Chipsy
Moderator: Moderatorzy
Chipsy
Cześć!
Może ktoś z Was jada czasem chipsy, albo co najmniej miewa czasem na nie ochotę...?
Kupiłam dziś chipsy Tortilla Chips Nature marki Carrefour. Skład piękny: mąka kukurydziana 79,1%, sól 0,9% i olej słonecznikowy 20%. Żadnych wzmianek o glutenie. Ufać czy nie ufać? Zjeść czy sobie darować?
Może ktoś z Was jada czasem chipsy, albo co najmniej miewa czasem na nie ochotę...?
Kupiłam dziś chipsy Tortilla Chips Nature marki Carrefour. Skład piękny: mąka kukurydziana 79,1%, sól 0,9% i olej słonecznikowy 20%. Żadnych wzmianek o glutenie. Ufać czy nie ufać? Zjeść czy sobie darować?
-
- Nowicjusz
- Posty: 6
- Rejestracja: śr 29 kwie, 2015 22:38
Re: Chipsy
Ja jadam chipsy, jeśli nie ma nic o glutenie w składzie. Uważam, że nie ma co przesadzać, aczkolwiek na pewno dużo zależy od wrażliwości organizmu...
Re: Chipsy
No ja przy celiakii raczej nie uważam, żeby sprawdzanie było przesadą, ale każdy robi jak uważa. Lays solone są bezpieczne, ale inne już nie, mimo że niby w składzie nic nie mają.
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Chipsy
Lay's wcale nie są dla nas bezpieczne.
Była o tym mowa w wątku o lay's :
viewtopic.php?f=20&t=2077&p=80227&hilit=lays#p80227
Była o tym mowa w wątku o lay's :
viewtopic.php?f=20&t=2077&p=80227&hilit=lays#p80227
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Chipsy
W niemczech są chipsy CHIO CHIPSY różne smaki z przekreślonym kłosem
- salsamichal
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 352
- Rejestracja: śr 04 cze, 2014 17:17
- Lokalizacja: Kraków
Re: Chipsy
sam mills tortilla cena okolo 3.50 samk exstra w szczegolnosci chilli
vita mancipio nulli datur, omnibus usu
Re: Chipsy
A gdzie te z sam mills można dostać ?
- salsamichal
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 352
- Rejestracja: śr 04 cze, 2014 17:17
- Lokalizacja: Kraków
Re: Chipsy
Delikatesy eko w solvay parku krakow i widzialem tez w w sklepach bg w krakowie
vita mancipio nulli datur, omnibus usu
Re: Chipsy
W sieci sklepów Piotr i Paweł jest dobry wybór chipsów bg. Ja kupuję Biosaurus niebieskie, bo dodatkowo stosuję FODMAP, a w nich akurat nie ma żadnych glukoz i fruktoz...
Poza tym w smaku naprawdę dobre, choć całą paczkę zjada się dość szybko . Ceny nie pamiętam, ale chyba coś koło 3 zł.
Poza tym w smaku naprawdę dobre, choć całą paczkę zjada się dość szybko . Ceny nie pamiętam, ale chyba coś koło 3 zł.
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Chipsy
Wiadomość z ostatniej chwili o Lay's:
"Anno,
Dziękujemy za Twoje zainteresowanie.
Wszelkie informacje o składzie naszych produktów zawsze znajdują się na etykietach.
Składniki ze zbóż, zawierających gluten, takich jak pszenica czy jęczmień, są częstym składnikiem naszych chipsów ziemniaczanych. Zgodnie z przepisami prawa polskieego i europejskiego, składniki te są wymienione na opakowaniu danego produktu, z wyraźnym odniesieniem do surowca z jakiego gluten pochodzi, np. mąka pszenna, skrobia pszenicy, słód jęczmienny. Jeśli w składzie naszych wyrobów pojawiłby się dodatkowy składnik zawierający gluten (np. owies, orkisz, żyto), na opakowaniu również pojawi się taka informacja. Dlatego zachęcamy do czytania etykiet na produktach, gdyż receptura produktu może ulec delikatnej zmianie, a na opakowaniu zawsze znajdzie się najbardziej aktualna informacja o zastosowanych składnikach, w tym tych zawierających gluten.
Od strony produkcyjnej, linia, na której są wytwarzane produkty zawierające gluten jest czyszczona w odpowiedni sposób, by uniknąć przeniesienia tej substancji do innych wyrobów.
Pozdrawiamy!"
"Anno,
Dziękujemy za Twoje zainteresowanie.
Wszelkie informacje o składzie naszych produktów zawsze znajdują się na etykietach.
Składniki ze zbóż, zawierających gluten, takich jak pszenica czy jęczmień, są częstym składnikiem naszych chipsów ziemniaczanych. Zgodnie z przepisami prawa polskieego i europejskiego, składniki te są wymienione na opakowaniu danego produktu, z wyraźnym odniesieniem do surowca z jakiego gluten pochodzi, np. mąka pszenna, skrobia pszenicy, słód jęczmienny. Jeśli w składzie naszych wyrobów pojawiłby się dodatkowy składnik zawierający gluten (np. owies, orkisz, żyto), na opakowaniu również pojawi się taka informacja. Dlatego zachęcamy do czytania etykiet na produktach, gdyż receptura produktu może ulec delikatnej zmianie, a na opakowaniu zawsze znajdzie się najbardziej aktualna informacja o zastosowanych składnikach, w tym tych zawierających gluten.
Od strony produkcyjnej, linia, na której są wytwarzane produkty zawierające gluten jest czyszczona w odpowiedni sposób, by uniknąć przeniesienia tej substancji do innych wyrobów.
Pozdrawiamy!"
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Chipsy
W netto są chrupki kukurydziane z przekreślonym kłosem w trzech smakach - zielona cebulka, orzechowe i truskawkowe. Cena bardzo przystępna za 70 g - 1,19 zł
Re: Chipsy
Ja polecam chrupki popcool, są pyszne i bez glutenu. Mają w swojej ofercie smaki takie jak zielona cebulka, fromage, papryka czy ser z czymś tam ;p to takie chipsochrupki ;p ale są pyszne
- salsamichal
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 352
- Rejestracja: śr 04 cze, 2014 17:17
- Lokalizacja: Kraków
Re: Chipsy
Ja jem chetosy serowe zawsze czytam sklad i jest oki
vita mancipio nulli datur, omnibus usu
Re: Chipsy
Od czasu do czasu powiedzmy raz na trzy tygodnie kupuję leys solone dla mojej 11letniej córki(,która jest na diecie już 6rok,wyniki kontrolne są cały czas ok.) i dolegliwości brzusznych ani innych nie ma.Smakują jej i chciałaby częściej ale ma jeszcze dodatkowo refluks więc nie przesadzamy.