zasmażka
Moderator: Moderatorzy
zasmażka
Witam wszystkich i pozdrawiam!
W skrocie: pisze za zone, ona nie cierpi kompow ale za to cierpi bezglut.
Pytanie zasadnicze: sa zupy, ktore wymagaja zasmażki! ratunku, czym (jaka mąka sie nadaje) mozna zastapic zwykla?
jestem z zawodu technologiem zywienia, sporo zonie pomagam ale na temat ZASMAŻKI nic.
POMOŻCIE!!!
W skrocie: pisze za zone, ona nie cierpi kompow ale za to cierpi bezglut.
Pytanie zasadnicze: sa zupy, ktore wymagaja zasmażki! ratunku, czym (jaka mąka sie nadaje) mozna zastapic zwykla?
jestem z zawodu technologiem zywienia, sporo zonie pomagam ale na temat ZASMAŻKI nic.
POMOŻCIE!!!
Ja używam, z powodzeniem mąki mlecznej z Glutenexu. Nawet sos beszamelowy wychodzi
Przy zasmażkach jest jedna podstawowa zasada: gorąca zasmażka zimy płyn i odwrotnie.
Powodzenia
Przy zasmażkach jest jedna podstawowa zasada: gorąca zasmażka zimy płyn i odwrotnie.
Powodzenia
Ostatnio zmieniony wt 27 sty, 2009 07:21 przez Agniesia, łącznie zmieniany 1 raz.
Z mojego doświadczenia wynika, że ani mąka kukurydziana ani gryczana nie nadają się do zagęszczania. Chyba że na zasadzie zwiększenia zawiesistości. Ryżowej nie próbowałam. Ale czy mówimy o zasmażce czy zagęszczaniu, bo to chyba niekoniecznie to samo. Do zagęszczania zup, sosów itp. dobra jest każda maka/mix bezglutenowy, moze być sama mąka ziemniaczana. Natomiast zasmażona na patelni "na rumiano" to co innego. Mnie nie bardzo wychodzi...soniek4 pisze:A jak ma się do tego mąka ryżowa, kukurydziana, gryczana? Je też można stosować?
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
@Karolcia6, autor wątku pyta o zasmażkę, więc w tym wątku piszmy o niej. O zagęszczaniu jest w zacytowanym wątku.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Sprostowanie z mojej strony.
Czy zawiesina, czy zasmażka; obie służą do zagęszczenia zup, sosów i innych potraw. zasmażka jest z jak wszyscy wiedzą sporządzana z tłuszczem na patelni a zawiesinę sporządza sie na zimno, hartuje gorącym płynem i wlewa do całości co też powoduje zagęszczenie potrawy.
Pytałem o sposoby sporządzania ZASMAŻKI NA GORĄCO, szczególnie jaka mąka jest do tego najlepsza i z czego najczęściej korzystacie. Ci co odpowiedzieli to serdecznie im dziękuję, inne rady ba pewno też się przydadzą.
Poza tym też postaram się w miarę możliwości służyć pomocą
Mimo że zdrowy (mam nadzieję)(staram się pomóc żonie i innym w miare swej wiedzy) ale pozdrawiam wszystkich z dolegliwościami glutowymi i innymi.
Czy zawiesina, czy zasmażka; obie służą do zagęszczenia zup, sosów i innych potraw. zasmażka jest z jak wszyscy wiedzą sporządzana z tłuszczem na patelni a zawiesinę sporządza sie na zimno, hartuje gorącym płynem i wlewa do całości co też powoduje zagęszczenie potrawy.
Pytałem o sposoby sporządzania ZASMAŻKI NA GORĄCO, szczególnie jaka mąka jest do tego najlepsza i z czego najczęściej korzystacie. Ci co odpowiedzieli to serdecznie im dziękuję, inne rady ba pewno też się przydadzą.
Poza tym też postaram się w miarę możliwości służyć pomocą
Mimo że zdrowy (mam nadzieję)(staram się pomóc żonie i innym w miare swej wiedzy) ale pozdrawiam wszystkich z dolegliwościami glutowymi i innymi.
Ostatnio zmieniony śr 28 sty, 2009 00:03 przez soniek4, łącznie zmieniany 1 raz.
No i w sumie się dowiedziałem z jakiej mąki robicie ZASMAŻKĘ a głównie o to chodzi, jednak spodziewałem się większej liczbgy postów.
Mam chęć zrobić prawdziwe flaki a bez zasmażki ani rusz, nie mają smaku specyficznego. Może jeszcze znajdzie się ktoś, kto doradzi?
Mam chęć zrobić prawdziwe flaki a bez zasmażki ani rusz, nie mają smaku specyficznego. Może jeszcze znajdzie się ktoś, kto doradzi?
Ostatnio zmieniony ndz 08 lut, 2009 22:24 przez soniek4, łącznie zmieniany 1 raz.
- Grażyna
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 340
- Rejestracja: ndz 13 lut, 2005 22:24
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Ja do zasmażki używam mąki ryżowej (z brązowego lub białego ryżu) lub jaglanej (sama mielę kasze lub ryż w elektrycznym młynku do kawy). Bardzo dobra wg mnie jest też mąka z ziarna Teff firmy chyba 3pauly (droga!). Nie używam miksu, wydaje mi się zdrowiej zrobić pełnoziarnistą" mąkę z kaszy, niż używać skrobiowych miksów. Ostatnio wypróbowywałam taką mieszankę do zasmażki lub do beszamelu ( na 2-3 łyżki mąki z ryżu, 1 łyżka mąki jaglanej, 1 łyżeczka miksu). Jak dla mnie, okey.