Ciasto drożdżowe
Moderator: Moderatorzy
Ciasto drożdżowe
Cześć.Mam na imię Kasia.Jestem mamą siedmioletniego Szymona,który od sześciu lat jest na diecie bezglutenowej.Od paru miesięcy przyglądam się waszemu forum.W wielu sprawach jest mi ono bardzo pomocne.Skorzystałam,też z paru waszych przepisów kulinarnych.Niestety od kilku lat mam problem z ciastem drożdzowym.Proszę o prosty przepis na babkę lub takie ciasto.
Pozdrawiam Kasia.
Pozdrawiam Kasia.
Nie wiem, na ile to prawda, ale kiedyś w jakiejś książce kucharskiej przeczytalam, że ciasto drożdzowe jest jakie jest dzięki glutenowi. Mnie sie nigdy nie udalo zrobic ciasta drożdżowego,a od kiedy przeczytalam, ze do tego potrzeba glutenu, dalam sobie spokój z ciastem drożdżowym...robię tylko ciasta na drożdżach, ale to nie smakuje jak klasyczny, glutenowy drożdżowiec...pozdrawiam
jezyk żyrafy, nie szakala
ciasto drożdżowe
Witam. Kiedy mój syn przechodził na dietę, to na starym forum znalazłam przepis na bułki. Mi bułki nie wychodziły, ale zamiast nich robiłam chleb, który z powodzieniem można przerobić dodając trochę więcej cukru oraz rodzynki na ciasto drożdżowe, ponieważ wyglądem i samkiem przypomina ów ciasto.
40 dag. mąki bezglutenowej (MIX koncen. ciasta bezg.), 4 łyż. duże kaszki kukurydzianej, 1 łyż. d. mąki amarantusa, 4-5 dag. drożdży świeżych, 400 ml. kefiru, 2 łyż.d. oliwy, 1 jajo, 1 łyż. m. soli, 1 łyż. m. cukru.
Do naczynia wlać kefir o temp. pokojowej, dodać drożdże i cukier, potem dodawać mąki, kaszkę, olej, sól, jajko, wyrobić aż ciasto będzie możliwie bez grudek. Całość powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30min ). Po 30 min jeszcze raz wyrobić i przełożyć do foremki odczekać jeszcze chwile aby podrosło w foremce. Wstawić do zimnego piekarnika: 210 C. czas pieczenia około 1 godziny. Do tego przepisu wystarczy dodać trochę więcej cukru i rodzynek, powinno wyjść niezłe ciasto. Polecam
40 dag. mąki bezglutenowej (MIX koncen. ciasta bezg.), 4 łyż. duże kaszki kukurydzianej, 1 łyż. d. mąki amarantusa, 4-5 dag. drożdży świeżych, 400 ml. kefiru, 2 łyż.d. oliwy, 1 jajo, 1 łyż. m. soli, 1 łyż. m. cukru.
Do naczynia wlać kefir o temp. pokojowej, dodać drożdże i cukier, potem dodawać mąki, kaszkę, olej, sól, jajko, wyrobić aż ciasto będzie możliwie bez grudek. Całość powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30min ). Po 30 min jeszcze raz wyrobić i przełożyć do foremki odczekać jeszcze chwile aby podrosło w foremce. Wstawić do zimnego piekarnika: 210 C. czas pieczenia około 1 godziny. Do tego przepisu wystarczy dodać trochę więcej cukru i rodzynek, powinno wyjść niezłe ciasto. Polecam
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
potwierdzam - drożdzowe Celiko jest dobre i całkiem drożdżowe, aczkolwiek upieczone w formie do babki wyszło z niej w 2 (smacznych) kawałkach - wiec nadaje się do jedzenia, ale nie na stół.Marcin pisze:Proponuję spróbować zrobić ciasto z koncentratu Ciasto drożdżowe bezglutenowe firmy Celiko. Ja z powodzeniem upiekłem je sobie (w wypiekaczu Panasonic ale można też w piekarniku) i muszę przyznać że jest niemal nie do odróżnienia od normalnego. Przynajmniej w smaku
Natomiast z kruchego Celiko ywszedł mi megazakalec, którego nie dało sie zjeść.
- Kasia-mama
- Forumowicz
- Posty: 132
- Rejestracja: sob 17 sty, 2004 17:20
- Lokalizacja: Kraków
Ja piekę wszystkie w zasadzie ciasta na bazie normalnych przepisów, tylko mąkę zastępuję mieszanką MIX-PKU. Na ogół dzielę składniki na pół i piekę w małej formie, np. keksówce. Wierzcie mi, to działa! Moje bezglutki zajadają się tymi wypiekami, ciasto drożdżowe też wychodzi super! Wcale nie potrzeba do niego glutenu, jest tylko bardziej kruche. Warunkiem koniecznym jest jedynie to, żeby miało cieplutko i wyrosło przed włożeniem do piekarnika. Na starym forum było parę moich przepisów, jak nie znajdziesz, to postaram się napisać tutaj.
Re: Ciasto drozdzowe
[quote="Kaśka"]Cześć.Mam na imię Kasia.Jestem mamą siedmioletniego Szymona,który od sześciu lat jest na diecie bezglutenowej.Od paru miesięcy przyglądam się waszemu forum.W wielu sprawach jest mi ono bardzo pomocne.Skorzystałam,też z paru waszych przepisów kulinarnych.Niestety od kilku lat mam problem z ciastem drożdzowym.Proszę o prosty przepis na babkę lub takie ciasto.
To ciasto drożdżowe z Celiko jest ok!!! Moja kochana babcia upiekła mi je 2 dni temu i było super. Takie jak "normalne:)". tylko trzeba je szybko zjeść bo na drugi dzień juz robi się suche i twardawe. Ale dla łakomczucha to żaden problem:)
To ciasto drożdżowe z Celiko jest ok!!! Moja kochana babcia upiekła mi je 2 dni temu i było super. Takie jak "normalne:)". tylko trzeba je szybko zjeść bo na drugi dzień juz robi się suche i twardawe. Ale dla łakomczucha to żaden problem:)
wszędzie w domu, ale dobrze najlepiej!
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 67
- Rejestracja: pn 26 lip, 2004 08:52
- Lokalizacja: Zielonka
Mam do Ciebie prośbę, piszesz, że piekłeś ciasto drożdżowe w Panasoniku. Ja również się do tego przymierzam i w związku z tym - czy nie byłoby dla Ciebie problemem podanie w jakich proporcjach je piekłeś i na jakim programie. Będę bardzo wdzięczna za podpowiedź.Marcin pisze:Proponuję spróbować zrobić ciasto z koncentratu Ciasto drożdżowe bezglutenowe firmy Celiko. Ja z powodzeniem upiekłem je sobie (w wypiekaczu Panasonic ale można też w piekarniku) i muszę przyznać że jest niemal nie do odróżnienia od normalnego. Przynajmniej w smaku
Pozdrawiam
Celiakia - zdiagnozowana w marcu 2003 r.
DROŻDŻOWY - bezglutenowy i bezmleczny
DROŻDŻOWY - bezglutenowy i bezmleczny
- 3 szklanki mąki ( mix bezglutenowy)
- paczka suszonych drożdży
- 2 jajka
- ok pół szklanki cukru
- sztypta soli
- 2-3 łyżki oliwy
- niepelna szklanka ciepłej wody
jajka i cukier roztrzepać
mąka, sól, drożdże wymieszać
zmieszać razem, dodać wodę, dobrze wyrobić ( ma odpadać od ręki)
dodać 2-3 łyzki oliwy, wyrobić
odstawic do wyrośnięcia na ok pół godziny
przegnieść jeszcze raz, odstawic na 15 minut
przełozyc na blachę i z tym czasie robić kruszonkę
wlożyc w zimny piekarnik, ustawic na 180 stopni
po 25 minut zajrzeć, placek odwrócic na drugą stronę i dopiec 15 minut = razem 45 minut
kruszonka
- kawałek margaryny
- trochę mąki
- trochę cukru
- żółtko
- mogą byc wiórki kokosowe
na placek pod kruszonkę można
- posmarowac dżemem
- połozyć owoce
- posmarowac "czekoladą"
"czekolada"
- 2 łyżki smietany
- kawałek margaryny
- kakao
- cukier puder
skladniki razem roztrzepać
babcia Marysia
- 3 szklanki mąki ( mix bezglutenowy)
- paczka suszonych drożdży
- 2 jajka
- ok pół szklanki cukru
- sztypta soli
- 2-3 łyżki oliwy
- niepelna szklanka ciepłej wody
jajka i cukier roztrzepać
mąka, sól, drożdże wymieszać
zmieszać razem, dodać wodę, dobrze wyrobić ( ma odpadać od ręki)
dodać 2-3 łyzki oliwy, wyrobić
odstawic do wyrośnięcia na ok pół godziny
przegnieść jeszcze raz, odstawic na 15 minut
przełozyc na blachę i z tym czasie robić kruszonkę
wlożyc w zimny piekarnik, ustawic na 180 stopni
po 25 minut zajrzeć, placek odwrócic na drugą stronę i dopiec 15 minut = razem 45 minut
kruszonka
- kawałek margaryny
- trochę mąki
- trochę cukru
- żółtko
- mogą byc wiórki kokosowe
na placek pod kruszonkę można
- posmarowac dżemem
- połozyć owoce
- posmarowac "czekoladą"
"czekolada"
- 2 łyżki smietany
- kawałek margaryny
- kakao
- cukier puder
skladniki razem roztrzepać
babcia Marysia