Co Kupić ? - komentarze
Moderator: Moderatorzy
Re: Co Kupić ? - komentarze
pyszne pierogi robi Margita. ale wszystko kwestia gustu, wyznaję zasadę, że trzeba spróbować wszystkiego i wtedy wybrać dla siebie najlepsze.
W jakimś konkretnym sklepie?Leeloo pisze:pyszne pierogi robi Margita. ale wszystko kwestia gustu, wyznaję zasadę, że trzeba spróbować wszystkiego i wtedy wybrać dla siebie najlepsze.
Ja dzisiaj wybieram się na rekonesans i łowy do Auchan, słyszałam, że tam jest dużo produktów bg, tylko pewnie ciężko będzie coś znaleźć w tym molochu
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Ewach, Margita to piekarnio-cukiernia z Warszawy. Mają tam sklep stacjonarny, jak i można zamawiać ich produkty przez internet.
Co do Auchan to są w nich działy ze zdrową żywnością i rzeczami bg, także na pewno znajdziesz ... u nas nawet jest na oznaczeniu alejki "Bezglutenowe".
Co do Auchan to są w nich działy ze zdrową żywnością i rzeczami bg, także na pewno znajdziesz ... u nas nawet jest na oznaczeniu alejki "Bezglutenowe".
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
Już byłam w tym Auchan kupiłam parę rzeczy trochę taniej niż gdzie indziej ale się zawiodłam - asortyment ubogi. Ta margite już przyuwazylam dzięki. Muszę jeszcze oblookac Almę tam jest sporo rzeczy bg. Jeszcze mam takie drobne pytanko, wędliny to raczej kupować paczkowane? A Henryk kania jest dobry? bo wydaje mi się, ze tam nic złego nie wyczytalam w składzie. Sorry, ze tak mecze ale jeszcze to wszystko dopiero ogarniam
ewach, wpisz w wyszukiwarkę "kania"/"kani" i poczytaj co o produktach tej firmy sądzą użytkownicy.
ostatnie dwa posty o kupowaniu wędlin:
viewtopic.php?f=42&t=6014&p=83395&hilit ... ane#p83395
ostatnie dwa posty o kupowaniu wędlin:
viewtopic.php?f=42&t=6014&p=83395&hilit ... ane#p83395
-
- Forumowicz
Drugi piec na pizzę i świadomych problemu ludzi mają w restauracji w Rzeszowie na Jagiellońskiej gdyby ktoś był z moich okolic. Ale na pizzę czeka się godzinę i mówili, że najlepiej tyrknąć wcześniej z zamówieniem i z informacją, że się zmierza do lokalu pojeść
Jak nazywa się ta restauracja?
-
- Forumowicz
Chyba Trela, obok AdRemo tej kawiarenki. Na drzwiach jest plakat, że tu kupisz makaron b.g. Ale jest też pizza
Chciałabym wyjaśnić taką sprzeczność: w poradniku stowarzyszenia jest napisane, że: "...jeśli na etykiecie znajdujemy napis skrobia, skrobia modyfikowana lub syrop glukozowo - fruktozowy możemy bezpiecznie taki produkt spożyć, gdyż nie zawiera on glutenu. Gdyby zawierał producent musi dodać sformułowanie typu: skrobia modyfikowana zawiera gluten lub syrop glukozowo - fruktozowy z pszenicy...", a na forum w wielu wątkach są takie informacje, że jeżeli nie jest napisane jaka to skrobia czy syrop to żeby tych produktów nie kupować. To kogo słuchać?
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Według prawa od wczoraj obowiązującego na etykiecie mają być podane wszelkie informacje o alergenach, składnikach itd. czcionką o odpowiedniej wielkości w stosunku do opakowania.
Wcześniej była z tym lekka samowolka (bo powinna taka informacja być, a wielokrotnie jej nie było) i po mailu do producenta dopiero klient dowiadywał się z czego dana skrobia jest...nowe prawo powinno to zmienić. Trzeba mieć nadzieję, że faktycznie to będzie funkcjonować
Wcześniej była z tym lekka samowolka (bo powinna taka informacja być, a wielokrotnie jej nie było) i po mailu do producenta dopiero klient dowiadywał się z czego dana skrobia jest...nowe prawo powinno to zmienić. Trzeba mieć nadzieję, że faktycznie to będzie funkcjonować
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
Dokładnie tak jak pisze pleomorfa.
Teraz będzie dla nas o wiele pewniej, nareszcie.
Teraz będzie dla nas o wiele pewniej, nareszcie.
No to super! A jeszcze takie pytanko, czy można gdzieś znaleźć dokładną listę składników zabronionych w diecie bg?
tak ewach, można na forum, poprzez wspominaną przeze mnie wyszukiwarkę słowną w prawym górnym rogu forum:
viewtopic.php?f=11&t=6448&p=81136&hilit ... nne#p81136
viewtopic.php?f=3&t=5215&p=61976&hilit= ... nne#p61976
viewtopic.php?f=11&t=6448&p=81136&hilit ... nne#p81136
viewtopic.php?f=3&t=5215&p=61976&hilit= ... nne#p61976
Dziękuję, przejrzałam te posty. To nie jest tak, że ja nie korzystam z tej wyszukiwarki - korzystam i to sporo, patrzyłam na różne posty z tym związane i czytałam to tu to tam o różnych niedozwolonych składnikach, ale myślałam, że może gdzieś jest jakaś kompletna lista tych składników utworzona przez stowarzyszenie i o to właściwie pytałam. Syn jest od niedawna na diecie i po prostu obawiam się abym niczego nie przeoczyła. A te lody z Mc Donalds to wszystkie są dobre i ze wszystkimi polewami?
Jeszce takie pytanie do wszystkich, podobno ptasie mleczko goplany jest bg, ale ja go nie mogę znaleźć, może ktoś widział w jakich sklepach bywa?
Jeszce takie pytanie do wszystkich, podobno ptasie mleczko goplany jest bg, ale ja go nie mogę znaleźć, może ktoś widział w jakich sklepach bywa?
wątek z odpowiedziami od Mc Donalds:
viewtopic.php?f=3&t=1070&hilit=Donalds&start=90
a tam link do odpowiedzi od Mc Donalds dla jednego z blogów naszych forumowiczów:
http://bezglutenowy.blog.pl/2013/01/01/ ... mcdonalds/
alergeny w formie dużej tabeli są również zaznaczone na odwrocie każdej kartki położonej na tacy. ta tabela jest często aktualizowana. warto sobie chapnąć taką przy okazji, przeskanować i zaznaczyć co jest ok.
ponownie, tu masz aktualną listę bezpiecznych produktów od Goplany, Rajskiego Mleczka niestety już tam nie ma:
viewtopic.php?f=20&t=1489&hilit=goplana&start=150
viewtopic.php?f=3&t=1070&hilit=Donalds&start=90
a tam link do odpowiedzi od Mc Donalds dla jednego z blogów naszych forumowiczów:
http://bezglutenowy.blog.pl/2013/01/01/ ... mcdonalds/
alergeny w formie dużej tabeli są również zaznaczone na odwrocie każdej kartki położonej na tacy. ta tabela jest często aktualizowana. warto sobie chapnąć taką przy okazji, przeskanować i zaznaczyć co jest ok.
ponownie, tu masz aktualną listę bezpiecznych produktów od Goplany, Rajskiego Mleczka niestety już tam nie ma:
viewtopic.php?f=20&t=1489&hilit=goplana&start=150