Oznaczenia produktów bezglutenowych
Moderator: Moderatorzy
Oznaczenia produktów bezglutenowych
W sobotę kupiłem pieczywo chrupkie "Chaber". Był na nim dziwaczny znak. Bardzo podobny do zakazu postoju. Szerokie czerwone koło w środku przekreślone czerwoną kreską. Z tym, że zamiast fioletowego tła były jakieś zboża. Wokół tego czerwonego koła, był napis:produkt nie zawiera glutenu.
Gdyby nie inna klientka, nie zwróciłbym uwagi na to dziwadło. Bo znak wraz za napisem ma średnicę 20mm. Na stronie głównej,czołowej dodatkowo umieszczono oprócz tego znaku niebieski napis: produkt nie zawiera glutenu.
Dlaczego ten temat ?
Bo firma Chaber postępowała nieuczciwie, podając na swojej stronie netowej, że jest to produkt bezglutenowy, gdy badania w Stowarzyszeniu stwierdzały 60 ppm.
Napiszcie co wiadomo zarówno na temat tego produktu, jak i na temat oznaczeń.
Pieczywo chrupkie Chaber jest bardzo smaczne. Byłaby to dobra alternatywa dla osób którym chleb bezglutenowy ciężko przechodzi przez usta.
Przyglądałem się też wyrobom firmy "Kania". Stowarzyszenie pisało o ateście. A jest tylko napis: produkt bezglutenowy.
Gdyby nie inna klientka, nie zwróciłbym uwagi na to dziwadło. Bo znak wraz za napisem ma średnicę 20mm. Na stronie głównej,czołowej dodatkowo umieszczono oprócz tego znaku niebieski napis: produkt nie zawiera glutenu.
Dlaczego ten temat ?
Bo firma Chaber postępowała nieuczciwie, podając na swojej stronie netowej, że jest to produkt bezglutenowy, gdy badania w Stowarzyszeniu stwierdzały 60 ppm.
Napiszcie co wiadomo zarówno na temat tego produktu, jak i na temat oznaczeń.
Pieczywo chrupkie Chaber jest bardzo smaczne. Byłaby to dobra alternatywa dla osób którym chleb bezglutenowy ciężko przechodzi przez usta.
Przyglądałem się też wyrobom firmy "Kania". Stowarzyszenie pisało o ateście. A jest tylko napis: produkt bezglutenowy.
Ostatnio zmieniony pn 28 sty, 2013 12:31 przez Amazonka9, łącznie zmieniany 1 raz.
- Małgorzata
- -#Moderator
- Posty: 1579
- Rejestracja: pn 03 sty, 2005 22:56
- Lokalizacja: Warszawa
Właśnie to jest problem, o którym mówimy i piszemy od lat.
Firma wymyśla własny dziwaczny znak, nie chce współpracować ze Stowarzyszeniem, nie szanuje nas jako grupy...
Dziwne, bo mając taką potężną wpadkę powinni być zainteresowani uwiarygodnieniem tych produktów, a tak - dalej nic...
Przypominamy - tylko w przypadku produktów licencjonowanych mamy pewność, że produkty są stale badane, wiemy jakie są wyniki badań, jesteśmy w stałym kontakcie z firmą.
Co dziwi jeszcze bardziej - SONKO, GOOD FOOD, KUPIEC i wiele innych firm zrezygnowało z własnych oznaczeń na rzecz ujednoliconego i wiarygodnego. To o czymś świadczy.
Firma wymyśla własny dziwaczny znak, nie chce współpracować ze Stowarzyszeniem, nie szanuje nas jako grupy...
Dziwne, bo mając taką potężną wpadkę powinni być zainteresowani uwiarygodnieniem tych produktów, a tak - dalej nic...
Przypominamy - tylko w przypadku produktów licencjonowanych mamy pewność, że produkty są stale badane, wiemy jakie są wyniki badań, jesteśmy w stałym kontakcie z firmą.
Co dziwi jeszcze bardziej - SONKO, GOOD FOOD, KUPIEC i wiele innych firm zrezygnowało z własnych oznaczeń na rzecz ujednoliconego i wiarygodnego. To o czymś świadczy.
Dzwoniłem do nich, napisali mi, że mają 13,5 ppm. Dla numeru partii który podałem.
Mają takie pieczywo bez tego ich znaku, i takie z tym znakiem.
Mnie interesuje jeszcze coś takiego jak chrupki kukurydziane BORAMEX.
Czy coś o tym wiadomo ? Mają atest "koszerności ".
Kania też nie ma standardowego znaku. Tylko napis. Tak samo jak włoskie wędliny.
Musiałem szukać w słowniku co to znaczy "sense glutene".
Wojciech Dowbija ma prawidłowy znak.
Mają takie pieczywo bez tego ich znaku, i takie z tym znakiem.
Mnie interesuje jeszcze coś takiego jak chrupki kukurydziane BORAMEX.
Czy coś o tym wiadomo ? Mają atest "koszerności ".
Kania też nie ma standardowego znaku. Tylko napis. Tak samo jak włoskie wędliny.
Musiałem szukać w słowniku co to znaczy "sense glutene".
Wojciech Dowbija ma prawidłowy znak.
- Małgorzata
- -#Moderator
- Posty: 1579
- Rejestracja: pn 03 sty, 2005 22:56
- Lokalizacja: Warszawa
Ale jak sam napisałeś - jest to NIEMIECKA firma. I znak ma pewnie prawidłowy, bo na świecie obowiązuje kilka "prawidłowych" znaków. Trudno oczekiwać, żeby na (nie taki znowu wielki) rynek polski wprowadzali inny znak niż na resztę świata...Amazonka9 pisze:Niemiecka firma 3PAULY też nie ma prawidłowego znaku. takiego jak na stronie Stowarzyszenia.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
© Jan Tomaszewski
- Małgorzata
- -#Moderator
- Posty: 1579
- Rejestracja: pn 03 sty, 2005 22:56
- Lokalizacja: Warszawa
3 Pauly to jak najbardziej licencjonowana firma. Sprawę ze znakami wyjaśnialiśmy wielokrotnie. Niestety w Polsce wielu osobom jest na rękę chaos jaki panuje w oznaczeniach, ale robimy co możemy żeby to wszystko uporządkować. Bo jak widać ludzie są zdezorientowani. Wkrótce napisze coś więcej na ten temat.
-
- Nowicjusz
- Posty: 19
- Rejestracja: czw 29 lis, 2012 20:27
- Lokalizacja: tarnów
Może trochę logiki w rozumowaniu. Bo sugerujesz, że Stowarzyszenie to jacyś "odszczepieńcy" od reszty Świata.Ola_la pisze:Ale jak sam napisałeś - jest to NIEMIECKA firma. I znak ma pewnie prawidłowy, bo na świecie obowiązuje kilka "prawidłowych" znaków. Trudno oczekiwać, żeby na (nie taki znowu wielki) rynek polski wprowadzali inny znak niż na resztę świata...
Dlaczego u nas znak nie jest międzynarodowy ? Napewno inny niż w innych krajach ?
Chyba, że na świecie jest "wolna anmerykanka". Tak jak jazda samochodem w Anglii.
Pieczywo chrupkie 3PAULY jest kilka razy droższe od Chabera. I Chaber smakowo jest znacznie lepszy od 3PAULY.
Jeżeli teraz trzymają normę to chwała im za to.
Ostatnio zmieniony wt 29 sty, 2013 11:48 przez Amazonka9, łącznie zmieniany 1 raz.
Trochę logiki - jako członkini Stowarzyszenia nie czuję się odszczepieńcem. Ale na świecie jest kilka RÓWNOPRAWNYCH stowarzyszeń celiaków i mają one swoje RÓWNOPRAWNE oznaczenia.Amazonka9 pisze:Może trochę logiki w rozumowaniu. Bo sugerujesz, że Stowarzyszenie to jacyś "odszczepieńcy" od reszty Świata.
Czy sugerujesz, że mogą być nieprawne, bezprawne, czy bezpodstawne? Że firma Schaer czy 3Pauly używają "nieprawidłowych" i "nieprawnych" oznaczeń?
To jest tak, jak z oznaczeniami BIO, EKO, itp. - tak samo z oznaczeniami Gluten Free - funkcjonuje ich kilka na świecie i są równoprawne. Oczywiście, tak jak BIO, EKO, tak i Gluten Free bywają zupełnie od czapy i wymyślone przez konkretną firmę. Ale akurat nie dotyczy to wymienionej przez Ciebie niemieckiej 3Pauly.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
© Jan Tomaszewski
- Małgorzata
- -#Moderator
- Posty: 1579
- Rejestracja: pn 03 sty, 2005 22:56
- Lokalizacja: Warszawa
Ten symbol oraz wszystkie do niego łudząco podobne są zastrzeżone. Może być zielony, czarny, czerwony, najlepiej z "C" w środku (ale niektóre stowarzyszenia tego "C" nie stosują)
Inne wymyślone znaki i znaczki (np. trzy kłosiki, znak "zakazu", przekreślenie wystające poza okrąg, dwukolorowy kłos - pomysłów jest wiele) - są tylko "wariacją na temat". Stowarzyszenia nie mają kontroli ani nad jakością produkcji, ani nad badaniami..
Niedługo będzie publikowana pełna lista licencjonowanych producentów z całej Europy, będzie można sobie sprawdzić.
Inne wymyślone znaki i znaczki (np. trzy kłosiki, znak "zakazu", przekreślenie wystające poza okrąg, dwukolorowy kłos - pomysłów jest wiele) - są tylko "wariacją na temat". Stowarzyszenia nie mają kontroli ani nad jakością produkcji, ani nad badaniami..
Niedługo będzie publikowana pełna lista licencjonowanych producentów z całej Europy, będzie można sobie sprawdzić.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
To twoj tekst w cytacie. Trzeba myśleć co się pisze. I jakie ma to znaczenie.Ola_la pisze:Ale jak sam napisałeś - jest to NIEMIECKA firma. I znak ma pewnie prawidłowy, bo na świecie obowiązuje kilka "prawidłowych" znaków. Trudno oczekiwać, żeby na (nie taki znowu wielki) rynek polski wprowadzali inny znak niż na resztę świata...
Niestety, pisząc, że Niemcy mają napewno znak prawidłowy, oceniasz nas (Stowarzyszenie) jako wywrotowców.
Tak na marginesie -skąd ta pewność ? Że to akurat Niemcy ? W styczniu jest pewna rocznica.
Właśnie trwa odwrót od wymyślania własnych znaków a stowarzyszenia celiaków z całej Europy, zrzeszone w AOECS, pracują nad tym by ujednolicić swoje systemy znakowania na rzecz tego jednego znaku, który pokazała Małgorzata.Ale na świecie jest kilka RÓWNOPRAWNYCH stowarzyszeń celiaków i mają one swoje RÓWNOPRAWNE oznaczenia.
-
- Nowicjusz
- Posty: 2
- Rejestracja: wt 29 sty, 2013 20:39
- Lokalizacja: Łódź
Ja też widziałem ten nowy znak na pieczywie Chabra, dzwoniłem tam i powiedzieli że zaczeli stosować oznaczenie Gluten free ponieważ uruchomili we własnym laboratorium stanowisko do oznaczania glutenu w kazdej partii produktów i sa pewni co wpuszczaja na rynek w 100 %, a znaku stowarzyszenia nie będą stosować ponieważ mają swój. Swoją drogą to ich pieczywo faktycznie bije na głowę inne tego typu produkty
No cóż, nic, że znak podobno badziewny, ważne, że własny... typowa polska mentalność
a my witamy sto pięćdziesiątą którąś kombinację na temat przekreslonego kłosa, jakby mało było atrakcji przy samym czytaniu etykiet
a my witamy sto pięćdziesiątą którąś kombinację na temat przekreslonego kłosa, jakby mało było atrakcji przy samym czytaniu etykiet
Ostatnio zmieniony wt 29 sty, 2013 21:07 przez nula, łącznie zmieniany 1 raz.