Margaryny z Kruszwicy/ olej Kujawski "Polska Receptura&
Moderator: Moderatorzy
Margaryny z Kruszwicy/ olej Kujawski "Polska Receptura&
Dokonałam rozpytania w sprawie Margaryny "Zwykłej" w kostce i Masła Roślinnego w kubku. Odpowiedź:
W nawiązaniu do Pani pytania o zawartość glutenu w wyrobach:
- Roślinne z Kruszwicy w kubku 75 %,
- Zwykła z Kruszwicy 250 g,
chciałam poinformować, że żaden z nich nie zawiera w swoim składzie
surowców, dodatków , które mogą zawierać gluten.
Swoje oświadczenie opieramy na oświadczeniach przesłanych nam przez
naszych dostawców dodatków i surowców.
Możliwość skażenia krzyżowego w trakcie produkcji.
Margaryna kostkowa jest produkowana w na linii produkcyjnej, na której nie
ma produkcji wyrobów mogacych zawierać gluten.
Margaryna kubkowa jest produkowana na tej samej linii na której produkujemy margarynę Kamę , która w swoim składzie zawiera olej z kiełków pszenicy. Przed wdrożeniem wyrobu , w którego składzie jest olej z kiełków pszenicy który może być źródłem glutenu, chcąc określić zawartość glutenu w oleju z kiełków pszenicy , wykonaliśmy analizę na jego obecność ( metoda akredytowana). Badania nie potwierdziły obecności glutenu, analiza wykonywana była z granica wykrywalności glutenu : 3 ppm.Mimo takich wyników uznaliśmy, że ze wzgledu na bezpieczeństwo naszych wyrobów, będziemy traktowali olej z kiełków pszenicy, jako
potencjalne źródło alergenu i produkt z jego zawartością traktować będziemy, jako
wyrób mogący potencjalnie zawierać gluten.W związku z tym, aby zminimalizować ryzyko uniknięcia skażenia krzyżowego, stosujemy właściwe planownaie produkcji, tj produkcja wyrobów nie zawierających w swoim składzie oleju z kiełków pszenicy poprzedza zawsze produkcję wyrobu, który zawiera ten olej. Po produkcji wyrobu , ktory może zawierać gluten, tj margaryny Kamy , stosujemy mycie , które usuwa wszelkie pozostałości .
Skuteczność procesu mycia jest weryfikowana za pomocą testów
mikrobilogicznych oraz szybkiego testu w kierunku obecności glutenu.
Stosowany przez nas test pozwala na wykrycie obecności glutenu na poziomie
5 ppm.
W naszym zakładzie produkowany jest również olej Kujawski Polska Receptura, który zawiera w swoim składzie olej z kiełków pszenicy - jednak produkcja prowadzona jest w innych wydziałach, w innych budynkach. Wszystkie te podjęte przez nas działania pozwalają nam sądzić , że nasze wyroby wolne są od glutenu.
Jednak, ze względu na fakt , że jest Pani osobą reagującą nawet na
śladowe ilości glutenu oraz na ograniczenia wynikające z czułości
dostępnych metody analitycznych,
prosimy o podjęcie decyzji o stosowaniu przez Panią naszych wyrobów
samodzielnie, w oparciu o dane, które niniejszym przekazujemy.
W nawiązaniu do Pani pytania o zawartość glutenu w wyrobach:
- Roślinne z Kruszwicy w kubku 75 %,
- Zwykła z Kruszwicy 250 g,
chciałam poinformować, że żaden z nich nie zawiera w swoim składzie
surowców, dodatków , które mogą zawierać gluten.
Swoje oświadczenie opieramy na oświadczeniach przesłanych nam przez
naszych dostawców dodatków i surowców.
Możliwość skażenia krzyżowego w trakcie produkcji.
Margaryna kostkowa jest produkowana w na linii produkcyjnej, na której nie
ma produkcji wyrobów mogacych zawierać gluten.
Margaryna kubkowa jest produkowana na tej samej linii na której produkujemy margarynę Kamę , która w swoim składzie zawiera olej z kiełków pszenicy. Przed wdrożeniem wyrobu , w którego składzie jest olej z kiełków pszenicy który może być źródłem glutenu, chcąc określić zawartość glutenu w oleju z kiełków pszenicy , wykonaliśmy analizę na jego obecność ( metoda akredytowana). Badania nie potwierdziły obecności glutenu, analiza wykonywana była z granica wykrywalności glutenu : 3 ppm.Mimo takich wyników uznaliśmy, że ze wzgledu na bezpieczeństwo naszych wyrobów, będziemy traktowali olej z kiełków pszenicy, jako
potencjalne źródło alergenu i produkt z jego zawartością traktować będziemy, jako
wyrób mogący potencjalnie zawierać gluten.W związku z tym, aby zminimalizować ryzyko uniknięcia skażenia krzyżowego, stosujemy właściwe planownaie produkcji, tj produkcja wyrobów nie zawierających w swoim składzie oleju z kiełków pszenicy poprzedza zawsze produkcję wyrobu, który zawiera ten olej. Po produkcji wyrobu , ktory może zawierać gluten, tj margaryny Kamy , stosujemy mycie , które usuwa wszelkie pozostałości .
Skuteczność procesu mycia jest weryfikowana za pomocą testów
mikrobilogicznych oraz szybkiego testu w kierunku obecności glutenu.
Stosowany przez nas test pozwala na wykrycie obecności glutenu na poziomie
5 ppm.
W naszym zakładzie produkowany jest również olej Kujawski Polska Receptura, który zawiera w swoim składzie olej z kiełków pszenicy - jednak produkcja prowadzona jest w innych wydziałach, w innych budynkach. Wszystkie te podjęte przez nas działania pozwalają nam sądzić , że nasze wyroby wolne są od glutenu.
Jednak, ze względu na fakt , że jest Pani osobą reagującą nawet na
śladowe ilości glutenu oraz na ograniczenia wynikające z czułości
dostępnych metody analitycznych,
prosimy o podjęcie decyzji o stosowaniu przez Panią naszych wyrobów
samodzielnie, w oparciu o dane, które niniejszym przekazujemy.
Olej Kujawski
Witam
Czytałem kiedyś że olej Kujawski jest podejrzany tylko nie mogę znaleźdż tego tątku, co sądzcie o tym oleju?
Czytałem kiedyś że olej Kujawski jest podejrzany tylko nie mogę znaleźdż tego tątku, co sądzcie o tym oleju?
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
Dokleiłam nowe posty do starego wątku o Kruszwicy.
w tym
- Kujawski z pierwszego tłoczenia - ten najpopularniejszy
- Kujawski 3 Ziarna - "wzbogacony olejami z siemienia lnianego i kiełków pszenicy".
Tu masz wszystkie oleje z Kruszwicy:pawel879 pisze:No właśnie piszą że olej jest z kiełków, a na tym co mam w domu nic nie pisze o tym, tylko jest napisane 100% olej rzepakowy, czy zmienili skład ?
w tym
- Kujawski z pierwszego tłoczenia - ten najpopularniejszy
- Kujawski 3 Ziarna - "wzbogacony olejami z siemienia lnianego i kiełków pszenicy".
Ostatnio zmieniony sob 07 sty, 2012 23:27 przez Magdalaena, łącznie zmieniany 2 razy.
Re: Olej Kujawski
Oczywiście, że olej może być podejrzany tak samo jak mąka kukurydziana. Wszystkie te produkty rolne zbierane są tymi samymi kombajnami, które zbierają zboża. A wiem, że kombajny nie są myte. Po skoszeniu pszenicy, żyta czy owsa nikt nie myje kombajnu bo nagle będzie zbierał rzepak. Ale nie wpadajmy w paranoję, podejrzewam, że są to w całej masie śladowe ilości, które raczej nie przekraczają norm.pawel879 pisze:Witam
Czytałem kiedyś że olej Kujawski jest podejrzany tylko nie mogę znaleźdż tego tątku, co sądzcie o tym oleju?
Re: Olej Kujawski
tu chyba chodziło o to, że wzrosło ryzyko zanieczyszczeń, od kiedy firma wypuściła nowy olej 3 ZIARNA - "rzepak, siemię i pszenica". jeśli Kujawski rzepakowy jest robiony na tych samych maszynach - może się zdarzyć partia zanieczyszczona, niestety.DamianK pisze:Oczywiście, że olej może być podejrzany tak samo jak mąka kukurydziana.pawel879 pisze:Witam
Czytałem kiedyś że olej Kujawski jest podejrzany tylko nie mogę znaleźdż tego tątku, co sądzcie o tym oleju?
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
© Jan Tomaszewski
a widziałeś na opakowaniach napis "może zawierać śladowe ilości glutenu"?DamianK pisze:są to w całej masie śladowe ilości
myślisz, że do kogo tak piszą? przecież nie dla zasady, tylko dla bezglutów. nam nie szkodzi cała bułka (bo żaden bezglut jej nie zje) - nam szkodzi niewidzialny okruch tej bułki - właśnie owe "śladowe ilości".
nie mówiąc o zwykłej mące kukurydzianej, która nie ma prawa być "zbierana tym samym kombajnem", jeśli mamy ją potem jeść.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
© Jan Tomaszewski
Jak ty sobie to wyobrażasz, jeśli na mące kukurydzianej nie jest napisane gluten free /lub bezglutenowa zaręczam ci, że kukurydza zbierana jest tymi samymi maszynami co pszenica, przechowywana i mielona w tych samych magazynach czy młynach.nie mówiąc o zwykłej mące kukurydzianej, która nie ma prawa być "zbierana tym samym kombajnem", jeśli mamy ją potem jeść.
No właśnie tak to sobie wyobrażam - jeśli nie jest napisane, że jest bezglutenowa, to na pewno była zbierana, mielona i przechowywana tam, gdzie wszystkie glutenowe zboża i dlatego my nie możemy jej jeść.DamianK pisze: Jak ty sobie to wyobrażasz, jeśli na mące kukurydzianej nie jest napisane gluten free /lub bezglutenowa zaręczam ci, że kukurydza zbierana jest tymi samymi maszynami co pszenica, przechowywana i mielona w tych samych magazynach czy młynach.
Nie musisz mnie przekonywać, że tak się to odbywa - to dla mnie oczywiste.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
© Jan Tomaszewski
- dorciap1975
- Forumowicz
- Posty: 164
- Rejestracja: sob 20 mar, 2010 14:52
- Lokalizacja: Biała Podlaska
-
- Nowicjusz
- Posty: 23
- Rejestracja: pn 31 maja, 2010 15:39
- Lokalizacja: Łódź
- dorciap1975
- Forumowicz
- Posty: 164
- Rejestracja: sob 20 mar, 2010 14:52
- Lokalizacja: Biała Podlaska