Co Dozwolone a co Zabronione
Moderator: Moderatorzy
Co Dozwolone a co Zabronione
Czytaj skład na opakowaniach
Dozwolone
Mąka kukurydziana
Kasza kukurydziana
Skrobia kukurydziana (meizena)
Mąka ryżowa
Płatki ryżowe
Skrobia ryżowa
Ryż
Kleiki ryżowe
Mączka ziemniaczana
Kasza jaglana (z prosa)
Mąka jaglana
Mąka sojowa (z soi)
Soja
Soczewica
Tapioka (z bulw manioku)
Sago (z palmy sojowej)
Sargo
Skrobia pszenna (bezglutenowa)
Mąka niskobiałkowa
Makarony bezglutenowe
Kasza gryczana (dla dzieci starszych)
Zabronione
Mąka pszenna
Mąka orkiszowa (orkisz - odmiana pszenicy)
Mąka żytnia
Kasza manna
Kasza jęczmienna (mazurska, perłowa, pęczak)
Płatki owsiane
Otręby pszenne
Dozwolone
Mąka kukurydziana
Kasza kukurydziana
Skrobia kukurydziana (meizena)
Mąka ryżowa
Płatki ryżowe
Skrobia ryżowa
Ryż
Kleiki ryżowe
Mączka ziemniaczana
Kasza jaglana (z prosa)
Mąka jaglana
Mąka sojowa (z soi)
Soja
Soczewica
Tapioka (z bulw manioku)
Sago (z palmy sojowej)
Sargo
Skrobia pszenna (bezglutenowa)
Mąka niskobiałkowa
Makarony bezglutenowe
Kasza gryczana (dla dzieci starszych)
Zabronione
Mąka pszenna
Mąka orkiszowa (orkisz - odmiana pszenicy)
Mąka żytnia
Kasza manna
Kasza jęczmienna (mazurska, perłowa, pęczak)
Płatki owsiane
Otręby pszenne
Ostatnio zmieniony wt 24 cze, 2008 09:00 przez Agniesia, łącznie zmieniany 4 razy.
Czytaj skład na opakowaniach
Dozwolone
Pieczywo bezglutenowe
Ciasta - przygotowane z mąk bezglutenowej: biszkopty, ciasta drożdżowe, ciasta kruche, herbatniki, wafle
krakersy
chrupki
Zabronione
Chleb, ciasta, sucharki, biszkopty, makarony, wykonane z mąki pszennej, żytniej, orkiszowej, razowej i innej uznanej za glutenowe
Dozwolone
Pieczywo bezglutenowe
Ciasta - przygotowane z mąk bezglutenowej: biszkopty, ciasta drożdżowe, ciasta kruche, herbatniki, wafle
krakersy
chrupki
Zabronione
Chleb, ciasta, sucharki, biszkopty, makarony, wykonane z mąki pszennej, żytniej, orkiszowej, razowej i innej uznanej za glutenowe
Ostatnio zmieniony wt 24 cze, 2008 08:58 przez Agniesia, łącznie zmieniany 2 razy.
Czytaj skład na opakowaniach
Dozwolone
Desery
budynie, galaretki, kisiele, zagęszczane mąką ziemniaczaną, kukurydzianą, ryżową
Cukier
Glukoza
Miód
Dżemy
Landrynki, lizaki, dropsy
Twarda czekolada mleczna i gorzka
Zabronione
Desery z dodatkiem mąki z glutenem
Czekolada nadziewana
Cukierki nadziewane
Batony
Wafle
Guma do żucia
Ciasta z mąki z glutenem
Dozwolone
Desery
budynie, galaretki, kisiele, zagęszczane mąką ziemniaczaną, kukurydzianą, ryżową
Cukier
Glukoza
Miód
Dżemy
Landrynki, lizaki, dropsy
Twarda czekolada mleczna i gorzka
Zabronione
Desery z dodatkiem mąki z glutenem
Czekolada nadziewana
Cukierki nadziewane
Batony
Wafle
Guma do żucia
Ciasta z mąki z glutenem
Ostatnio zmieniony wt 24 cze, 2008 09:02 przez Agniesia, łącznie zmieniany 2 razy.
Czytaj skład na opakowaniach
Dozwolone
Mleko, napoje mleczne, kefir, jogurt, sery (jeśli nie ma nietolerancji mleka)
Zabronione
Śmietany, jogurty z dodatkiem mąki, musli itp.
Dozwolone
Mleko, napoje mleczne, kefir, jogurt, sery (jeśli nie ma nietolerancji mleka)
Zabronione
Śmietany, jogurty z dodatkiem mąki, musli itp.
Ostatnio zmieniony wt 24 cze, 2008 09:02 przez Agniesia, łącznie zmieniany 3 razy.
Czytaj skład na opakowaniach
Dozwolone
Kakao naturalne
Herbata
Napar z ziół
Kompoty
Alkohole: wino
Zabronione
Kakao owsiane
Kawa zbożowa
Napoje gazowane (obostrzenie nie wynika z dodatku glutenu)
Napoje alkoholowe (te na bazie zbóż)
Dozwolone
Kakao naturalne
Herbata
Napar z ziół
Kompoty
Alkohole: wino
Zabronione
Kakao owsiane
Kawa zbożowa
Napoje gazowane (obostrzenie nie wynika z dodatku glutenu)
Napoje alkoholowe (te na bazie zbóż)
Ostatnio zmieniony wt 24 cze, 2008 09:03 przez Agniesia, łącznie zmieniany 2 razy.
Czytaj skład na opakowaniach
Dozwolone
Mięsa chude
kurczak, indyk
królik
cielęcina
wołowina
ryby
Wędliny
szynka
polędwica wieprzowa i z drobiu
baleron
Podroby, wątroba, płuca, nerki w ograniczonych ilościach
Tłuszcze
olej sojowy, słonecznikowy, rzepakowy
bezerukowy
oliwa z oliwek
masło
śmietanka
Zabronione
Mięsa tłuste, konserwy mięsne, kiełbasy rybne niższego gatunku, pasztetowa mogą zawierać dodatek mąki (należy sprawdzić płynem Lugola)
Półprodukty panierowane - filety rybne, kotlety, wszystkie potrawy obtaczane w mące zawierającej gluten
Smalec, słonina, boczek
Kwaśna śmietana
Dozwolone
Mięsa chude
kurczak, indyk
królik
cielęcina
wołowina
ryby
Wędliny
szynka
polędwica wieprzowa i z drobiu
baleron
Podroby, wątroba, płuca, nerki w ograniczonych ilościach
Tłuszcze
olej sojowy, słonecznikowy, rzepakowy
bezerukowy
oliwa z oliwek
masło
śmietanka
Zabronione
Mięsa tłuste, konserwy mięsne, kiełbasy rybne niższego gatunku, pasztetowa mogą zawierać dodatek mąki (należy sprawdzić płynem Lugola)
Półprodukty panierowane - filety rybne, kotlety, wszystkie potrawy obtaczane w mące zawierającej gluten
Smalec, słonina, boczek
Kwaśna śmietana
Ostatnio zmieniony wt 24 cze, 2008 09:03 przez Agniesia, łącznie zmieniany 2 razy.
Czytaj skład na opakowaniach
Dozwolone
Warzywa i owoce bez ograniczeń w postaci soków, napojów, przecierów, surówek, potraw gotowanych
Zabronione
W okresie zaostrzenia choroby (warzywa i owoce uznawane za ciężkostrawne): kapusta, fasola, groch, grzyby, cebula, ogórki, gruszki, śliwki, wiśnie, czereśnie
Dozwolone
Warzywa i owoce bez ograniczeń w postaci soków, napojów, przecierów, surówek, potraw gotowanych
Zabronione
W okresie zaostrzenia choroby (warzywa i owoce uznawane za ciężkostrawne): kapusta, fasola, groch, grzyby, cebula, ogórki, gruszki, śliwki, wiśnie, czereśnie
Ostatnio zmieniony wt 24 cze, 2008 09:05 przez Agniesia, łącznie zmieniany 1 raz.
Czytaj skład na opakowaniach
Dozwolone
Zupy i sosy mleczne, owocowe, warzywne, chudy rosół z dodatkami produktów bezglutenowych, zagęszczone mąką kukurydzianą, ziemniaczaną, sojową, skrobią pszenną (bezglutenową)
Zabronione
W początkowym okresie choroby zupy z warzyw wzdymających
Wszystkie zupy i sosy zagęszczane zasmażkami lub mąką zawierającą gluten
Zupy z kluskami, grzankami, makaronem, wykonanymi z mąki zawierającej gluten
Dozwolone
Zupy i sosy mleczne, owocowe, warzywne, chudy rosół z dodatkami produktów bezglutenowych, zagęszczone mąką kukurydzianą, ziemniaczaną, sojową, skrobią pszenną (bezglutenową)
Zabronione
W początkowym okresie choroby zupy z warzyw wzdymających
Wszystkie zupy i sosy zagęszczane zasmażkami lub mąką zawierającą gluten
Zupy z kluskami, grzankami, makaronem, wykonanymi z mąki zawierającej gluten
Ostatnio zmieniony wt 24 cze, 2008 09:07 przez Agniesia, łącznie zmieniany 2 razy.
Czytaj skład na opakowaniach
Dozwolone
przyprawy jednorodne
sól
pieprz
majeranek
szczypiorek
pietruszka
koperek
wanilia
cynamon
kwasek
Pod znakiem zapytania po sprawdzeniu etykiety:
ocet
musztarda
ketchup
majonez
Zabronione
Ostre przyprawy
mieszanki przypraw
przyprawy typu: kucharek, vegeta
Dozwolone
przyprawy jednorodne
sól
pieprz
majeranek
szczypiorek
pietruszka
koperek
wanilia
cynamon
kwasek
Pod znakiem zapytania po sprawdzeniu etykiety:
ocet
musztarda
ketchup
majonez
Zabronione
Ostre przyprawy
mieszanki przypraw
przyprawy typu: kucharek, vegeta
Ostatnio zmieniony wt 24 cze, 2008 09:20 przez Agniesia, łącznie zmieniany 1 raz.
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
KOMENTARZ DO LISTY PRODUKTÓW
Komentarz do "Dozwolone"
- Skrobia pszenna - ZALECAMY, ABY JEDNAK SPOŻYWAĆ TYLKO PRODUKTY ZE SKROBIĄ PSZENNĄ OZNACZONĄ JAKO BEZGLUTENOWĄ!
- Kasza gryczana (dla dzieci starszych) - kasza gryczana może zawierać nasiona innych zbóż, należy to sprawdzić przed kupnem na opakowaniu lub przed spożyciem, rozsypując zawartość opakowania na płaskiej powierzchni
- Twarda czekolada mleczna i gorzka - proszę czytać składniki i ostrzeżenia na opakowaniach LUB DZWONIĆ DO PRODUCENTA i prosić o rozmowę z działem jakości lub z działem technologii
- Kakao naturalne - proszę czytać składniki i ostrzeżenia na opakowaniach LUB DZWONIĆ DO PRODUCENTA i prosić o rozmowę z działem jakości lub z działem technologii
- Wędliny, szynka, polędwica wieprzowa i z drobiu - proszę czytać składniki i ostrzeżenia na opakowaniach LUB DZWONIĆ DO PRODUCENTA i prosić o rozmowę z działem jakości z działem technologii
- Zupy i sosy [...] zagęszczone mąką kukurydzianą [...] skrobią pszenną - tylko bezglutenową
- przyprawy - proszę czytać składniki i ostrzeżenia na opakowaniach LUB DZWONIĆ DO PRODUCENTA i prosić o rozmowę z działem jakości lub z działem technologii
Komentarz do "Zabronione"
- Mąka orkiszowa - ORKISZ NIE JEST BEZGLUTENOWY. MA JEDYNIE NISKĄ ZAWARTOŚĆ GLUTENU.
- Płatki owsiane - mimo, że owies nie zawiera glutenu, nie jest możliwe znalezienie produktu spożywczego, który nie posiada zanieczyszczeń z innych zbóż
- Czekolada nadziewana - proszę czytać składniki i ostrzeżenia na opakowaniach LUB DZWONIĆ DO PRODUCENTA i prosić o rozmowę z działem jakości lub z działem technologii
- Cukierki nadziewane - proszę czytać składniki i ostrzeżenia na opakowaniach LUB DZWONIĆ DO PRODUCENTA i prosić o rozmowę z działem jakości lub z działem technologii
- Batony - proszę czytać składniki i ostrzeżenia na opakowaniach LUB DZWONIĆ DO PRODUCENTA i prosić o rozmowę z działem jakości lub z działem technologii
- Guma do żucia - Wrigley's posiada certyfikat, że jego gumy do żucia nie zawierają glutenu
- Jogurty z dodatkiem mąki - oraz skrobi niewiadomego pochodzenia
- Napoje gazowane - raczej tylko na początku stosowania diety (przez pierwsze kilka tygodni-miesięcy, jest to sprawa indywidualna). Po ustaniu dolegliwości związanych z celiakią napoje gazowane (o ile na etykietach nie ma składników glutenowych) można pić
- Napoje alkoholowe - amerykańska strona o celiakii (w tym kraju bardzo rygorystycznie podchodzi się do składników bezglutenowych) twierdzi, że typowe destylaty (np. czysta wódka) nie zawierają glutenu, mimo, że są produkowane np. z żyta. To samo twierdzą technolodzy np. z Polmosu.
- Mięsa tłuste - podobnie jak przy napojach gazowanych - nie wskazane do ustabilizowania się zdrowia
- Smalec, słonina, boczek - podobnie jak przy napojach gazowanych - nie wskazane do ustabilizowania się zdrowia
- Kwaśna śmietana - podobnie jak przy napojach gazowanych - nie wskazane do ustabilizowania się zdrowia
- ocet - podobnie jak alkohole - nie ma potwierdzenia, że spirytus zawiera gluten
Komentarz do "Dozwolone"
- Skrobia pszenna - ZALECAMY, ABY JEDNAK SPOŻYWAĆ TYLKO PRODUKTY ZE SKROBIĄ PSZENNĄ OZNACZONĄ JAKO BEZGLUTENOWĄ!
- Kasza gryczana (dla dzieci starszych) - kasza gryczana może zawierać nasiona innych zbóż, należy to sprawdzić przed kupnem na opakowaniu lub przed spożyciem, rozsypując zawartość opakowania na płaskiej powierzchni
- Twarda czekolada mleczna i gorzka - proszę czytać składniki i ostrzeżenia na opakowaniach LUB DZWONIĆ DO PRODUCENTA i prosić o rozmowę z działem jakości lub z działem technologii
- Kakao naturalne - proszę czytać składniki i ostrzeżenia na opakowaniach LUB DZWONIĆ DO PRODUCENTA i prosić o rozmowę z działem jakości lub z działem technologii
- Wędliny, szynka, polędwica wieprzowa i z drobiu - proszę czytać składniki i ostrzeżenia na opakowaniach LUB DZWONIĆ DO PRODUCENTA i prosić o rozmowę z działem jakości z działem technologii
- Zupy i sosy [...] zagęszczone mąką kukurydzianą [...] skrobią pszenną - tylko bezglutenową
- przyprawy - proszę czytać składniki i ostrzeżenia na opakowaniach LUB DZWONIĆ DO PRODUCENTA i prosić o rozmowę z działem jakości lub z działem technologii
Komentarz do "Zabronione"
- Mąka orkiszowa - ORKISZ NIE JEST BEZGLUTENOWY. MA JEDYNIE NISKĄ ZAWARTOŚĆ GLUTENU.
- Płatki owsiane - mimo, że owies nie zawiera glutenu, nie jest możliwe znalezienie produktu spożywczego, który nie posiada zanieczyszczeń z innych zbóż
- Czekolada nadziewana - proszę czytać składniki i ostrzeżenia na opakowaniach LUB DZWONIĆ DO PRODUCENTA i prosić o rozmowę z działem jakości lub z działem technologii
- Cukierki nadziewane - proszę czytać składniki i ostrzeżenia na opakowaniach LUB DZWONIĆ DO PRODUCENTA i prosić o rozmowę z działem jakości lub z działem technologii
- Batony - proszę czytać składniki i ostrzeżenia na opakowaniach LUB DZWONIĆ DO PRODUCENTA i prosić o rozmowę z działem jakości lub z działem technologii
- Guma do żucia - Wrigley's posiada certyfikat, że jego gumy do żucia nie zawierają glutenu
- Jogurty z dodatkiem mąki - oraz skrobi niewiadomego pochodzenia
- Napoje gazowane - raczej tylko na początku stosowania diety (przez pierwsze kilka tygodni-miesięcy, jest to sprawa indywidualna). Po ustaniu dolegliwości związanych z celiakią napoje gazowane (o ile na etykietach nie ma składników glutenowych) można pić
- Napoje alkoholowe - amerykańska strona o celiakii (w tym kraju bardzo rygorystycznie podchodzi się do składników bezglutenowych) twierdzi, że typowe destylaty (np. czysta wódka) nie zawierają glutenu, mimo, że są produkowane np. z żyta. To samo twierdzą technolodzy np. z Polmosu.
- Mięsa tłuste - podobnie jak przy napojach gazowanych - nie wskazane do ustabilizowania się zdrowia
- Smalec, słonina, boczek - podobnie jak przy napojach gazowanych - nie wskazane do ustabilizowania się zdrowia
- Kwaśna śmietana - podobnie jak przy napojach gazowanych - nie wskazane do ustabilizowania się zdrowia
- ocet - podobnie jak alkohole - nie ma potwierdzenia, że spirytus zawiera gluten
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia