przepis na chleb
Moderator: Moderatorzy
- uniaczek
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 507
- Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
- Lokalizacja: Gniezno
Re: przepis na chleb
Anula80 zachęcam do wypróbowania przepisu i oceń go proszę
1.Może być kupna oczywiście. Mielona z niepalonej nie ma goryczki - nie każdemu ona przeszkadza
2.Mąkę amarantusową stosuję jaką mam
3.Suszone 10 g - 12 g
4.Można z termoobiegiem - ja go po prostu nie mam - mam piekarnik gazowy
5.Jest najlepszy z dotąd upieczonych. Twój chleb: jak wolisz z gumą to syp
6.Pewnie może być olej, ja zawsze piekłam z oliwą
7.Ocet winny na pewno można zastąpić jabłkowym
Ja też lubię poszukiwać. Robiłam na początku z mąką Balvitenu 200g mieszanką do chleba ciemnego, potem zastępowałam ją dodając jaglaną ( mielę kaszę) i następnie amarantusową. Teraz pokombinuję: 50g amarantusowej, 50g zmielonego siemienia lnu.
Sorgo mnie zainteresowało, ale nie spotkałam go jeszcze nigdzie....
Wcześniej robiłam bardzo długo "chleb bezglutenowy, najprostszy" ze strony MOJE WYPIEKI.
1.Może być kupna oczywiście. Mielona z niepalonej nie ma goryczki - nie każdemu ona przeszkadza
2.Mąkę amarantusową stosuję jaką mam
3.Suszone 10 g - 12 g
4.Można z termoobiegiem - ja go po prostu nie mam - mam piekarnik gazowy
5.Jest najlepszy z dotąd upieczonych. Twój chleb: jak wolisz z gumą to syp
6.Pewnie może być olej, ja zawsze piekłam z oliwą
7.Ocet winny na pewno można zastąpić jabłkowym
Ja też lubię poszukiwać. Robiłam na początku z mąką Balvitenu 200g mieszanką do chleba ciemnego, potem zastępowałam ją dodając jaglaną ( mielę kaszę) i następnie amarantusową. Teraz pokombinuję: 50g amarantusowej, 50g zmielonego siemienia lnu.
Sorgo mnie zainteresowało, ale nie spotkałam go jeszcze nigdzie....
Wcześniej robiłam bardzo długo "chleb bezglutenowy, najprostszy" ze strony MOJE WYPIEKI.
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: przepis na chleb
Ja cały czas robię chleb z tego przepisu, o którym piszesz, ale na samych mąkach naturalnych mi się kruszy. Na pewno spróbuję ten Twój, tylko muszę poszukać ryżu, bo mam chyba tylko parboiled. Mam nadzieję, że do weekendu się wyrobię i na pewno zdam relację
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: przepis na chleb
Dodaj troszkę oliwy lub 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego zalanego wrzątkiem lub 250 gram ml kefiru.
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: przepis na chleb
uniaczek, w końcu się zebrałam i zrobiłam chleb z Twojego przepisu. Mąż jest zachwycony dla mnie i dla młodego następnym razem zmniejszę ilość gryki. Dodam np. płatki jaglane zamiast gryczanych. Ale generalnie pieczywo niezłe, chociaż trochę mi płaskie wyszło. Jak będę znowu robiła, to trochę pokombinuję z mąkami
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: przepis na chleb
Przepis na chleb z mąki schar bread mix:
1000 g mąki
1 l wody o temperaturze 30 - 33 stopni C
30 g świeżych drożdży (świeżych! z długim terminem ważności) + płaska łyżeczka cukru + 1/3 szklanki wody ( odlać z 1 l)
8 g soli
12 g oleju
dodatki: płatki lniane, słonecznik, pestki dyni
Do mąki dodać rozpuszczone drożdże, wymieszać, dodać wodę, sól i olej. Sól i olej dodawać stopniowo. Dobrze wymieszać, najlepiej przy użyciu robota kuchennego. Ciasto przełożyć do 2 foremek (10 x 32) posmarowanych olejem. Przykryć ściereczką, czas rośnięcia 30 - 40 minut. Posmarować wierzch chleba białkiem. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez 1:15 - 1:20. Na spod piekarnika wstawić małą miseczkę z wodą.
1000 g mąki
1 l wody o temperaturze 30 - 33 stopni C
30 g świeżych drożdży (świeżych! z długim terminem ważności) + płaska łyżeczka cukru + 1/3 szklanki wody ( odlać z 1 l)
8 g soli
12 g oleju
dodatki: płatki lniane, słonecznik, pestki dyni
Do mąki dodać rozpuszczone drożdże, wymieszać, dodać wodę, sól i olej. Sól i olej dodawać stopniowo. Dobrze wymieszać, najlepiej przy użyciu robota kuchennego. Ciasto przełożyć do 2 foremek (10 x 32) posmarowanych olejem. Przykryć ściereczką, czas rośnięcia 30 - 40 minut. Posmarować wierzch chleba białkiem. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez 1:15 - 1:20. Na spod piekarnika wstawić małą miseczkę z wodą.
- uniaczek
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 507
- Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
- Lokalizacja: Gniezno
Re: przepis na chleb
Anula80 do przepisu parę postów wyżej jak i do tzw. chleba bezglutenowego najprostszego dodaję obecnie jeszcze 1 łyżkę nabiału (śmietany lub jogurtu) bo tak radzi bezglutenowamama ( kobieta ma lata doświadczeń) i chyba gdzieś podczytałam od Ciebie 150g ziemniaka gotowanego -to ok. 2 szt. Jak dałam rozduszony za pierwszym razem to chleb był wprawdzie bardziej spoisty, ale zostały mi grudki.
Następnym razem jak rozcisnęłam praską ziemniaki to od razy zmieszałam ze szkl. wody i tak zostawiłam do robienia chleba
Robiąc chleb bezglutenowy czuję sie jak czarownica nad kotłem
Następnym razem jak rozcisnęłam praską ziemniaki to od razy zmieszałam ze szkl. wody i tak zostawiłam do robienia chleba
Robiąc chleb bezglutenowy czuję sie jak czarownica nad kotłem
Re: przepis na chleb
Posiada ktoś dobry przepis na chleb z automatu?
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: przepis na chleb
Znalazłam dziś przepis na przepisowni TM. Łatwo to można przerobić na zwykłe robienie bez TM:
CHLEB bezglutenowy Eli
• 150g ziaren amarantusa
• 200g mąki jaglanej
• 150g mąki ryżowej
• 40g drożdży
• 300g wody lub kefiru
• 10g cukru, (można zastąpić syropem)
• 25g mąki ziemniaczanej
• 45g oliwy z oliwek
• 5g soli
• ew. 1 jajko
1. Do suchego naczynia wsypać ziarno amarantusa i zmielić na mąkę 30 s. / obr.10
2. Dodać drożdże, cukier i wodę (lub kefir), podgrzać 2 min / 37*C / obr.1
3. Dodać pozostałe składniki, wyrobić 2min / Interwał
4. Wyłożyć ciasto do 2 foremek keksówek, pozostawić do wyrośnięcia ok. 20-30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200*C.
5. Piec ok. 45 min.
Dodatek jajka jest wskazany, bo z nim chlebek się nie kruszy. Jeżeli ktoś jest na diecie bezjajecznej to można zastąpić jajko "glutem" z lnu złocistego -2 łyżki.
CHLEB bezglutenowy Eli
• 150g ziaren amarantusa
• 200g mąki jaglanej
• 150g mąki ryżowej
• 40g drożdży
• 300g wody lub kefiru
• 10g cukru, (można zastąpić syropem)
• 25g mąki ziemniaczanej
• 45g oliwy z oliwek
• 5g soli
• ew. 1 jajko
1. Do suchego naczynia wsypać ziarno amarantusa i zmielić na mąkę 30 s. / obr.10
2. Dodać drożdże, cukier i wodę (lub kefir), podgrzać 2 min / 37*C / obr.1
3. Dodać pozostałe składniki, wyrobić 2min / Interwał
4. Wyłożyć ciasto do 2 foremek keksówek, pozostawić do wyrośnięcia ok. 20-30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200*C.
5. Piec ok. 45 min.
Dodatek jajka jest wskazany, bo z nim chlebek się nie kruszy. Jeżeli ktoś jest na diecie bezjajecznej to można zastąpić jajko "glutem" z lnu złocistego -2 łyżki.
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: przepis na chleb
Zrobiłam wczoraj ten chlebek i w smaku jest naprawdę dobry, ale bardzo się kruszy. Następnym razem dodam ugotowane ziemniaki
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: przepis na chleb
Jakie wlasciwosci daja ziemniaki chlebowi?
Re: przepis na chleb
wilgoć, miękkość, spoiwo. ale ja się nie wypowiadam, to działka praktykujących, eksperymentujących mistrzuniów, zazwyczaj ambitnych i genialnych mam
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: przepis na chleb
Tak jak napisała Leeloo, jest spoiwem i wtedy chleb nie jest taki sypki
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: przepis na chleb
I tak oto dziś zostałam genialną mamą
Re: przepis na chleb
Hehe
Zastanawia mnie eksperyment z dodaniem ziemniakow do ciasta kruchego ale bedzie klapa pewnie
Zastanawia mnie eksperyment z dodaniem ziemniakow do ciasta kruchego ale bedzie klapa pewnie