Jaki deser?
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
- Posty: 3
- Rejestracja: ndz 17 lip, 2005 21:51
Jaki deser?
Może poradzicie jak zrobić tort na 1 urodziny mojej córki bez jajek, mąki i mleka? bo ja nie mam pomysłu. Nowa Majka
- Beata Bylina
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 214
- Rejestracja: wt 31 sie, 2004 14:42
- Lokalizacja: Rybnik
Re: Jaki deser?
Ciasto z galaretek moze świetnie posłużyć jako tort. Jako pierwsza warstwa najciemniejsza i najgęstsza: masa galaretkowa truskawkowa. Drugie warstwy to same galaretki w różnych kolorach.
Masa owocowa (np. truskawkowa) na okrągłą blachę 18-20 cm
1/2 kg mrożonych truskawek lub innych owoców
1 galaretka o smaku tychże owoców
Owoce rozmrozić i razem z sokiem zmiksować. włożyć do garnka i zagotować. Kiedy owoce sie zagotują, rozpuszczamy w nich galaretkę i odstawiamy do ostygnięcia.
W momencie wlewania do formy masa powinna być stosunkowo gęsta.
Następnie czekamy aż stężeje jeszcze bardziej i wlewamy ostudzona stężałą galaretkę innego koloru, i znów czekamy aż stężeje jeszcze bardziej i następny kolor galaretki itp. chodzi o to by się galaretki nie zlały w jedną całość, tylko miały różne warstwy, takie pietra.
Inna wersja to po prostu pokrojone w większe kawałki owoce, do formy i zalane tężejąca galaretką.
Masa owocowa (np. truskawkowa) na okrągłą blachę 18-20 cm
1/2 kg mrożonych truskawek lub innych owoców
1 galaretka o smaku tychże owoców
Owoce rozmrozić i razem z sokiem zmiksować. włożyć do garnka i zagotować. Kiedy owoce sie zagotują, rozpuszczamy w nich galaretkę i odstawiamy do ostygnięcia.
W momencie wlewania do formy masa powinna być stosunkowo gęsta.
Następnie czekamy aż stężeje jeszcze bardziej i wlewamy ostudzona stężałą galaretkę innego koloru, i znów czekamy aż stężeje jeszcze bardziej i następny kolor galaretki itp. chodzi o to by się galaretki nie zlały w jedną całość, tylko miały różne warstwy, takie pietra.
Inna wersja to po prostu pokrojone w większe kawałki owoce, do formy i zalane tężejąca galaretką.
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.