Kluski śląskie

Wszystko co można wyczarować z ziemniaka - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Kasinka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 288
Rejestracja: wt 21 sie, 2007 22:36
Lokalizacja: Piaseczno

Kluski śląskie

Post autor: Kasinka »

Ja robię sobie kluski śląskie, kiedyś chyba Makłowicz dawał na nie przepis. Otóż ugotowane ziemniaki, nieważne czy w łupinkach czy nie. Ja np. jednego dnia gotuję więcej i zostają mi na drugi dzień i jest ok. Przeciskamy te ziemniaki przez praskę, wyrównujemy w misce, dzielimy na 4 części. Jedną część ziemniaków wyjmujemy i na to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną (do równa). Dokładamy odłożone ziemniaki i wszystko ugniatamy, można czasem trochę wody, w zależności od potrzeb. Formujemy kluski śląskie ( z dołkiem :)) i wrzucamy na wrzątek, gotujemy do wypłynięcia. Kluski są bez jajka, co ważne dla niektórych osób. Polecam do jakiegoś mięska w sosiku, moi panowie i ja zajadamy się bardzo. Do tego jakaś suróweczka :)
Obrazek
mamamaria3
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 18
Rejestracja: wt 03 lip, 2007 13:23
Lokalizacja: Skierniewice

Post autor: mamamaria3 »

Spróbowała zrobić. Super! Szybko, tanio i smacznie
Awatar użytkownika
Karolcia6
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 304
Rejestracja: pt 16 maja, 2008 08:38
Lokalizacja: Skórcz

Post autor: Karolcia6 »

Ja też robiłam i są pyszne do jednej porcji wymyśliłam jakiś sosik, a drugą zjadłam na słodko.
Obrazek
Barbara M
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 100
Rejestracja: wt 02 cze, 2009 10:37
Lokalizacja: warszawa

Post autor: Barbara M »

W moim rodzinnym domu nigdy się tych klusek nie robiło. Kiedyś pokazała mi je koleżanka, byłam zachwycona :P a jeszcze bardziej kiedy dowiedziałam się, że jestem bg :043:
Bardzo często je robię, dokładnie tak jak pisze Kasinka.
Polecam :)
malina1703
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 27
Rejestracja: czw 10 wrz, 2009 12:51
Lokalizacja: UK

Post autor: malina1703 »

Moja mama nauczyła mnie robić te kluski są po prostu świetne, im bardziej ziemniak ugnieciony tym kluski smaczniejsze :) Mój mąż je uwielbia z duszoną cebulą :)
Teraz chciałam zrobić je mojemu małemu alergikowi, ale miałam obawy, ale widząc ten przepis tutaj to już zabieram się do roboty ;)
Barbara M
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 100
Rejestracja: wt 02 cze, 2009 10:37
Lokalizacja: warszawa

Post autor: Barbara M »

W tę sobotę byłam na weselu i podano właśnie takie kluski :053: Fajnie ale wolałam nie ryzykowć. Nie miałam pewności czy kucharka nie dodała glutenu :/
Awatar użytkownika
Kasia-mama
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 132
Rejestracja: sob 17 sty, 2004 17:20
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Kasia-mama »

kluski śląskie nadziane np.śliwkami zamieniają się w wyśmienite knedle .
Ja robię kluski tak jak Kasinka, tyle że dodaję trochę stopionego tłuszczu(tak uczyła mnie ciocia mieszkająca na Śląsku :-) ). Moje dzieci uwielbiają je na słodko-polane śmietaną z cukrem i bułką tartą z masłem lub z gulaszem, różnymi sosami...
Ulka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 10
Rejestracja: śr 03 gru, 2008 14:06
Lokalizacja: ok.Rzeszowa

Post autor: Ulka »

uwielbiam kluski śląskie :) . tym bardziej, że łatwo i szybko je można przyrządzić. czasami wkładam do środka nadzienie mięsne dla urozmaicenia tego dania. lubię jeść te kluski :) świeże ( zaraz po wyciągnięciu z wody), ale również wieczorem czy też na drugi dzień odgrzewane. Pychotka :D POLECAM ;)
martini
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 738
Rejestracja: czw 10 wrz, 2009 14:47
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: martini »

Dziewczyny, poratujcie z tymi kluskami:)

1. Czy można je zrobić z takich ziemniaków, jak są teraz? Nie rozpadną się? Niedawno zaliczyłam wtopę z kopytkami, które robiłam dla gości, bo ziemniaki miały jednak za mało skrobi, za młode były, a ja dałam za mało mąki.

2. Czy nie rozpadną się, jak wetknę śliwki? Kiedyś taśmowo robiłam knedle z mąki pszennej, ale to inna bajka, wiadomo. Teraz ogóle nie używam mąk pszennych, nawet bezglutenowych. I bezkarnie można do takiego ciasta na knedle (ziemniaki + mąka ziemniaczana) nie wrzucać jajek?
miodopijka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 37
Rejestracja: sob 14 sie, 2010 13:56
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: miodopijka »

Faktycznie młode ziemniaki są kapkę wodniste, ale myślę, że knedle nie rozpadną się jeśli ugotujesz sobie dzień wcześniej te kartofelki ;) bo wtedy całkiem odparuje od nich woda.

Na pewno nie rozpadną się jak włożysz w nie śliwkę. Ja wkładam różne owoce, np. truskawki :))
martini
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 738
Rejestracja: czw 10 wrz, 2009 14:47
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: martini »

Dzięki, spróbuję, jak będę miała chwilę czasu dla siebie. Żeby tylko śliwki w międzyczasie nie zniknęły;)
Monisiaczka
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 135
Rejestracja: ndz 19 wrz, 2010 09:26
Lokalizacja: Nowy Sącz

:)

Post autor: Monisiaczka »

Kluski śląskie robię tak jak w przepisie powyżej.Tylko ciepłe ziemniaki przepuszczam przez praskę dwa razy są lepsze no i dodaje jajko:(
J30
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 29
Rejestracja: czw 27 paź, 2011 08:57
Lokalizacja: Śląsk

Post autor: J30 »

CZy kupione kluski ziemnaczane czy slaskie s abezpieczne dla organizmu?
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
Posty: 1252
Rejestracja: pn 06 gru, 2010 15:39
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Ola_la »

J30 pisze:CZy kupione kluski ziemnaczane czy slaskie s abezpieczne dla organizmu?
na więcej niż 99% NIE. założę się, że jest w nich np. kasza manna, albo przynajmniej dodatek mąki pszennej. ja bez przeczytania składu w żadnym razie bym się nie odważyła.

poszukałam trochę w necie:

kluski śląskie skład

i czy to przepis domowy, czy skład kupnych klusek - wszędzie jest mąka pszenna.
Ostatnio zmieniony pt 11 maja, 2012 18:28 przez Ola_la, łącznie zmieniany 1 raz.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
J30
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 29
Rejestracja: czw 27 paź, 2011 08:57
Lokalizacja: Śląsk

Post autor: J30 »

Nie zjadlem tych klusek.Powstrzymaleam sie .Starm sie pwoli przechodzic na diete bezglutenowa.Jeszcze czekam na wizyte u gastrologa.
ODPOWIEDZ