieja jest nieodłącznym elementem życia
dorota krypa
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 227
Rejestracja: wt 04 paź, 2005 12:15

Post autor: dorota krypa »

Ja używam do pieczenia chleba mąki firmy Bezgluten. ( koncentrat ciasta uniwersalnego , chlebowego) Zawsze wychodzi . Jeżeli robi się dokładnie według przepisu to chleb jest bardzo dobry. Moja córka bardzo lubi jeść te chleby. Ja próbowałam i są bardzo dobre.Polecam . :053:
Awatar użytkownika
manu666
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 213
Rejestracja: czw 21 wrz, 2006 16:22
Lokalizacja: Częstochowa

Post autor: manu666 »

Na tym ostatnim zjezdzie dowiedzialem sie ze wszystko zalezy od urzadzenia w jakim sie piecze taki chleb...ja niestety albo pieke w piekarniku, albo w takim tanszym urzadzeniu do wypieku chleba, wiec mozliwe ze to jest wlasnie przyczyna:/
Dlaczego widzimy tylko źdźbło w naszym oku, a nie dostrzegamy gór, pól i gaju oliwnego??

Obrazek
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2659
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

Z początku piekliśmy chleb w automacie Severin, ale dość prędko przerzuciliśmy się na piekarnik. Chlebek był o wiele lepszy.
Awatar użytkownika
dorciap1975
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 164
Rejestracja: sob 20 mar, 2010 14:52
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: dorciap1975 »

ja używam mąki Schar do pieczenia chleba,bułek,jest super,a pieczywo wychodzi jak domowe,zupełnie różni się od sklepowego,bezglutenowego.Polecam.
Syn Mateusz na diecie od lutego 2010
HardaPanna
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: pn 12 gru, 2011 11:47
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: HardaPanna »

Witam,
Studiuję Technologię Żywności i w swojej pracy magisterskiej zajmuję się pieczywem bezglutenowym, w związku z tym chciałabym skomponować koncentrat chleba bezglutenowego. Mam pytanie czego najbardziej brakuje Wam w sklepowych koncentratach pieczywa. Będę bardzo wdzięczna za pewnego rodzaju "wishlistę" - jaki powinien być idealny chleb bezglutenowy.
Pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc. :)
sunshine
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 53
Rejestracja: czw 24 lut, 2011 21:56
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Post autor: sunshine »

Ja mogę powiedzieć co mi przeszkadza... cukier, glukoza, wszelkiego rodzaju substancje słodzące nie są przeze mnie mile widziane w mieszankach.
Jeli
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 312
Rejestracja: śr 10 mar, 2010 13:07
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Jeli »

HardaPanna, mieszanki na ciemny chleb pełnoziarnisty, biały chlebek bez skrobi ziemniaczanej i skrobi kukurydzianej , podobnie na pierogi i naleśniki ,makaron i to wszystko bez dodatków typu cukier czy guma guar lub kasnatowwej , karobu, i innych E .
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
Posty: 1252
Rejestracja: pn 06 gru, 2010 15:39
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Ola_la »

Jeli pisze:bez dodatków typu (...) karobu, i innych E .
akurat karob (chleb świętojański, szarańczyn) jest całkiem pożądanym - bo zdrowym dodatkiem, mimo że czasem jest opisywany symbolem E. ale "E" niestety opisuje także całkiem dobre i pożyteczne składniki, a szkoda, bo to mylące.
Justyna1982
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 520
Rejestracja: śr 20 paź, 2010 16:47
Lokalizacja: Rydułtowy

Post autor: Justyna1982 »

I ja żyję w przekonaniu, ze mączka chleba świętojańskiego jest z tych "dobrych" produktów a nie śmieciowych chyba, że jestem w błędzie?
Dwa bezglutki - mama i syn :) Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
ODPOWIEDZ