Nowe informacje o znakowaniu żywności
Moderator: Moderatorzy
Nowe informacje o znakowaniu żywności
Od 13 grudnia 2014r. obowiązuje rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które weszło w życie 13 grudnia 2011r. w sprawie przekazywania informacji dotyczących etykietowania żywności w odniesieniu do każdego sektora spożywczego (przez 3 lata trwał okres przejściowy). Rozporządzenie 1169/2011 wprowadza wiele zmian w zakresie ogólnych zasad znakowania produktów spożywczych. Od 13 grudnia producenci artykułów rolno-spożywczych są zobowiązani do umieszczania na etykietach wielu szczegółowych informacji. Na etykietach produktów zawierających substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji pokarmowej (w tym gluten) nazwa alergenu musi być podkreślona za pomocą pisma wyraźnie odróżniającego go od pozostałych składników wyrobu gotowego.
W odniesieniu do żywności sprzedawanej bez opakowań lub pakowanej dopiero w momencie sprzedaży, przekazanie informacji o obecności alergenów jest obowiązkowe. Informacje te muszą być łatwo dostępne, tak aby konsumenci, również w przypadku żywności nieopakowanej, mieli świadomość obecności substancji alergennych. W odniesieniu do opakowań lub pojemników na żywność, których największa powierzchnia ma pole mniejsze niż 10 cm2, nie ma obowiązku podawania wykazu składników. Obowiązkowe jest natomiast wskazanie obecności substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji w danym środku spożywczym przez dodanie słowa „zawiera”, po którym pojawia się nazwa substancji lub produktu powodującego alergie lub reakcje nietolerancji. Obecność substancji powodujących alergie lub reakcje nietolerancji nie musi być wskazana, jeżeli nazwa środka spożywczego wyraźnie odnosi się do konkretnego alergenu (np. dla przetworów pszennych nie ma potrzeby wskazywania na etykiecie, że dane składniki alergenne pochodzą z glutenu). W takim przypadku nie ma konieczności wyróżniania lub podkreślania w inny sposób substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.
W przepisach prawa żywnościowego nie ma wymogu dotyczącego podawania informacji o substancjach alergennych, które dostały się do produktu na zasadzie zanieczyszczenia krzyżowego, np. z innej linii produkcyjnej, gdzie były używane, a nie są faktycznie stosowanymi surowcami. Jednocześnie brakuje definicji, która wskazywałaby, jaka ilość substancji alergennej może być uznana za “ilość śladową”. Wobec zwiększającej się liczby osób z alergiami
lub reakcjami nietolerancji na różne składniki żywności, dopuszczalne jest zamieszczenie informacji „może zawierać …” lub „możliwa obecność …”. Informacja tego typu nie może być jednak nadużywana i stosowana dla wszystkich produktów na zasadzie – “na wszelki wypadek”.
Istotną zmianą jest wskazanie w rozporządzeniu nr 1169/2011 minimalnej wysokości czcionki, jaką mają być podawane na etykietach obowiązkowe informacje. Dzięki temu etykiety staną się bardziej czytelne dla każdego konsumenta. W rozporządzeniu nr 1169/2011 określono, że wysokość małych
liter powinna wynosić co najmniej 1,2 mm. Wielkie litery oraz litery takie jak np. k, p, y, j, g, d oraz f, zgodnie z ogólną zasadą pisowni, powinny mieć wielkość proporcjonalną do wysokości x.
Podsumowując, rozporządzenie nr 1169/2011 to duże wyzwanie dla producentów, którzy muszą zmienić sposób podawania pewnych informacji w oznakowaniu lub uzupełnić etykiety o zupełnie nowe, nie wymagane dotąd dane. Rozporządzenie nr 1169/2011, mające zastosowanie do wszystkich etapów łańcucha żywnościowego, określa wspólne dla całej UE definicje, wymogi i procedury, tak aby stworzyć jasne ramy dla rzetelnego informowania każdego konsumenta o żywności. Dotyczy ono także żywności oferowanej za pośrednictwem usług gastronomicznych.
Natomiast od 13 grudnia 2016r. będzie istniał obowiązek podawania na produkcie wartości odżywczej (energia, tłuszcze, białko, węglowodany, ect.).
Wykaz substancji powodujących alergie lub reakcje nietolerancji pokarmowych znajduje się w załączniku nr II do omawianego rozporządzenia.
http://www.celiakia.pl/nowe-informacje- ... #more-7727
W odniesieniu do żywności sprzedawanej bez opakowań lub pakowanej dopiero w momencie sprzedaży, przekazanie informacji o obecności alergenów jest obowiązkowe. Informacje te muszą być łatwo dostępne, tak aby konsumenci, również w przypadku żywności nieopakowanej, mieli świadomość obecności substancji alergennych. W odniesieniu do opakowań lub pojemników na żywność, których największa powierzchnia ma pole mniejsze niż 10 cm2, nie ma obowiązku podawania wykazu składników. Obowiązkowe jest natomiast wskazanie obecności substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji w danym środku spożywczym przez dodanie słowa „zawiera”, po którym pojawia się nazwa substancji lub produktu powodującego alergie lub reakcje nietolerancji. Obecność substancji powodujących alergie lub reakcje nietolerancji nie musi być wskazana, jeżeli nazwa środka spożywczego wyraźnie odnosi się do konkretnego alergenu (np. dla przetworów pszennych nie ma potrzeby wskazywania na etykiecie, że dane składniki alergenne pochodzą z glutenu). W takim przypadku nie ma konieczności wyróżniania lub podkreślania w inny sposób substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.
W przepisach prawa żywnościowego nie ma wymogu dotyczącego podawania informacji o substancjach alergennych, które dostały się do produktu na zasadzie zanieczyszczenia krzyżowego, np. z innej linii produkcyjnej, gdzie były używane, a nie są faktycznie stosowanymi surowcami. Jednocześnie brakuje definicji, która wskazywałaby, jaka ilość substancji alergennej może być uznana za “ilość śladową”. Wobec zwiększającej się liczby osób z alergiami
lub reakcjami nietolerancji na różne składniki żywności, dopuszczalne jest zamieszczenie informacji „może zawierać …” lub „możliwa obecność …”. Informacja tego typu nie może być jednak nadużywana i stosowana dla wszystkich produktów na zasadzie – “na wszelki wypadek”.
Istotną zmianą jest wskazanie w rozporządzeniu nr 1169/2011 minimalnej wysokości czcionki, jaką mają być podawane na etykietach obowiązkowe informacje. Dzięki temu etykiety staną się bardziej czytelne dla każdego konsumenta. W rozporządzeniu nr 1169/2011 określono, że wysokość małych
liter powinna wynosić co najmniej 1,2 mm. Wielkie litery oraz litery takie jak np. k, p, y, j, g, d oraz f, zgodnie z ogólną zasadą pisowni, powinny mieć wielkość proporcjonalną do wysokości x.
Podsumowując, rozporządzenie nr 1169/2011 to duże wyzwanie dla producentów, którzy muszą zmienić sposób podawania pewnych informacji w oznakowaniu lub uzupełnić etykiety o zupełnie nowe, nie wymagane dotąd dane. Rozporządzenie nr 1169/2011, mające zastosowanie do wszystkich etapów łańcucha żywnościowego, określa wspólne dla całej UE definicje, wymogi i procedury, tak aby stworzyć jasne ramy dla rzetelnego informowania każdego konsumenta o żywności. Dotyczy ono także żywności oferowanej za pośrednictwem usług gastronomicznych.
Natomiast od 13 grudnia 2016r. będzie istniał obowiązek podawania na produkcie wartości odżywczej (energia, tłuszcze, białko, węglowodany, ect.).
Wykaz substancji powodujących alergie lub reakcje nietolerancji pokarmowych znajduje się w załączniku nr II do omawianego rozporządzenia.
http://www.celiakia.pl/nowe-informacje- ... #more-7727
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Nowe informacje o znakowaniu żywności
Czy to znaczy, że producenci nie muszą umieszczać informacji o możliwości zanieczyszczeń krzyżowych To ja już wolę, żeby pisali o tym na wszelki wypadek, niż mamy się o tym przekonywać na własnej skórze.Leeloo pisze:W przepisach prawa żywnościowego nie ma wymogu dotyczącego podawania informacji o substancjach alergennych, które dostały się do produktu na zasadzie zanieczyszczenia krzyżowego, np. z innej linii produkcyjnej, gdzie były używane, a nie są faktycznie stosowanymi surowcami. Jednocześnie brakuje definicji, która wskazywałaby, jaka ilość substancji alergennej może być uznana za “ilość śladową”. Wobec zwiększającej się liczby osób z alergiami lub reakcjami nietolerancji na różne składniki żywności, dopuszczalne jest zamieszczenie informacji „może zawierać …” lub „możliwa obecność …”. Informacja tego typu nie może być jednak nadużywana i stosowana dla wszystkich produktów na zasadzie – “na wszelki wypadek”.
Mówiąc szczerze ten zapis bardzo mi się nie podoba
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Nowe informacje o znakowaniu żywności
Mi również, to chyba jakaś kpina. Lepiej wiedzieć na wszelki wypadek czego mamy się spodziewać, więc wydaje wydaje mi się że to nie będzie nadużyciem.
celiakia od lutego 1996
- uniaczek
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 507
- Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
- Lokalizacja: Gniezno
Re: Nowe informacje o znakowaniu żywności
ciekawe co to będzie oznaczało w praktyce?Leeloo pisze:Dotyczy ono także żywności oferowanej za pośrednictwem usług gastronomicznych.
W karcie dań pojawi się info nt. alergenów?
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3797
- Rejestracja: wt 29 paź, 2013 06:56
- Lokalizacja: Polska
Re: Nowe informacje o znakowaniu żywności
Powinno
A na pewno nie powinno być problemu z otrzymaniem takiej informacji od personelu.
A na pewno nie powinno być problemu z otrzymaniem takiej informacji od personelu.
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
Re: Nowe informacje o znakowaniu żywności
Tylko wiedza personelu bedzie hmmm w takim razie taka, jak obecnie jest.
Dodac do tego rotacje pracownikow itepe itede...
Dodac do tego rotacje pracownikow itepe itede...
Re: Nowe informacje o znakowaniu żywności
No tak, bo tak to nie wiadomo nawet, które produkty sprawdzać np.u producenta. Niby prawo zmienione a i tak nie dopracowane, aby nam ułatwić zakupy.Anula80 pisze:Czy to znaczy, że producenci nie muszą umieszczać informacji o możliwości zanieczyszczeń krzyżowych To ja już wolę, żeby pisali o tym na wszelki wypadek, niż mamy się o tym przekonywać na własnej skórze.Leeloo pisze:W przepisach prawa żywnościowego nie ma wymogu dotyczącego podawania informacji o substancjach alergennych, które dostały się do produktu na zasadzie zanieczyszczenia krzyżowego, np. z innej linii produkcyjnej, gdzie były używane, a nie są faktycznie stosowanymi surowcami. Jednocześnie brakuje definicji, która wskazywałaby, jaka ilość substancji alergennej może być uznana za “ilość śladową”. Wobec zwiększającej się liczby osób z alergiami lub reakcjami nietolerancji na różne składniki żywności, dopuszczalne jest zamieszczenie informacji „może zawierać …” lub „możliwa obecność …”. Informacja tego typu nie może być jednak nadużywana i stosowana dla wszystkich produktów na zasadzie – “na wszelki wypadek”.
Mówiąc szczerze ten zapis bardzo mi się nie podoba
Czyli wychodzi na to, że nawet gdy sprawdzimy skład i będzie on ok to i tak nie ma pewności, że tam nie ma alergenu? To po co nam takie prawo?!
- uniaczek
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 507
- Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
- Lokalizacja: Gniezno
Re: Nowe informacje o znakowaniu żywności
Czy ktoś zauważył inną jakość w znakowaniu żywności po 13 grudnia 2014? Ja nie widzę nowych opakowań - może to problem mojego wzroku?
Re: Nowe informacje o znakowaniu żywności
Pogrubione znakowanie alergenow co prawda nie czesto, ale widze
Re: Nowe informacje o znakowaniu żywności
No ja nie wiem, bo stosuję dietę dopiero od grudnia. Ale co nam po tym znakowaniu jak skoro gdy nawet nie wymieniony jest gluten to i tak nie ma pewności, że go tam nie ma
Re: Nowe informacje o znakowaniu żywności
wydaje mi się..że brak widocznych zmian może być spowodowany obecnością jeszcze tych starszych towarów. jeśli zejdzie stara partia, pojawi się nowa, już oznakowana jak trzeba. producent, a sprzedawca to zazwyczaj dwa różne światy. producenci są świadomi nowych regulacji i MUSZĄ się nimi kierować, a sprzedawca ma w głowie głównie sprzedaż, tego co ma na stanie.
w sumie bez sensu byłoby wyrzucanie/przepakowywaniu produktów o nieważnych etykietach, to ogromne koszty nie tylko dla producenta, ale i środowiska, a zapewne i konsumentowi dostałoby się po kieszeni.
patrzmy teraz na datę produkcji, jeśli będzie po wdrożeniu rozporządzenia, a etykieta będzie niezgodna z nowymi wymogami..będzie dym
w sumie bez sensu byłoby wyrzucanie/przepakowywaniu produktów o nieważnych etykietach, to ogromne koszty nie tylko dla producenta, ale i środowiska, a zapewne i konsumentowi dostałoby się po kieszeni.
patrzmy teraz na datę produkcji, jeśli będzie po wdrożeniu rozporządzenia, a etykieta będzie niezgodna z nowymi wymogami..będzie dym
- xymi
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 263
- Rejestracja: ndz 11 sty, 2015 22:35
- Lokalizacja: Cieszyn/Katowice
Re: Nowe informacje o znakowaniu żywności
Byłam dziś na zakupach w Auchan i znalazłam dziwnie oznakowany produkt. Kaszka kukurydziana z KUPCA z doklejoną etykietą: może zawierać gluten. Jak widać stare partie również oznaczono. Ciekawe tylko czy wszyscy producenci postąpili w ten sposób.
Chciałam załączyć zdjęcie ale się nie da
Chciałam załączyć zdjęcie ale się nie da
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Nowe informacje o znakowaniu żywności
To nie jest efekt nowego rozporządzenia, tylko wykrytych zanieczyszczeń u dostawcy. Gdzieś chyba już o tym pisałam:
http://bezglutenowamama.pl/uwaga-gluten ... nej-kupca/
http://bezglutenowamama.pl/uwaga-gluten ... nej-kupca/
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Nowe informacje o znakowaniu żywności
Jak zwykle, przepisy sobie, praktyka sobie
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.