LODY - wolno spożywać???
Moderator: Moderatorzy
LODY - wolno spożywać???
Gdzieś kiedyś wyczytałam, że nie. Ale może do czegoś innego to znalazłam?? Proszę o naprostowanie Bo nie wiem, czy mogę dziecięciu zakupić jakiekolwiek lody.
Pozdrawiam, Monika, mama Kubusia (06.02.2008), Michałka (ur. 26.03.2002) i Maksia (ur. 14.02.2000)
Lody koral
Pisałam do firmy Koral z zapytaniem o syrop skrobiowy, którego używają. Oto odpowiedź:
W odpowiedzi na Pani pismo z dnia 22.07.2004 r. informujemy, że stosowany do produkcji lodów syrop skrobiowy pochodzi ze skrobi ziemniaczanej (wg oświadczenia producenta) i nie zawiera glutenu.
Z poważaniem
Bogumiła Panek
W odpowiedzi na Pani pismo z dnia 22.07.2004 r. informujemy, że stosowany do produkcji lodów syrop skrobiowy pochodzi ze skrobi ziemniaczanej (wg oświadczenia producenta) i nie zawiera glutenu.
Z poważaniem
Bogumiła Panek
lody z Nordisu
moja córa uwielbia lody z Nordisu (producent z Zielonej Góry)
-gemini-sorbet truskawkowy-baaarrrrdzo słodkie, opakowanie czerwone
- zielony- chyba marakuja z czymśtam,op. zielone
-malibu-zółtoróżowe-bardzo smakują też mamie
-cytrynowe-ulubione przez starszą córkę
dla tych co mogą mleko
dobre są mleczne w czekoladzie
-urwisy-z orzechami na czekoladzie
-bambino-tylko w czekoladzie- jak w dzieciństwie
-bajka -w środku dżem-ja nie lubię
no i dla nielicznych rożki w wafelkach też niezłe
-gemini-sorbet truskawkowy-baaarrrrdzo słodkie, opakowanie czerwone
- zielony- chyba marakuja z czymśtam,op. zielone
-malibu-zółtoróżowe-bardzo smakują też mamie
-cytrynowe-ulubione przez starszą córkę
dla tych co mogą mleko
dobre są mleczne w czekoladzie
-urwisy-z orzechami na czekoladzie
-bambino-tylko w czekoladzie- jak w dzieciństwie
-bajka -w środku dżem-ja nie lubię
no i dla nielicznych rożki w wafelkach też niezłe
beti mama 9-letniej Ady z problemami dietetycznymi i 13-letniej Dagi z problemami dojrzewaj±cej nastolatki ; )
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 72
- Rejestracja: czw 30 gru, 2004 21:23
- Lokalizacja: Warszawa
Przesyłam e-maila, którego dostałam od pani kierownik laboratorium producenta lodów Grycan.
"Szanowna Pani,
Na wstępie bardzo przepraszam, że nie odpowiedzieliśmy od razu na Pani pytanie dotyczące naszych lodów.
Faktem jest, że tworząc nasze lody nie kierowaliśmy się aspektami dietetycznymi, a tylko chęcią podtrzymania tradycji rzemieślniczych rodziny Grycanów.
Niemniej jednak postanowiliśmy poważnie podejść do Pani pytania o możliwość spożywania naszych wyrobów przez osoby na diecie bezglutenowej, w tym przypadku Pani Synka.
Poprosiliśmy więc naszych dostawców o listy potencjalnych alergenów. I zebranie właśnie tej dokumentacji opóźniło udzielenie Pani odpowiedzi. Pragnę Panią poinformować, że zgodnie z deklaracjami naszych dostawców lody naszej firmy nie powinny zawierać nawet śladowych ilości produktów zabronionych w diecie bezglutenowej. Stosowany w naszym zakładzie syrop skrobiowy produkowany jest ze skrobi ziemniaczanej.
Ponieważ głównym surowcem do produkcji naszych lodów jest śmietana i cukier, nie zalecamy ich spożywania w ostrej fazie zaburzeń wchłaniania, kiedy występuje objaw nietolerancji mleka, jego przetworów i cukrów.
W razie jakichkolwiek wątpliwości lub jeżeli miałaby Pani dodatkowe pytania bardzo prosimy o kontakt drogą e-mailową, lub telefonicznie pod numer ... ".
Gdyby ktoś chciał numer telefonu, wyślę na priva.
pozdrawiam serdecznie,
mm.
"Szanowna Pani,
Na wstępie bardzo przepraszam, że nie odpowiedzieliśmy od razu na Pani pytanie dotyczące naszych lodów.
Faktem jest, że tworząc nasze lody nie kierowaliśmy się aspektami dietetycznymi, a tylko chęcią podtrzymania tradycji rzemieślniczych rodziny Grycanów.
Niemniej jednak postanowiliśmy poważnie podejść do Pani pytania o możliwość spożywania naszych wyrobów przez osoby na diecie bezglutenowej, w tym przypadku Pani Synka.
Poprosiliśmy więc naszych dostawców o listy potencjalnych alergenów. I zebranie właśnie tej dokumentacji opóźniło udzielenie Pani odpowiedzi. Pragnę Panią poinformować, że zgodnie z deklaracjami naszych dostawców lody naszej firmy nie powinny zawierać nawet śladowych ilości produktów zabronionych w diecie bezglutenowej. Stosowany w naszym zakładzie syrop skrobiowy produkowany jest ze skrobi ziemniaczanej.
Ponieważ głównym surowcem do produkcji naszych lodów jest śmietana i cukier, nie zalecamy ich spożywania w ostrej fazie zaburzeń wchłaniania, kiedy występuje objaw nietolerancji mleka, jego przetworów i cukrów.
W razie jakichkolwiek wątpliwości lub jeżeli miałaby Pani dodatkowe pytania bardzo prosimy o kontakt drogą e-mailową, lub telefonicznie pod numer ... ".
Gdyby ktoś chciał numer telefonu, wyślę na priva.
pozdrawiam serdecznie,
mm.
Dzwoniłam przed chwilą do firmy "Pizza pie". Bardo lubię ich lody (w Katowicach można je dostąć m.in. w Auchanie) ale tak mnie wku*&@@@! panienka z ich sekretariatu, że chyba się pożegnamy z tą firmą.
Na pytanie czy ich produkty są bezglutenowe osóbka ta wybchneła smiechem i spytała czy zamierzam te lody spożywać w większej ilości. Coś tam obiecała mi się dowiedzieć i zadzwonić do mnie, po czym przerwała rozmowe mówiąc że ma inny telefon.
echhh... ignorancja niektórych jest po prostu powalająca
Na pytanie czy ich produkty są bezglutenowe osóbka ta wybchneła smiechem i spytała czy zamierzam te lody spożywać w większej ilości. Coś tam obiecała mi się dowiedzieć i zadzwonić do mnie, po czym przerwała rozmowe mówiąc że ma inny telefon.
echhh... ignorancja niektórych jest po prostu powalająca
Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Na diecie od stycznia 2006
Na diecie od stycznia 2006
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa