Spoistosc chleba:(
Moderator: Moderatorzy
Spoistosc chleba:(
Pieke chleb sam, ale nie zawsze wychodzi on taki ladny i ostatnimi czasy, chleb sie troche rozsypuje, co musze dodac by chleb byl bardziej spoisty i sie nie rozsypywal?
Odpowiednie proporcje składników. Zauważyłem, że pewne mieszanki bezglutenowe dostępne na naszym rynku niestety powodują rozsypywanie się pieczywa.
Ja polecam dodanie do ok 700 g ciasta ok 7 - 8 gramów gumy guar. Zawsze pomaga.
pozdrawiam
Ja polecam dodanie do ok 700 g ciasta ok 7 - 8 gramów gumy guar. Zawsze pomaga.
pozdrawiam
zapraszam
www.bezglutenu.info
www.bezglutenu.info
Dziekuje, pokombinuje z ta guma, jesli najpierw ja kupie. Kiedys jak bylem w Niemczech natrafilem na make na chleb bezglutenowy i byla swietna, bo miala od razu w sobie chyba jakis skladnik ktory sprawial ze maka sie w ogole nie rozsypywala. Ale Tu Jest Polska:/ mam nadzieje ze kiedys w Polsce bedzie duzy wybor w produktach bezglutenowych:)
P.S A propo chleba to zawsze mi wychodzi inny i zawsze inaczej smakuje, aczkolwiek staram sie identyczne skladniki i w takich samych proporcjach przygotowywac. Czy taka gume gar dostane w normalnym bezglutenowym sklepie?
P.S A propo chleba to zawsze mi wychodzi inny i zawsze inaczej smakuje, aczkolwiek staram sie identyczne skladniki i w takich samych proporcjach przygotowywac. Czy taka gume gar dostane w normalnym bezglutenowym sklepie?
- mama Krzysia
- Forumowicz
- Posty: 121
- Rejestracja: pn 14 maja, 2007 16:32
- Lokalizacja: Wschowa
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 227
- Rejestracja: wt 04 paź, 2005 12:15
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Z początku piekliśmy chleb w automacie Severin, ale dość prędko przerzuciliśmy się na piekarnik. Chlebek był o wiele lepszy.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
- dorciap1975
- Forumowicz
- Posty: 164
- Rejestracja: sob 20 mar, 2010 14:52
- Lokalizacja: Biała Podlaska
-
- Nowicjusz
- Posty: 1
- Rejestracja: pn 12 gru, 2011 11:47
- Lokalizacja: Warszawa
Witam,
Studiuję Technologię Żywności i w swojej pracy magisterskiej zajmuję się pieczywem bezglutenowym, w związku z tym chciałabym skomponować koncentrat chleba bezglutenowego. Mam pytanie czego najbardziej brakuje Wam w sklepowych koncentratach pieczywa. Będę bardzo wdzięczna za pewnego rodzaju "wishlistę" - jaki powinien być idealny chleb bezglutenowy.
Pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc.
Studiuję Technologię Żywności i w swojej pracy magisterskiej zajmuję się pieczywem bezglutenowym, w związku z tym chciałabym skomponować koncentrat chleba bezglutenowego. Mam pytanie czego najbardziej brakuje Wam w sklepowych koncentratach pieczywa. Będę bardzo wdzięczna za pewnego rodzaju "wishlistę" - jaki powinien być idealny chleb bezglutenowy.
Pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc.
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 520
- Rejestracja: śr 20 paź, 2010 16:47
- Lokalizacja: Rydułtowy