Składniki:
dla 1 osoby
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 cebula
1 ząbek czosnku
10 suszonych pomidorów w oleju
1 pomidor lub kilka koktajlowych
szczypiorek
1 łyżeczka curry
sól
czarny pieprz
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną gotujemy na sypko, czyli: 1/2 szklanki wsypujemy do garnka i prażymy przez kilka minut często mieszając. Kasza będzie miała jaśniejszy kolor. Uprażoną kaszę zalewamy wrzątkiem, żeby ją przepłukać, wylewamy wodę i ponawiamy czynność.
Przepłukaną kaszę zalewamy 1 szklanką wody, gotujemy przez 5 minut, a następnie zostawiamy ją pod przykryciem (na wyłączonym gazie) na jakieś 10-15 minut.
W tym czasie siekamy cebulę, którą podsmażamy na oleju z pomidorów. Gdy cebula się zarumieni, dodajemy świeże i suszone pomidory oraz drobno posiekany czosnek, chwilę podsmażamy.
Następnie dodajemy kaszę, doprawiamy curry, solą i pieprzem, mieszamy i chwilę razem podgrzewamy.
Posypujemy szczypiorkiem.
źródło:
http://www.weganka.com/2014/12/jaglanic ... kaszy.html
Jaglanica - "jajecznica" z kaszy jaglanej
Moderator: Moderatorzy