Mąka ziemniaczana
Moderator: Moderatorzy
Re: Mąka ziemniaczana
Jako że ostatnio szukałem zamienników mąki ziemniaczanej Kupca, pozwolę sobie zrobić zestawienie dozwolonych mąk ziemniaczanych z powyższej dyskusji:
- PPS Łomża
- PPZ Trzemeszno
- NOWAMYL
- PEPEES S.A.
- PPZ Bronisław - maka ziemniaczana "Superior" (w sklepach Społem)
Nie wiem na ile to jest jeszcze aktualne, ale zakładam, że raczej jest. Zresztą "Przedsiębiorstwa Przemysłu Ziemniaczanego" brzmią "z natury bezglutenowo" .
Skrobię ziemniaczaną PPZ Trzemeszno znalazłem w Auchan, o czym z radością informuję!
- PPS Łomża
- PPZ Trzemeszno
- NOWAMYL
- PEPEES S.A.
- PPZ Bronisław - maka ziemniaczana "Superior" (w sklepach Społem)
Nie wiem na ile to jest jeszcze aktualne, ale zakładam, że raczej jest. Zresztą "Przedsiębiorstwa Przemysłu Ziemniaczanego" brzmią "z natury bezglutenowo" .
Skrobię ziemniaczaną PPZ Trzemeszno znalazłem w Auchan, o czym z radością informuję!
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Mąka ziemniaczana
Dzięki bardzo, właśnie ostatnio szukałam bezpiecznej i nic pewnego nie było. W takim razie poszukam tej Trzemeszno
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Mąka ziemniaczana
Skrobia ziemniaczana PPZ Trzemeszno jest dostępna (oprócza Auchana) również w ALDI.
Czy coś się zmieniło w kwestii mąki ziemniaczanej? Używacie Kupca?
Czy coś się zmieniło w kwestii mąki ziemniaczanej? Używacie Kupca?
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Mąka ziemniaczana
Kupca nie używam od kiedy pojawiły się wzmianki o śladowych ilościach na większości ich produktów
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Mąka ziemniaczana
To jakie mąki ziemniaczane są teraz bezpieczne? Bo przyznam szczerze, że te z powyższej listy ciężko gdziekolwiek uświadczyć, a ta z PPZ Trzemeszno to jednak skrobia ziemniaczana...
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3797
- Rejestracja: wt 29 paź, 2013 06:56
- Lokalizacja: Polska
Re: Mąka ziemniaczana
Mąka i skrobia ziemniaczana to dokładnie to samo
Jedynie w przypadku ziaren jest to coś innego.
Przyznam szczerze, że jeśli chodzi o całkowicie bezpieczną to kusi mnie kupić hurtowo skrobię z PZZ Trzemeszno, gdzie będę mieć pewność, że biały proszek na papierowym opakowaniu to nie mąka pszenna stojąca na tej samej półce.
Jeszcze się swojego czasu zastanawiałam nad zasugerowaniem producentom przetwórstwa ziemniaków zmienienia opakowań dla skrobi, aczkolwiek nie mam pojęcia czy przyniosłoby to jakikolwiek skutek.
Jedynie w przypadku ziaren jest to coś innego.
Przyznam szczerze, że jeśli chodzi o całkowicie bezpieczną to kusi mnie kupić hurtowo skrobię z PZZ Trzemeszno, gdzie będę mieć pewność, że biały proszek na papierowym opakowaniu to nie mąka pszenna stojąca na tej samej półce.
Jeszcze się swojego czasu zastanawiałam nad zasugerowaniem producentom przetwórstwa ziemniaków zmienienia opakowań dla skrobi, aczkolwiek nie mam pojęcia czy przyniosłoby to jakikolwiek skutek.
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
Re: Mąka ziemniaczana
Upspleomorfa pisze:Mąka i skrobia ziemniaczana to dokładnie to samo
Jedynie w przypadku ziaren jest to coś innego.
Chyba masz rację, chociaż zdania są podzielone:
http://rosomag.pl/skrobia-ziemniaczana/
http://smaczniemi.blogspot.com/2014/03/ ... czana.html
http://www.pepees.pl/index.php?wiad=428
Tutaj potwierdzenie, że to jednak często to samo:
https://pl.wikipedia.org/wiki/M%C4%85ka_ziemniaczana
http://www.ppz-niechlow.pl/page.php/1/show/134
Co do PPZ Trzemeszno, to zauważyłem, że w sklepie ALDI ta skrobia nie leży obok innych, tylko sama. Więc może jest bezpieczniejsza.
Przyznam szczerze, że wiele razy zapylone opakowania w sklepach mnie przerażają, ale przecież coś trzeba kupować. Czasem przecieram wilgotną ściereczką i używam.
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3797
- Rejestracja: wt 29 paź, 2013 06:56
- Lokalizacja: Polska
Re: Mąka ziemniaczana
Powiem Ci ciekawe... aż się zapytam wykładowcy po wykładzie
Aczkolwiek ziemniak to jest warzywo skrobiowe, pytanie czy sproszkowane ziemniaki można nazwać mąką.
Ale chętnie się zapytam na uczelni
Ja też używam, ubolewam nad tym, ale łudzę się, że jak coś leży daleko to jest lepiej
Inaczej, póki nie odczuwam na sobie to używam.
Aczkolwiek ziemniak to jest warzywo skrobiowe, pytanie czy sproszkowane ziemniaki można nazwać mąką.
Ale chętnie się zapytam na uczelni
Ja też używam, ubolewam nad tym, ale łudzę się, że jak coś leży daleko to jest lepiej
Inaczej, póki nie odczuwam na sobie to używam.
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
Re: Mąka ziemniaczana
Ja używam tej z biedronki, kiedyś było na forum że tylko robią mąkę ziemniaczaną i że jest wolna od zanieczyszczeń.
-
- Forumowicz
- Posty: 167
- Rejestracja: pn 06 mar, 2006 21:20
- Lokalizacja: Zielona Góra
Re: Mąka ziemniaczana
To się wypowiem, bo smaczniemi to moja strona. Jak się przyjrzycie zdjęciom to zobaczycie, że mąka i skrobia mają różne kolory. Mąka jest bardziej żółta a skrobia jest biała. Mąka ma bardziej ziemniaczany i mocny smak i zapach. Jak sie jej więcej doda to dominuje w potrawie. Do klusek czy kopytek może być ale w innych, np chlebie nie bardzo, nie mówiąc o innych. W wielu przepisach jest konkretnie zaznaczone, że chodzi o mąkę a nie skrobię. Zachowują się zupełnie inaczej. O ile zamiast mąki skrobi od biedy można użyć, o tyle do budyniu czy kiślu mąki już nie dodasz.
Re: Mąka ziemniaczana
Zatem przez przypadek wywołałem do tablicy. Strona jest chyba nieźle wypozycjonowana, bo wyskoczyła mi jako jeden z pierwszych wyników w wyszukiwarce.gronkowiec pisze:To się wypowiem, bo smaczniemi to moja strona. (...)
A jaką mąkę/skrobię polecasz?
-
- Forumowicz
- Posty: 167
- Rejestracja: pn 06 mar, 2006 21:20
- Lokalizacja: Zielona Góra
Re: Mąka ziemniaczana
Nie jest pozycjonowana, przynajmniej nie przeze mnie. Ten artykuł jest najczęściej wyszukiwanym na stronie.
Nie polecam żadnej, nie mieszkam w Polsce. Kiedy byliśmy na diecie używaliśmy tylko certyfikowanych z Red Boba, teraz jak popadnie, aczkolwiek, nie pamietam kiedy używałam skrobi ziemniaczanej. Mąki używałam sporadycznie, do jednej mieszanki mąk.
Nie polecam żadnej, nie mieszkam w Polsce. Kiedy byliśmy na diecie używaliśmy tylko certyfikowanych z Red Boba, teraz jak popadnie, aczkolwiek, nie pamietam kiedy używałam skrobi ziemniaczanej. Mąki używałam sporadycznie, do jednej mieszanki mąk.
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3797
- Rejestracja: wt 29 paź, 2013 06:56
- Lokalizacja: Polska
Re: Mąka ziemniaczana
Pozycjonowanie w dużej mierze zależy od Ciebie, więc widocznie dobrze piszesz
Gratuluję
Zapytałam profesor o kwestię mąki, bo przyznam szczerze, że zawsze wierzyłam w to, że skrobia i mąka ziemniaczana to to samo, ale argumenty Twoje Gronkowcu do mnie przemawiały i zaciekawiły tematem.
Pani profesor (studiuję na wydziale, gdzie zajmują się również przetwórstwem spożywczym) powiedziała, że skrobia i mąka ziemniaczana to to samo. Na argument z inną technologią produkcji stwierdziła, że w sposób jaki opisałaś, że produkuje się mąkę ziemniaczaną produkuje się skrobię, a jeżeli nie poddaje się jej oczyszczeniu zostaje tam jakaś ilość minerałów, co mogłoby tłumaczyć zmieniony kolor i ciężar.
Natomiast nawet w tej teorii między tymi skrobiami jest różnica, taka mniej więcej jak między mąką pszenną typ 450, a mąką chlebową pszenną, która ma typ bodajże 750 .
Red Bob ma certyfikowaną mąkę ziemniaczaną?
I ją kupowaliście już mieszkając za granicą?
Gratuluję
Zapytałam profesor o kwestię mąki, bo przyznam szczerze, że zawsze wierzyłam w to, że skrobia i mąka ziemniaczana to to samo, ale argumenty Twoje Gronkowcu do mnie przemawiały i zaciekawiły tematem.
Pani profesor (studiuję na wydziale, gdzie zajmują się również przetwórstwem spożywczym) powiedziała, że skrobia i mąka ziemniaczana to to samo. Na argument z inną technologią produkcji stwierdziła, że w sposób jaki opisałaś, że produkuje się mąkę ziemniaczaną produkuje się skrobię, a jeżeli nie poddaje się jej oczyszczeniu zostaje tam jakaś ilość minerałów, co mogłoby tłumaczyć zmieniony kolor i ciężar.
Natomiast nawet w tej teorii między tymi skrobiami jest różnica, taka mniej więcej jak między mąką pszenną typ 450, a mąką chlebową pszenną, która ma typ bodajże 750 .
Red Bob ma certyfikowaną mąkę ziemniaczaną?
I ją kupowaliście już mieszkając za granicą?
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
- xymi
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 263
- Rejestracja: ndz 11 sty, 2015 22:35
- Lokalizacja: Cieszyn/Katowice
Re: Mąka ziemniaczana
Ja kupuję skrobię ziemniaczaną w biedronce firmy grulla. Stoi na półce obok jajek i puszek z pomidorami.
Choć dziś nie było ani jednej i Pani powiedziała, że nie ma jej w zamówieniu póki co, Mam nadzieję, że jej nie wycofią
Choć dziś nie było ani jednej i Pani powiedziała, że nie ma jej w zamówieniu póki co, Mam nadzieję, że jej nie wycofią
- uniaczek
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 507
- Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
- Lokalizacja: Gniezno
Re: Mąka ziemniaczana
Kupuję w Społem SUPERIOR - dzwoniłam do nich i zapewniali, że na terenie zakładu mają tylko ziemniaki, żadnych zbóż