Kasza jaglana i gryczana
Moderator: Moderatorzy
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Kasza jaglana i gryczana
Czy z amarantusem mozna podobnie zrobic?
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Kasza jaglana i gryczana
1. Kupiłam kasze jaglaną, bo występuje w wielu przepisach, m.in w ciastach i deserach. Ugotowałam, dosłodziłam ksylitolem (bo miała być na słodko z musem truskawkowym), smakuję.... i rozczarowanie... dodaje odrobinę cynamonu ale nic to nie pomogło . Ona jest gorzka, odrobinkę ostra, smak ten wyraźnie wyczuwałam na języku jeszcze kilka minut. Ona tak smakuje???? Czy coś spartoliłam?
Co do niej dodać, z czym jeść by nie był wyczuwalny ten smak.
Kurcze.... nie mogę znaleźć kaszy, która by mi smakowała . Tylko manną jadłam z apetytem, a teraz- gdy nie mogę, szukam nowych smaków i nic.... żaden jej nie dorównuje .
Gryczana ciemna czy jasna, po prostu śmierdzi mi niemiłosiernie. Pęczak od czasu do czasu w sałatce przemycę, ale też nie mogę jej polubić, rośnie w ustach ... . boję się kupować nowych kasz, bo tylko mi ich w szafach przybywa, a nie ma kto potem jeść .
Co do niej dodać, z czym jeść by nie był wyczuwalny ten smak.
Kurcze.... nie mogę znaleźć kaszy, która by mi smakowała . Tylko manną jadłam z apetytem, a teraz- gdy nie mogę, szukam nowych smaków i nic.... żaden jej nie dorównuje .
Gryczana ciemna czy jasna, po prostu śmierdzi mi niemiłosiernie. Pęczak od czasu do czasu w sałatce przemycę, ale też nie mogę jej polubić, rośnie w ustach ... . boję się kupować nowych kasz, bo tylko mi ich w szafach przybywa, a nie ma kto potem jeść .
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
Re: Kasza jaglana i gryczana
1. Pęczak jest glutenowy, bo to ziarna jęczmienia. Zabroniony w diecie bezglutenowej (gwoli ścisłości i dla dobra potencjalnych bezglutenowych czytelników).
2. Co do kaszy jaglanej - przed rozpoczęciem gotowania trzeba ją przepłukać w zimnej wodzie, a następnie sparzyć wrzątkiem (np. trzymasz kaszę na gęstym sitku, podstawiasz głęboki talerz, zalewasz wrzątkiem, zostawiasz na kilkanaście sekund. Potem normalnie gotujesz. Sparzenie usuwa goryczkę.
Jak dla mnie kasza manna nie miała żadnego smaku ale jeśli za nią tęsknisz, to może spróbuj zrobić polentę taką rzadszą, może smak ci się spodoba, bo konsystencja będzie podobna.
2. Co do kaszy jaglanej - przed rozpoczęciem gotowania trzeba ją przepłukać w zimnej wodzie, a następnie sparzyć wrzątkiem (np. trzymasz kaszę na gęstym sitku, podstawiasz głęboki talerz, zalewasz wrzątkiem, zostawiasz na kilkanaście sekund. Potem normalnie gotujesz. Sparzenie usuwa goryczkę.
Jak dla mnie kasza manna nie miała żadnego smaku ale jeśli za nią tęsknisz, to może spróbuj zrobić polentę taką rzadszą, może smak ci się spodoba, bo konsystencja będzie podobna.
Re: Kasza jaglana i gryczana
otóż to- i po problemie. kasza jaglana jest pyszna na milion sposobów.Sheep pisze: Sparzenie usuwa goryczkę.
czy to pasta kanapkowa, czy słodki krem czy ciasto
też o tym pomyślałam, Sheep dobrze kombinuje!może spróbuj zrobić polentę
-
- Nowicjusz
- Posty: 32
- Rejestracja: sob 07 cze, 2014 20:29
Re: Kasza jaglana i gryczana
Kasza jaglana stanowi u mnie podstawę diety. Jadam ją często, moje dziecię niestety nie. To moje następne wyznanie przekonać syna do kaszy jaglanej W miesiącu przez trzy dni odżywiam się tylko kaszą jaglaną z oliwą z oliwek albo olejem sezamowym lub lnianym i piję gorącą wodę. Kasza jaglana to moje odkrycie sprzed 2 lat
Jesteśmy tym czym myślimy, że jesteśmy (M. Aureliusz)
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 351
- Rejestracja: sob 23 kwie, 2011 09:27
- Lokalizacja: W-wa Ursynów
Re: Kasza jaglana i gryczana
Można parzyć, ale można też prażyć suchą kaszę w suchym garnku, a jak zacznie pachnieć lekko orzechowo, wtedy wlać tyle wrzącej wody, żeby ledwie nakryło kaszę (uwaga na gejzery!). Nie mieszać, nie solić.
Nietolerancja? Jasne, nazywa się Hashimoto...
Re: Kasza jaglana i gryczana
Od początku swojej diety opis tu na początku posta jemy sporo kaszy jaglanej. Gotujemy ją w proporcjach 1 miarka kaszy i 2 miarki wody gotując do wchłonięcia wody i albo pozostawiając niewielką jej warstewkę, albo do momentu kiedy zaczyna przywierać. A goryczka? - raz jest, raz jej nie ma.
Ogólnie to chyba stało się tak, że przyzwyczailiśmy się do niej - jak do goryczki w piwie - nie wiadomo skąd ona powstaje. Natomiast kucharze lub gospodynie domowe znają problem goryczki tylko ze słyszenia (albo ściemniają).
Gotując nie dodajemy soli, ani dosłownie nic - czasem troche oliwy.
Ogólnie to chyba stało się tak, że przyzwyczailiśmy się do niej - jak do goryczki w piwie - nie wiadomo skąd ona powstaje. Natomiast kucharze lub gospodynie domowe znają problem goryczki tylko ze słyszenia (albo ściemniają).
Gotując nie dodajemy soli, ani dosłownie nic - czasem troche oliwy.
Re: Kasza jaglana i gryczana
Dziękuję za podpowiedzi. Szkoda, że tego na pudełku nie napisali . Czuję, ze może to być smaczna kasza, bo oprócz tej goryczki ( na zimno jakby mniej wyczuwalnej) to przebijał sie słodkawy smak.
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
Re: Kasza jaglana i gryczana
Do jakich zup/dań na słono, mogę dodać kasze jaglaną?
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Kasza jaglana i gryczana
Do krupniku i gulaszu pasuje idealnie. Nam bardzo smakują te dania. Mnóstwo w necie jest przepisów z kaszą jaglaną w roli głównej
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Kasza jaglana i gryczana
Z tego co tu czytałem, to pomimo kupowania kasz z przekreślonym kłosem to znajdujecie różniaste ziarna niepożądane w Waszym menu.
Aby używać logo bez kłosa trzeba chyba spełnić jakieś warunki - czy znajdowanie ciał "obcych" w tych kaszach nie powinno się tego zgłaszać "gdzieś" aby pozwolenie na owe logo zostało cofnięte, czy raz przyznano można używać dożywotnio i przyklejać je gdziekolwiek?
Aby używać logo bez kłosa trzeba chyba spełnić jakieś warunki - czy znajdowanie ciał "obcych" w tych kaszach nie powinno się tego zgłaszać "gdzieś" aby pozwolenie na owe logo zostało cofnięte, czy raz przyznano można używać dożywotnio i przyklejać je gdziekolwiek?
Re: Kasza jaglana i gryczana
Violla ja robie sobie sniadania z jaglanka na slono: kasza+kilka plastrow wedliny+jakies warzywo(pomidor lub ogorek lub rzodkiewka itp)+pestki slonecznika, dyni, sezamu, nerkowiec, rodzynki, zurawina, suszone morele, sliwki - w roznych proporcjach, w roznym zestawieniu - uwielbiam!
Michal, a ktore kasze na rynku maja licencje na przekreslony klos?
Kupiec co prawda posluguje sie napisem o bezglutenowosci, ale licencjonowane to to nie jest...
Michal, a ktore kasze na rynku maja licencje na przekreslony klos?
Kupiec co prawda posluguje sie napisem o bezglutenowosci, ale licencjonowane to to nie jest...
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Kasza jaglana i gryczana
Zgadzam się z sandyy, ja jeszcze nigdy nie widziałam żadnej kaszy z przekreślonym kłosem
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Kasza jaglana i gryczana
Przyznam, że troszke poleciałem do przodu i skoro jestem na forum bg i kupowana jest tu kasza to wydało mi się to logiczne. Ok, teraz rozumiem parcie na mycie i inne...sandyy pisze:Michal, a ktore kasze na rynku maja licencje na przekreslony klos?
A wiadomo dlaczego nikt takiej nie produkuje - w tym temacie też jestem zielony....
Czyli rozumiem, że jak zaczne taką produkować to będę miał zbyt na forum?
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Kasza jaglana i gryczana
Jak będziesz miał certyfikowane, to ja będę stałą klientką
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.