OCET

Tutaj rozmawiamy o konkretnych produktach bezglutenowych i tych innych ;)

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1839
Rejestracja: sob 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Post autor: kabran »

No, wykład robi wrażenie (Google dobra rzecz), tylko ani w ząb nie przybliżył nas do podstawowego problemu,który (dla przypomnienia) brzmi: czy gluten (zawarty np. w zacierze) jest w stanie przetrwać proces destylacji. Dostępne źródła (zagraniczne) twierdzą, że nie. A skoro nie, to nie ma znaczenia z czego wyprodukowano spirytus.
Gaga pisze:ocet spirytusowy to raczej z ziemniakow u nas.
Nie sądzę. :roll:
Inną sprawą jest to, że ocet spirytusowy jako taki w ogóle nie powinien być sprzedawany w sklepach spożywczych, bo jest diabelnie niezdrowy. Po procesie destylacji zawiera mnóstwo zanieczyszczeń, które chociaż występują w ilościach minimalnych, to zdrowiu nie służą. Wiem, że octu spirytusowego nie pije się szklankami, ale używany do przetworów skutecznie niweczy ich "zdrowotne" właściwości. :roll:
Reasumując - ocet spirywusowy zdrowy nie jest, a skoro wyprodukowano go w procesie destylacji (nawet rektyfikacyjnej), to bez względu na pochodzenie surowca, glutenu w nim nie ma. Pozdrawiam! :D

[ Dodano: Sro 16 Sie, 2006 06:54 ]
I jeszcze dla przypomnienia:
topics3/alkohole-vt147,105.htm
czwarty post na tej stronie (nie wklejam bo dłuuugi). :D
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 831
Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Kontakt:

Post autor: vixi »

Gaga pisze: ale nie demotywujcie mnie, proszę
w żadnym razie tego nie zrobimy - zapał jest mile widziany!
"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."
Awatar użytkownika
Gaga
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 26
Rejestracja: śr 09 sie, 2006 00:11
Lokalizacja: Bielsko Biała

Post autor: Gaga »

No, dzięki Kabran - jako nowicjusz nie przedarlam się jeszcze przez całe forum.
Ten post można potraktować jako kropkę nad i mojego ( przydługiego wywodu).
Cieszy mnie,że w sumie doszłam do tych samych wniosków , no i nie będę musiała tracić kasy na telefony do producentów octu.

P.S. Jutro jadę do Zabrza do Śl. Centrum Pediatrii z córką . U niej chyba coś z tarczycą nie tak , bo przekroczony cholesterol i wysoka fosfataza alk. = 267 może . Będziemy tez badać tzw. wiek kostny. generalnie jest niższa niż rówieśnicy - może ktoś wie co to oznacza?. Martwię się. :frown:

no dobra, wydzieliłam wątek dotyczący tego co w P.S. do "Choroba, objawy leczenie" temat "wiek kostny a celiakia". Proszę kontynuować dyskusję tamże.
Trochę mi nie wyszło, bo chciałam dokleić do istniejącego już tematu o tym samym tytule, a udało mi się stworzyć drugi taki (nie ma to jak moderator, co się uczy na własnych błędach 8-[ ). Kabran, pliz, możesz scalić te dwa wątki o wieku kostnym w jedno? Bo ja w twoim dziale nie mam do tego uprawnień.

Swoją drogą, Gaga, wystarczyło wpisać w opcji Szukaj "wiek kostny" albo samo słowo "kostny" i w wynikach wyszukiwania pojawiał się wyżej wymieniony temat "wiek kostny a celiakia". Tam mogłaś spokojnie dopisać to, co wpisałaś w P.S. Pliz, następnym razem uszanuj moderatora swego :wink: i jak to ładnie kiedyś ujęła Kabran - najpierw czytaj, potem pytaj. Howgh.

Kfiatek
Ostatnio zmieniony czw 17 sie, 2006 20:11 przez Gaga, łącznie zmieniany 2 razy.
Gaga
Awatar użytkownika
Trillion
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 88
Rejestracja: śr 30 lis, 2005 14:37
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Trillion »

Wojtek pisze:Spirytus to jest etanol o wzorze chemicznym C2H5OH plus niewielka ilość wody. Gluten jest białkiem, zapewne o bardzo skomplikowanym wzorze chemicznym. Więc chyba w spirytusie glutenu nie ma. A więc i w occie spirytusowym nie powinno być glutenu.
To nie jest dowód.
Etanol do celów spożywczych otrzymuje się w wyniku fermentacji cukrowej. Źródłem cukrów są zwykle zboża (żyto, pszenica, kukurydza, jęczmień, ryż i in.) oraz ziemniaki i agawa. A czego akurat użyto w konkretnym przypadku, to jeszcze inna bajka.
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1839
Rejestracja: sob 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Post autor: kabran »

Raaany, i znów to samo... temat wałkowany przez 15 bodajże stron w topicu "Alkohole"... :okulary2: A konkluzja jest jedna: w alkoholu (spirytusie), bez względu na to z czego jest otrzymywany, gluten nie ma szansy przetrwać. To samo dotyczy octu spirytusowego. Polecam lekturę (uważną) tego wątku :!: A tu mały cytat:
...do POLMOSU BIAŁYSTOK z zapytaniem o produkcję ich alkoholi... Oto jaką otrzymałem odpowiedź:
Szanowny Panie Marcinie, Bardzo nam miło, że zwraca się Pan do nas ze swoimi wątpliwościami.Pragnę poinformować, że nasze wyroby spirytusowe wyprodukowane na bazie spirytusu zbożowego nie zawierają nawet śladowych ilości glutenu i gliadyny.Tak więc bez obaw może Pan spożywać szczególnie wyprodukowane przez POLMOS Białystok wódki.Serdecznie pozdrawiam i życzę dużo zdrowia, Bernadeta EjsmontPełnomocnik Zarządu ds. Systemów ZarządzaniaKierownik Działu Technologii i Kontroli Jakościtel.: +48 /85/ 651 04 96 wew 206fax: +48 /85/ 651 04 96 wew 222email: bejsmont@polmos.bialystok.pl
Są osoby które w to wierzą i takie które nie wierzą. Każdy musi ocenić sam.
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Awatar użytkownika
Ola*
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 445
Rejestracja: śr 15 lut, 2006 10:41
Lokalizacja: Katowice

Post autor: Ola* »

kabran pisze: Są osoby które w to wierzą i takie które nie wierzą. Każdy musi ocenić sam.
Dlatego ja po prostu przestałam wypowiadać swoje opinie na temat tego czy alkohol zawiera gluten. Moim zdaniem na forum jest dostateczna ilość informacji żeby wyrobić sobie zdanie na ten temat.
Awatar użytkownika
Trillion
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 88
Rejestracja: śr 30 lis, 2005 14:37
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Trillion »

Ja jakos nie wierze zapewnieniom producentow, czesto gesto wciskaja jakis kit. Cokolwiek ocet spirytusowy zawiera, szkodzi mi to. Szkodzi mi tez etanol (np. Melisana Klosterfrau, jezowka purpurowa i inne na etanolu) i cala gama alkoholi, w ktorych glutenu podobno nie ma prawa byc. Chemikiem itd. nie jestem, ale jak mi szkodzi to po pierwsze unikam i nie polecam, a po drugie - podejrzewam...
Ja juz nie moge niczego bagatelizowac... Skonczyly sie te piekne czasy...
Awatar użytkownika
mr.kwiatek
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 142
Rejestracja: czw 18 sty, 2007 23:54
Lokalizacja: Opole/Wrocław

Post autor: mr.kwiatek »

Skład ketchupu z McDonalds'a zakupionego w sklepie dla bezglutenowców: koncentrat pomidorowy, syrop glukozowo-fruktozowy, ocet spirytusowy, sól, ekstrakt z przypraw. Pale linijek wyżej widnieje duży napis "NIE ZAWIERA GLUTENU". Pewnie zaraz ktoś znowu odpisze, że producent pewnie kłamie, ale jeśli komuś ten ketchup zaszkodził to niech szybko wytacza im proces - to duży koncern więc są duże szanse na duuużą kase ;)
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

chyba masz rację...
nie dostaliby certyfikatu i pozwolenia umieszczenia informacji o bezglutenowości, gdyby podane składniki zawierały gluten.
no po prostu jesteśmy jak dzieci we mgle...
pancerny48
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 13
Rejestracja: czw 10 maja, 2007 11:11
Lokalizacja: Siemianowice Śląskie

Post autor: pancerny48 »

Oto odpowiedź jaką otrzymałem z Instytutu Chemii Organicznej PAN " Ocet spirytusowy nie zawiera glutenu. Jest prostym związkiem chemicznym nie mającym nis wspólnego z aminokwasami. dr Renata Podraza Sekretariat Naukowy Instytutu Chemii Organicznej PAN"
Myślę , że należy uwierzyć.
-ania-
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 430
Rejestracja: pt 12 maja, 2006 21:25
Lokalizacja: ostrołęka

Post autor: -ania- »

pancerny48 - dużo cennych danych dziś wrzuciłeś na forum. :D dziękujemy :D
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
Demon
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 90
Rejestracja: śr 29 lip, 2009 23:31
Lokalizacja: Łodż

Post autor: Demon »

Ale w keczupie MC Donalda - tym bezglutenowym - też jest ocet spirytusowy...
Serg
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 9
Rejestracja: śr 06 maja, 2009 13:35
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Serg »

I to to jest właśnie to co mnie najbardziej wkurza w tym forum (z całym szacunkiem - dzięki niemu dowiedziałem i ciągle dowiaduje się wielu o wielu ważnych sprawach) - nieustannie odgrzewane kotlety - gorzała, ocet etc.
1000 razy napisane, że nie ma takiej możliwości żeby jakiś produkt zawierał gluten i ciągle to samo. Czekam tylko na posta, z pytaniem czy woda mineralna zawiera gluten, bo źródło jest w pobliżu pola pszenicy.

Serg.
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

Mnie i innych modów też to bardzo wkurza...
Serg pisze:I to to jest właśnie to co mnie najbardziej wkurza w tym forum
Z całym szacunkiem - w forum, czy w jego użytkownikach?
Serg pisze:nieustannie odgrzewane kotlety - gorzała, ocet etc.
czyli co: banować czy blokować pisanie postów? Forum (a to już w szczególności) generalnie służy do pomocy ludziom, którzy mają jakiś problem. Prosimy o czytanie postów i CAŁYCH wątków odkąd forum powstało, czyli od ponad 5 lat. Niewiele się zmieniło w tej kwestii, ale oczywiście masz całkowitą rację. Tyle że jest to walka z wiatrakami.
Serg
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 9
Rejestracja: śr 06 maja, 2009 13:35
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Serg »

To pociągnę jeszcze tego off topa.
Z całym szacunkiem - w forum, czy w jego użytkownikach?
- oczywiście, że z szacunkiem samej ideii forum i tych którzy dbają by ono funkcjonowało - modów i adminów.
czyli co: banować czy blokować pisanie postów?
No i tu się zaczyna problem, bo albo momentalnie pojawią się obrażalscy, albo poleci mięso.
Forum (a to już w szczególności) generalnie służy do pomocy ludziom, którzy mają jakiś problem.
Trudno jednak nazwać inaczej jak zwykłym lenistwem bezmyślne generowanie postów. Po to Bozia stworzyła (chłopaki od phpBB chyba się nie obrażą) wyszukiwarkę itd. itp.
To niestety przypadłość większości forów, tutaj dodatkowo wchodzi w grę sama tematyka - natręta i leniucha na forum modelarskim można bez skrupułów zbanować i cześć...
Truizm na truizmie, wszyscy o tym wiedzą, mało kto się stosuje, ergo - walka z wiatrakami trwa nadal.

Serg
Ostatnio zmieniony czw 13 sie, 2009 18:47 przez Serg, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ