Ferrero (nutelle, kinderki itd)
Moderator: Moderatorzy
taaa ja tez wcinam nutelle i nie szkodzi i baaaaaardzo sie ciesze ze moge jesc kiner maxi i schoko bons (czy jakos tak ) bo nie bylam pewna co do syropu glukozowo-fruktozowego ale dzieki za cenne info
Ostatnio zmieniony ndz 17 sty, 2010 21:21 przez kasia78, łącznie zmieniany 1 raz.
And the world will be better, if we will accept us. < 3
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Brak objawów nie świadczy o bezpiecznych składnikach. Z tego powodu między innymi, rzesza celiaków zdiagnozowanych lata temu, przechodziła na zwykłą dietę za zaleceniami lekarzy i nie odczuwała żadnego dyskomfortu nawet przez wiele lat.
Produkt bezglutenowy, to taki, który nie zawiera glutenu, a nie taki, po którym czujesz się dobrze.
Produkt bezglutenowy, to taki, który nie zawiera glutenu, a nie taki, po którym czujesz się dobrze.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Proponuję spojrzeć na listę składników
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
W takim razie napisze do producenta.
Szkoda że nie ma jednak nigdzie żadnej konkretnej strony która by była na tyle pomocna że wypisałaby większość produktów bezglutenowych. Tak to trzeba się doszukiwać i biegac na forum czy kakao takie ma gluten czy takie nie ma. Czytać wypociny 100 osób , w których 50 procent twierdzi że ma drugie że nie ma .
Powinien ktoś kiedyś zrobić taką stronke. Pozdrawiam
Szkoda że nie ma jednak nigdzie żadnej konkretnej strony która by była na tyle pomocna że wypisałaby większość produktów bezglutenowych. Tak to trzeba się doszukiwać i biegac na forum czy kakao takie ma gluten czy takie nie ma. Czytać wypociny 100 osób , w których 50 procent twierdzi że ma drugie że nie ma .
Powinien ktoś kiedyś zrobić taką stronke. Pozdrawiam
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
W składzie jest mąka pszenna i mąka żytnia, stąd moja uwaga - miała Cię naprowadzić.
W necie ciężko szukać takich zestawień. Ale na pewno nikt nie będzie twierdził (w odróżnieniu od reszty), że produkt zawierający te mąki może być BG.
Podstawową zasadą jest czytanie etykiet. Dopiero później sprawdzenie Forum i producenta.
W necie ciężko szukać takich zestawień. Ale na pewno nikt nie będzie twierdził (w odróżnieniu od reszty), że produkt zawierający te mąki może być BG.
Podstawową zasadą jest czytanie etykiet. Dopiero później sprawdzenie Forum i producenta.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Dobrze ja postaram się zakupić chociaż raz Nutellę i spróbuję zjeść może będzie ok bo jak wyczytałem w liście nie można słodyczy i tych kremów również ale skoro tutaj jest lista gluten free to znaczy , że Nutella jest bezpieczna ....
Chrystus wypędził handlarzy ze świątyni. Potem handlarze zmądrzeli: przywdziali szaty kapłańskie.
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
Szkoda :-(gregtech pisze:Szkoda że nie ma jednak nigdzie żadnej konkretnej strony która by była na tyle pomocna że wypisałaby większość produktów bezglutenowych.
W wielu sprawach nie ma jasności, czy coś jest bezglutenowe czy nie. Pamiętam taką konferencję, gdzie pierwsza prelegentka (chyba studentka żywienia) zapewniała, że gluten nie ma prawa przeniknąć w procesie produkcji różnych smakołyków i spokojnie można je jeść. A potem wystąpiła dr Gregorek i mówiła, że jak się bada gotowe produkty, to gluten jest.gregtech pisze:Tak to trzeba się doszukiwać i biegac na forum czy kakao takie ma gluten czy takie nie ma. Czytać wypociny 100 osób , w których 50 procent twierdzi że ma drugie że nie ma .
W dodatku produkty zmieniają skład - nagle producent przyznaje się, że w Twoim ulubionym serku mogą się znajdować śladowe ilości glutenu albo staje na wysokości zadania i wprowadza produkty z przekreślonym kłosem.
Ostatnio zmieniony pn 21 cze, 2010 07:33 przez Magdalaena, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 738
- Rejestracja: czw 10 wrz, 2009 14:47
- Lokalizacja: Warszawa
To chyba nie to, że skład się zmienia, tylko producent zaczyna się bać procesów sądowych:) Ludzie sa coraz bardziej świadomi swoich praw i producenci zaczynają zdawać sobie sprawę, że z dużymi kosztami mogłoby się wiązać, że jakiś siedzący do tej pory cicho celiak uderza do nich z pretensjami po zjedzeniu serka, w którym glutenu być nie powinno, bo jak? Lepiej się chronić takimi zapiskami. Chyba nie uważacie, że to z miłości do Was:)Magdalaena pisze:W dodatku produkty zmieniają skład - nagle producent przyznaje się, że w Twoim ulubionym serku mogą się znajdować śladowe ilości glutenu.
-
- Forumowicz
- Posty: 187
- Rejestracja: pt 13 lis, 2009 12:19
- Lokalizacja: łódź
Zawsze, ale to zawsze, podstawa do decyzji o tym, czy jesc dany produkt, czy nie, jest informacja o skladnikach na produkcie. Nie o to chodzi, czy ktos na forum cos je, bo rozni ludzie jedza rozne rzeczy. Chodzi o to, czy sklad jest bezpieczny. Jesli jest, to mozna jesc, jesli sa jakies watpliwosci, wtedy trzeba pisac/dzwonic do producenta i szukac informacji na forum.Anna Mama Szymona pisze:Czy ktoś spożywa Tic Tac ponieważ mojemu dziecku bardzo ich się chce.Widziałam wpis od firmy że niby mogą zawierać śladowe ilości glutenu ale są dozwolone.Ale narazie nie odważyłam się spróbować
Rozumiem, że tak zareagowałaś na nutellę i że zawsze takie objawy były związane z glutenem, ale to naprawdę nie znaczy, że tam był gluten... Chodzi mi o to, że nie byłyby dobrze, gdyby ktoś wyciągnął błędne wnioski na podstawie twoich objawów. Skład nutelli jest całkiem bezpieczny, o ile pamiętam, natomiast inna rzecz, że to jest generalnie dość mało zdrowy wytwór W sensie głównie cukier, tłuszcz (podejrzewam, że nie najlepszego sortu) i odrobina czekolady - nikomu nie może wyjść na dobre
Ostatnio zmieniony czw 19 maja, 2011 23:46 przez Sheep, łącznie zmieniany 1 raz.