aparaty do pieczenia chleba
Moderator: Moderatorzy
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 432
- Rejestracja: pt 25 lut, 2011 11:30
- Lokalizacja: Żory
czy ktoś z Was posiada może taki automat jak ten na załączonym zdjęciu marki Moulinex (na tabliczce znamionowej jest numer 573801 i nic więcej) - pożyczyłam go od znajomych i nie mam instrukcji a i w necie nic nie mogę znaleźć, a nie chciałabym w ciemno korzystać z instrukcji do innych modeli, bo może nie będą się zgadzać numery programów.
Będę wdzięczna za podpowiedzi. Nie mam pojęcia jak w tym upiec chleb, a bardzo mi się chce, a że nie mam chwilowo piekarnika, to pomyślałam, że automat to świetne wyjście. Tylko jak to zrobić?
Będę wdzięczna za podpowiedzi. Nie mam pojęcia jak w tym upiec chleb, a bardzo mi się chce, a że nie mam chwilowo piekarnika, to pomyślałam, że automat to świetne wyjście. Tylko jak to zrobić?
Ostatnio zmieniony pn 20 cze, 2011 14:59 przez olku, łącznie zmieniany 1 raz.
chyba nie umiem dodać zdjęcia, ale zrobiłam galerię na Picassie:
https://picasaweb.google.com/113262164392
z góry dziękuję za wszelką pomoc
https://picasaweb.google.com/113262164392
z góry dziękuję za wszelką pomoc
Odswiezam temat...
Od tygodnia jestem szczesliwym posiadaczem automatu do pieczenia chleba: SILVERCREST MODEL SBB 850 EDS A1.
Kosztowal mniej wiecej ok. 200zl, posiada specjalny program do pieczenia bez glutenu.
Program ten niestety jest czasochlonny dla cierpliwych - wypiek chleba bezglutenowego trwa niecale 4h. Ale oplaca sie czekac, chleb jest wysmienity. Oczywiscie wszystko zalezy od przepisu, ale nie ma porownania do tych wszystkich gotowych chlebow bezglutenowych pakowanych z dlugim terminem waznosci, ktore sa twarde, suche, gumiaste i bardzo niedobre.
Narazie jestem w fazie testowania roznych mak bezglutenowych/mieszanek/proporcji/przepisow.
Polecam!
Od tygodnia jestem szczesliwym posiadaczem automatu do pieczenia chleba: SILVERCREST MODEL SBB 850 EDS A1.
Kosztowal mniej wiecej ok. 200zl, posiada specjalny program do pieczenia bez glutenu.
Program ten niestety jest czasochlonny dla cierpliwych - wypiek chleba bezglutenowego trwa niecale 4h. Ale oplaca sie czekac, chleb jest wysmienity. Oczywiscie wszystko zalezy od przepisu, ale nie ma porownania do tych wszystkich gotowych chlebow bezglutenowych pakowanych z dlugim terminem waznosci, ktore sa twarde, suche, gumiaste i bardzo niedobre.
Narazie jestem w fazie testowania roznych mak bezglutenowych/mieszanek/proporcji/przepisow.
Polecam!
Ostatnio zmieniony czw 03 maja, 2012 22:31 przez adukan, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 225
- Rejestracja: pn 02 lip, 2012 01:25
- Lokalizacja: Lubin
Ja mam prosty automat do pieczenia chleba z Lidla. Pierwsze wypieki były w kratkę, raz dobre, następnym razem już mniej. Chleb za mocno wyrastał i wychodził z foremek (mój ma dwie małe foremki) albo robił się zakalec. Potem przerzuciłam się na pieczenie w piekarniku i jestem bardzo zadowolona.
Piekę chleby bezglutenowe na zakwasie i czasami chleb na drożdżach. W automacie piekłam chleby na drożdżach z gotowych mieszanek bezglutenowych, czasami dodawałam trochę jakieś mąki z np. amarantusa czy gryki. Teraz nie używam mix-ów, tylko mieszam, mielę mąki naturalnie bezglutenowe + siemię lniane.
Według mnie automat do pieczenia bezglutenowego jest mało przydatny. Mój automat służy teraz do wypieków glutenowych, wszystkie zawsze udane. Irytują mnie trochę dziury w chlebie jakie pozostawiają mieszadła.
Wypieki glutenowe szczególnie z dużą zawartością mąki pszennej wymagają długiego wyrabiania - tu właśnie doskonale przydaje się automat lub jakiś robot.
Ciasto bezglutenowe nie wolno długo wyrabiać, zamieszać do połączenia składników i już. Naprawdę wystarczy łyżka, nawet nie trzeba używać miksera. - tylko radzę przesiać wcześniej mąkę.
Pieczenie w piekarniku daje też większą kontrolę nad pieczeniem. Można wydłużyć lub skrócić czas pieczenia- to się przydaje. Mąki bezglutenowe czy mieszanki są różne i jak z jednej chleb piecze się 1 godzinę to wcale nie znaczy ze tak będzie przy następnym.
Jeszcze jedno, automat nie nadaje się do pieczenia na zakwasie! Można ewentualnie spróbować upiec chleb na drożdżach z dodatkiem zakwasu, ale bez gwarancji sukcesu. Zakwas to żywy organizm on potrzebuje czasu (4-6h na rośnięcie chleba) i bywa kapryśny.
Eksperymentuję z pieczeniem od pół roku, ale bardzo intensywnie.
Piekę chleby bezglutenowe na zakwasie i czasami chleb na drożdżach. W automacie piekłam chleby na drożdżach z gotowych mieszanek bezglutenowych, czasami dodawałam trochę jakieś mąki z np. amarantusa czy gryki. Teraz nie używam mix-ów, tylko mieszam, mielę mąki naturalnie bezglutenowe + siemię lniane.
Według mnie automat do pieczenia bezglutenowego jest mało przydatny. Mój automat służy teraz do wypieków glutenowych, wszystkie zawsze udane. Irytują mnie trochę dziury w chlebie jakie pozostawiają mieszadła.
Wypieki glutenowe szczególnie z dużą zawartością mąki pszennej wymagają długiego wyrabiania - tu właśnie doskonale przydaje się automat lub jakiś robot.
Ciasto bezglutenowe nie wolno długo wyrabiać, zamieszać do połączenia składników i już. Naprawdę wystarczy łyżka, nawet nie trzeba używać miksera. - tylko radzę przesiać wcześniej mąkę.
Pieczenie w piekarniku daje też większą kontrolę nad pieczeniem. Można wydłużyć lub skrócić czas pieczenia- to się przydaje. Mąki bezglutenowe czy mieszanki są różne i jak z jednej chleb piecze się 1 godzinę to wcale nie znaczy ze tak będzie przy następnym.
Jeszcze jedno, automat nie nadaje się do pieczenia na zakwasie! Można ewentualnie spróbować upiec chleb na drożdżach z dodatkiem zakwasu, ale bez gwarancji sukcesu. Zakwas to żywy organizm on potrzebuje czasu (4-6h na rośnięcie chleba) i bywa kapryśny.
Eksperymentuję z pieczeniem od pół roku, ale bardzo intensywnie.
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 225
- Rejestracja: pn 02 lip, 2012 01:25
- Lokalizacja: Lubin
-
- Nowicjusz
- Posty: 15
- Rejestracja: śr 17 sie, 2011 19:20
- Lokalizacja: Rzeszów
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 520
- Rejestracja: śr 20 paź, 2010 16:47
- Lokalizacja: Rydułtowy
osia ale to chyba dużo zależy od automatu bo mój ma opcji tyle, że i na zakwasie można. Tj ustawiasz czy chcesz samo mieszanie, czy też mieszanie i wyrastanie itp. Do tego trzy rodzaje przyrumienienia i do tego opcja wydłużania lub skrócenia pieczenia nie każdy automat taki zły. Ja cały czas piekłam w piekarniku ale od kiedy dostałam na urodziny automat nie ma takiej opcji piekarnik a ciasto np na pizzę ech wychodzi pyszne do tego u mnie można piec bułeczki i bagietki a i chyba dżemy robić ale w to na razie się nie bawię
Dwa bezglutki - mama i syn Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
ja wprawdzie nie osia, ale od zawsze polecam - bo i sama piekę - chleb na zakwasie wg Atelier Smaku:johndunbar pisze:@ osia
podzielisz się przepisami na chleby na zakwasie pieczone w piekarniku z mąk naturalnie bezglutenowych?
http://www.kuchniaplus.pl/kuchnia_przep ... wasie.html
w przepisie jest wprawdzie tylko z mąki gryczanej, ale ja mieszam różne mąki - większość z kasz, które sama zmielę. do tego np. popping, mielone i niemielone siemię lniane, czarnuszka, jakaś gotowa mąka (ale nie mix) - co mi się tam sypnie do uzyskania właściwej konsystencji.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
© Jan Tomaszewski
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 225
- Rejestracja: pn 02 lip, 2012 01:25
- Lokalizacja: Lubin
Podawajcie nazwy, plisssssssssssssssJustyna1982 pisze:osia ale to chyba dużo zależy od automatu bo mój ma opcji tyle, że i na zakwasie można. Tj ustawiasz czy chcesz samo mieszanie, czy też mieszanie i wyrastanie itp. Do tego trzy rodzaje przyrumienienia i do tego opcja wydłużania lub skrócenia pieczenia nie każdy automat taki zły. Ja cały czas piekłam w piekarniku ale od kiedy dostałam na urodziny automat nie ma takiej opcji piekarnik a ciasto np na pizzę ech wychodzi pyszne do tego u mnie można piec bułeczki i bagietki a i chyba dżemy robić ale w to na razie się nie bawię
bo ja naprawdę muszę szybko kupić
Magda- mama dziewięcioletniej Natalii uczulonej na mąkę żytnią, refluks przełyku. Hipercholesterolemia.
-
- Nowicjusz
- Posty: 15
- Rejestracja: śr 17 sie, 2011 19:20
- Lokalizacja: Rzeszów
ja bym polecał ci jakiś na 2 mieszadła, np Moulinex 5020. Jest o tyle fajny że piecze duże bochenki, chyba ok. 1,5 kg. Piekłem też w takim z Lidla (jest na fotce parę postów wyżej, też jest na 2 mieszadła) i w niczym nie ustępował Moulinexowi, a był o połowę tańszy.
wybierz taki do którego możesz na Allegro kupić mieszadła jak ci zejdzie silikon.
@ Ola_la
Dzięki za przepis
wybierz taki do którego możesz na Allegro kupić mieszadła jak ci zejdzie silikon.
@ Ola_la
Dzięki za przepis
Ostatnio zmieniony czw 17 sty, 2013 21:11 przez johndunbar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 520
- Rejestracja: śr 20 paź, 2010 16:47
- Lokalizacja: Rydułtowy
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 225
- Rejestracja: pn 02 lip, 2012 01:25
- Lokalizacja: Lubin
A taki ktoś z Was ma? http://allegro.pl/automat-do-chleba-sil ... 98689.html
fajny jest ten moulinex OW 6000, piecze i bułki i bagietki, ma 2 mieszadła, foremki w zestawie, no fajny, drogi ino )))))))))))
fajny jest ten moulinex OW 6000, piecze i bułki i bagietki, ma 2 mieszadła, foremki w zestawie, no fajny, drogi ino )))))))))))
Magda- mama dziewięcioletniej Natalii uczulonej na mąkę żytnią, refluks przełyku. Hipercholesterolemia.
@johndunbar
Przepis chętnie podam tylko musisz troszkę poczekać. Nie umiem podać dokładnych proporcji użytej wody. Podawanie przepisu na oko, to bez sensu.
Przy najbliższym pieczeniu pomierzę i zrobię notatki.
@MagdalenaSz
Co do automatów to może ten link ci pomoże
ranking automatów do pieczenia
są ceny i dodatkowe funkcje wyszczególnione
Przepis chętnie podam tylko musisz troszkę poczekać. Nie umiem podać dokładnych proporcji użytej wody. Podawanie przepisu na oko, to bez sensu.
Przy najbliższym pieczeniu pomierzę i zrobię notatki.
@MagdalenaSz
Co do automatów to może ten link ci pomoże
ranking automatów do pieczenia
są ceny i dodatkowe funkcje wyszczególnione