Chleb na zawasie
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
- Posty: 1
- Rejestracja: pn 27 sty, 2014 22:37
Chleb na zawasie
Witam poszukuję smacznego pieczywa. Takiego prawdziwego pieczonego na zakwasie, może być z ziarnami. Nie chcę, żeby były w nim spulchniacze, jakaolwiek substancja E, guma guar itp. co jest w chlebach pakowanych przez różne firmy (ble...). Mieszkam na śląsku, ale jestem w stanie zamawiać taki chleb gdziekolwiek z Polski. Oby był po prostu smaczny. Może ktoś wie o jakie smaki mi chodzi i gdzie mogę kupić taki chleb, jakiego mi brakuje .
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 364
- Rejestracja: pn 12 sie, 2013 11:49
- Lokalizacja: Żywiec
Re: Chleb na zawasie
Piekarnia Margita z Warszawy ma wspaniały chleb owsiany, a chleb dziadek jest na zakwasie. Nie mam celiakii, zakupiłam go córce, ale uważam, że te chlebki są smaczniejsze od zwykłego pieczywa glutenowego. Chlebek owsiany 7.50,- natomiast 14,- połówka dziadka. Innych nie kosztowałam, ale te polecono mi na forum i nie żałuję, że zamówiłam.
-
- Nowicjusz
- Posty: 22
- Rejestracja: wt 31 paź, 2006 15:16
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Chleb na zawasie
Sprawdziłam skład tych chlebków - we wszystkich są spulchniacze, dekstroza albo substancja zagęszczająca hydroksypropylometyloceluloza. Ja też szukam czegoś normalnego, bez fabrycznego cukru, spulchniaczy i chemii.
Neo
Re: Chleb na zawasie
nawet już do chlebów dodają chemie piekę w domku ,wiem co jemneoaferatu pisze:Sprawdziłam skład tych chlebków - we wszystkich są spulchniacze, dekstroza albo substancja zagęszczająca hydroksypropylometyloceluloza. Ja też szukam czegoś normalnego, bez fabrycznego cukru, spulchniaczy i chemii.
.... żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi bo nie jesteś sam... Jak na deszczu łza cały ten świat nie znaczy nic a nic... Chwila, która trwa może być najlepszą z Twoich chwil...
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Chleb na zawasie
W mąkach, niestety, też są takie wynalazki. Nawet u Schaer
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Chleb na zawasie
Potrzebuję rady Chodzi o zakwas do chleba. Zrobiłam taki z mąki ryżowej i po paru dniach wydawało mi się, że jest gotowy. Schowałam go do lodówki (gdzieś przeczytałam, że można go tak przechować kilka dni), a kiedy w końcu zdecydowałam się go użyć, to wyglądał zupełnie inaczej. Mąka oddzieliła się od wody i po otwarciu mocno pachniał drożdżami. Czy to jest normalne i można takiego zakwasu użyć? Nie mam doświadczenia w tej sprawie i chciałabym, żeby ktoś bardziej zorientowany się wypowiedział Z góry dziękuję
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Chleb na zawasie
Znalazłam przepis na taki chleb na zakwasie:
http://qmamkasze.pl/pyszny-chleb-na-zak ... d-glutenu/
Nie wiem, czy się wyrobię w tym tygodniu, ale zamierzam zrobić. W ogóle ciekawy blog
http://qmamkasze.pl/pyszny-chleb-na-zak ... d-glutenu/
Nie wiem, czy się wyrobię w tym tygodniu, ale zamierzam zrobić. W ogóle ciekawy blog
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.