Wędlinka własnej roboty.
Moderator: Moderatorzy
Wędlinka własnej roboty.
Może to być:SCHAB,KARCZEK,SZYNKA,BOCZEK.
-Mięso-schab,szynka,boczek,karczek na około 1 kg każdego z nich.
-3 litry wody
-3/4 szkl. Soli
-2 łyżki majonezu
-2 łyżki pieprzu(ziołowego)
-ziele angielskie
-liść laurowy
-główka czosnku(wycisnąć)
Wszystko razem wymieszać i zagotować-do gotującego wywaru włożyć mięso,gotować 30 min.Odstawić do przestygnięcia.Potem znów zagotować(ja robię to razem z mięsem cały czas w tym wywarze),również od momentu zagotowania-30 minut.Odtsawić ,jak tylko lekko przestygnie wyjąć mięso.
Ja za jednym zamachem daję kilka kawałków mięska.Co do soli-to jak ktoś uważa ,można dać mniej.
Ten przepis jest naprawdę świetny,wypróbowało go już dużo osób.Szkoda prądu na pieczenie mięs a z tego przepisu wychodzi super.Wędlina własnej roboty-właściwie bez roboty:)Szczerze polecam.
-Mięso-schab,szynka,boczek,karczek na około 1 kg każdego z nich.
-3 litry wody
-3/4 szkl. Soli
-2 łyżki majonezu
-2 łyżki pieprzu(ziołowego)
-ziele angielskie
-liść laurowy
-główka czosnku(wycisnąć)
Wszystko razem wymieszać i zagotować-do gotującego wywaru włożyć mięso,gotować 30 min.Odstawić do przestygnięcia.Potem znów zagotować(ja robię to razem z mięsem cały czas w tym wywarze),również od momentu zagotowania-30 minut.Odtsawić ,jak tylko lekko przestygnie wyjąć mięso.
Ja za jednym zamachem daję kilka kawałków mięska.Co do soli-to jak ktoś uważa ,można dać mniej.
Ten przepis jest naprawdę świetny,wypróbowało go już dużo osób.Szkoda prądu na pieczenie mięs a z tego przepisu wychodzi super.Wędlina własnej roboty-właściwie bez roboty:)Szczerze polecam.
Mama 26-letniej Moniki,córka chora praktycznie od urodzenia.Zdiagnozowana celiakia 2004 r.wrzesień/październik.12 lat zabiegów o zdrowie dziecka...
Kupujesz kawałki mięsa-ja ostatnio kupiłam schab nadziewany morelą ,od razu związany ,tak samo robię boczek-ja nie nadziewam niczym.Ale chcąc zrobić nadzienie np. z mięsa mielonego trzeba go ściśle związać.Dodałam też (w jednym garnku)kawałek szynki i karczku.Warto spróbować ,naprawdę dobre ,tak ja pieczone.
Mama 26-letniej Moniki,córka chora praktycznie od urodzenia.Zdiagnozowana celiakia 2004 r.wrzesień/październik.12 lat zabiegów o zdrowie dziecka...
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 448
- Rejestracja: sob 09 kwie, 2005 14:45
- Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Pieczeń rzymska
1/2 kg. mięsa mielonego
1 cebula
1 mały pęczek natki pietruszki
1 surowe jajko
2 łyżki stołowe bułki tartej(nie miałam użyłam kaszki kukurydzianej)
4 łyżki mleka
sól, pieprz,jakieś zioła do smaku
Drobno pokrojoną cebulę i natkę pietruszki dodajemy do mięsa.
Starannie ucieramy jajko z mlekiem, dodajemy bułkę tartą i dodajemy do mięsa.
Na końcu sól, pieprz, zioła.
pieczemy 40-45 min. w 180 stopniach celcjusza.
1/2 kg. mięsa mielonego
1 cebula
1 mały pęczek natki pietruszki
1 surowe jajko
2 łyżki stołowe bułki tartej(nie miałam użyłam kaszki kukurydzianej)
4 łyżki mleka
sól, pieprz,jakieś zioła do smaku
Drobno pokrojoną cebulę i natkę pietruszki dodajemy do mięsa.
Starannie ucieramy jajko z mlekiem, dodajemy bułkę tartą i dodajemy do mięsa.
Na końcu sól, pieprz, zioła.
pieczemy 40-45 min. w 180 stopniach celcjusza.
-
- Nowicjusz
- Posty: 1
- Rejestracja: sob 22 lis, 2008 16:06
- Lokalizacja: Żyrardów
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Ja kupuję wędlinę firmy Dobija http://www.wdobija.com.pl/ , a inne sprawdzam płynem Lugola, aby sprawdzić, czy nie zawiera skrobi.
Konspol też kupuję.
Konspol też kupuję.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Indykpol podaje dobre oznaczenia na opakowaniach, czyli teoretycznie w składnikach glutenu może nie być, ale zakład nie spełnia warunków dla produktów bezglutenowych, tzn. nie wykonują badań, a linie się krzyżują. Może dojść do zanieczyszczenia.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
A dokładnie Żywiec Zawsze Dobre To jest właśnie marka firmy Dobija, o której pisałem powyżejgosia k pisze:jeżeli ktoś jest z Wrocławia to wędliny bezglutenowe może nabyć w DH Fenix, na parterze.
Firma nazywa się ,,Żywiec Dobre"
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia