Ciastka z kleiku ryżowego
Moderator: Moderatorzy
Ciastka z kleiku ryżowego
Ciastka z kleiku
1 opakowanie kleiku ryżowego + 1 szklanka
1 szklanka cukru,
1 kostka margaryny lub masła
3 jajka,
Wszystko zagnieść na gładką masę lepić kuleczki robić palcem dziurkę nałożyć powidła orzeszka itp. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez ok. 20 min.
1 opakowanie kleiku ryżowego + 1 szklanka
1 szklanka cukru,
1 kostka margaryny lub masła
3 jajka,
Wszystko zagnieść na gładką masę lepić kuleczki robić palcem dziurkę nałożyć powidła orzeszka itp. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez ok. 20 min.
Troszkę inna wersja:
CIASTKA Z KLEIKU RYŻOWEGO
3 jajka
1margaryna
1 szkl. cukru
1 kleik ryżowy
Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną na masę (można najpierw rozpuścić margarynę z cukrem i po wystygnięciu dodać żółtka). Wsypać kleik ryżowy, wymieszać. Białka ubić na pianę i dodać do masy. Formować kulki, układać na blasze i piec w ok. 160st. Przez 25-30 min (do zarumienienia). Można dodać do masy trochę wiórków kokosowych, kleik ryżowy można zastąpić kleikiem kukurydzianym, do środka kulek można włożyć kawałek czekolady, rodzynkę czy orzecha.
CIASTKA Z KLEIKU RYŻOWEGO
3 jajka
1margaryna
1 szkl. cukru
1 kleik ryżowy
Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną na masę (można najpierw rozpuścić margarynę z cukrem i po wystygnięciu dodać żółtka). Wsypać kleik ryżowy, wymieszać. Białka ubić na pianę i dodać do masy. Formować kulki, układać na blasze i piec w ok. 160st. Przez 25-30 min (do zarumienienia). Można dodać do masy trochę wiórków kokosowych, kleik ryżowy można zastąpić kleikiem kukurydzianym, do środka kulek można włożyć kawałek czekolady, rodzynkę czy orzecha.
Agnieszka, mama Roberta z crohnem i nietolerancją glutenu
- Beata Bylina
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 214
- Rejestracja: wt 31 sie, 2004 14:42
- Lokalizacja: Rybnik
Ciasteczka kukurydziane
Ciasteczka kukurydziane
1 paczka kleiku ryżowego (lub kukurydzianego) Nestle
1 paczka margaryny
2 jajka
0,5 szklanki cukru
(jajka z cukrem utrzeć na białą masę, potem utrzeć z pozostałymi składnikami)
3 łyżki kokosu
Dokładnie wszystko zmiksować, robić kulki, ozdobić orzechami laskowymi lub czymś innym, wkładać do ciepłego piekarnika. Piec na złoty kolor.
Pyszne kokosanki, tanie, szybkie. Polecam!!! 8)
Ha, widze ze nic nowego nie wymyslilam Ale skorzystam z wersji z imbirem :=D>:
1 paczka kleiku ryżowego (lub kukurydzianego) Nestle
1 paczka margaryny
2 jajka
0,5 szklanki cukru
(jajka z cukrem utrzeć na białą masę, potem utrzeć z pozostałymi składnikami)
3 łyżki kokosu
Dokładnie wszystko zmiksować, robić kulki, ozdobić orzechami laskowymi lub czymś innym, wkładać do ciepłego piekarnika. Piec na złoty kolor.
Pyszne kokosanki, tanie, szybkie. Polecam!!! 8)
Ha, widze ze nic nowego nie wymyslilam Ale skorzystam z wersji z imbirem :=D>:
Patka a próbowałaś http://www.jajabezjaj.com.pl/ ?
Bazując na przepisie Agniesi dodaję wiórek kokosowych i dodatkowo jeszcze obtaczam je wiórkami przed włożeniem do piekarnika, pycha! A kleiku nie czuć w ciasteczkach, sama za nimi nie przepadam.
Ostatnio zmieniony czw 04 maja, 2006 15:11 przez Asia S., łącznie zmieniany 1 raz.
- Anna Frączek
- Forumowicz
- Posty: 104
- Rejestracja: sob 01 kwie, 2006 22:25
- Lokalizacja: Kielce
No, a moja Ola nawet nie chciała spróbować tych ciasteczek!!! A dawniej jadła kokosanki całymi paczkami! Szkoda było się wysilać
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!