Chleb ryżowy
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
- Posty: 5
- Rejestracja: czw 12 wrz, 2013 10:03
- Lokalizacja: Białystok
Ja piekę taki chlebek w domu i wychodzi naprawdę dobry
Treningi narciarskie przygotowywane przez profesjonalistów oraz wyjazdy na tyczki: http://www.grupaszafranski.pl/
Pierwszy raz robiłam w ostatnich dniach chleb na zakwasie i pierwszy raz bezglutenowy, właśnie wg przepisu z Atelier Smaku
Z moich spostrzeżeń: mąka ryżowa bezglutenu daje cudowny zakwas, który wbrew temu, co widać na filmiku, bardzo ładnie "bąbelkuje" już trzeciego dnia po wymieszaniu. Jako zakwaszacz dałam łyżkę soku cytrynowego Limmi. Przy mieszaniu mąki gryczanej (niejakiego Radix-Mix, nieoznaczona jako bezglutenowa, więc nie wiem, czy warta polecenia celiakom) z wodą i solą w takiej proporcji, jak podano w przepisie otrzymałam kamień. Dodałam jeszcze 100ml wody, potem zakwas, z którego odłożyłam 2 łyżeczki na następny raz, i zostawiłam na noc w misce przykrytej ściereczką bawełnianą. Ciasto, ponownie wbrew filmikowi, bardzo ładnie wyrosło - masa była puszysta.
Zastanawiam się, czy to w porządku, że zakwas i ciasto tak się zachowywały, czy też ma to jakiś związek z zanieczyszczeniami.
Z moich spostrzeżeń: mąka ryżowa bezglutenu daje cudowny zakwas, który wbrew temu, co widać na filmiku, bardzo ładnie "bąbelkuje" już trzeciego dnia po wymieszaniu. Jako zakwaszacz dałam łyżkę soku cytrynowego Limmi. Przy mieszaniu mąki gryczanej (niejakiego Radix-Mix, nieoznaczona jako bezglutenowa, więc nie wiem, czy warta polecenia celiakom) z wodą i solą w takiej proporcji, jak podano w przepisie otrzymałam kamień. Dodałam jeszcze 100ml wody, potem zakwas, z którego odłożyłam 2 łyżeczki na następny raz, i zostawiłam na noc w misce przykrytej ściereczką bawełnianą. Ciasto, ponownie wbrew filmikowi, bardzo ładnie wyrosło - masa była puszysta.
Zastanawiam się, czy to w porządku, że zakwas i ciasto tak się zachowywały, czy też ma to jakiś związek z zanieczyszczeniami.
IBS+Hashimoto