przepis na chleb
Moderator: Moderatorzy
Re: przepis na chleb
Mąkę ziemniaczaną dodaję od czasu, gdy obejrzałam odcinek o chlebie w atelier smaku. Wcześniej piekłam na kefirze, ale to nie to. W oryginalnym przepisie jest ziemniak, ale daje za dużego gluta. Zdarza się, ze mielę też ziarna słonecznika na mąkę. Amarantus też dodaję. Ale zawsze w proporcji z innymi mąkami.
Na allegro zakupiłam sobie 2 szt silikonowych foremek - rewelka! Ciasta trzeba włożyć prawie po brzegi.
Jak wyrabiasz chleb, to dobrze jest mikserem trochę je pokręcić (napowietrzyć ), a przed końcem dopiero dorzuć zmielone niemienie i babkę, bo inaczej mikser nie na rady. Ja robię wszystko w termomixsie. Dla celiaków, to super sprawa. Mieli, wyrabia ciasto itd.
I miłego pieczenia - pochwal się rezultatem
Na allegro zakupiłam sobie 2 szt silikonowych foremek - rewelka! Ciasta trzeba włożyć prawie po brzegi.
Jak wyrabiasz chleb, to dobrze jest mikserem trochę je pokręcić (napowietrzyć ), a przed końcem dopiero dorzuć zmielone niemienie i babkę, bo inaczej mikser nie na rady. Ja robię wszystko w termomixsie. Dla celiaków, to super sprawa. Mieli, wyrabia ciasto itd.
I miłego pieczenia - pochwal się rezultatem
- uniaczek
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 507
- Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
- Lokalizacja: Gniezno
Re: przepis na chleb
A widzisz Anja ja nigdy nie pomagałam sobie mikserem, co więcej wymieszałam łyżką i już. Tą babkę i siemię ładowałam też od początku, zanim dodałam wodę.
Dziękuję Anja za cenne wskazówki. Teraz może mi też wyjdzie bardziej puchate. Odezwę się
Jak dobrze z Wami dziewczyny porozmawiać
Dziękuję Anja za cenne wskazówki. Teraz może mi też wyjdzie bardziej puchate. Odezwę się
Jak dobrze z Wami dziewczyny porozmawiać
Re: przepis na chleb
Spróbuj tych gofrów. Maluch powinien być zadowolony viewtopic.php?f=19&t=266&p=78154#p75947
- uniaczek
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 507
- Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
- Lokalizacja: Gniezno
Re: przepis na chleb
Anja chleb udał się smaczny, ale babkę płesznik wyczuwałam jako goryczkę.... Nie miałam jajowatej ,więc dałam płesznik. Niestety kruszył się , szczególnie w kolejne dni. U nas chleb nie schodzi szybko, bo nie jemy go właściwie nigdy na śniadanie tylko do szkoły, pracy i czasami na kolację - też rzadko
Przy krojeniu wykrusza się lub odłamuje jakaś cząstka. Jednak tak zawsze jest przy chlebach na drożdżach. Dlatego zamawiam Jankowi do szkoły Glutenexu chleb witalny jasny - jest jak zwykły glutenowy biały i podobnie smakuje. Kilka opakowań mam w szafce, kilka zamrażam.
Wracam do chleba na zakwasie. Zakwas już nastawiony od poniedziałku.
Do tej pory upiekłam 3-4 chleby na zakwasie i są bez porównania z tymi na drożdżach. Są elastyczne, wilgotne, można kroić cienkie skibki i nic się nie kruszy nawet po kliku dniach
Ostatni raz jak piekłam to z pośpiechu dałam cały zakwas do chleba zamiast zostawić w lodówce kilka łyżek na następny i dlatego zaczynam całą zabawę od początku. Tylko,że z tym zakwasem to jest czarownicowanie i nieprzewidywalna sprawa
Nigdy nie wiem jak długo będzie rósł zakwas i potem chleb
Może ktoś z Was piecze na swoim zakwasie i chciałby się podzielić ze mną swoją praktyką
Przy krojeniu wykrusza się lub odłamuje jakaś cząstka. Jednak tak zawsze jest przy chlebach na drożdżach. Dlatego zamawiam Jankowi do szkoły Glutenexu chleb witalny jasny - jest jak zwykły glutenowy biały i podobnie smakuje. Kilka opakowań mam w szafce, kilka zamrażam.
Wracam do chleba na zakwasie. Zakwas już nastawiony od poniedziałku.
Do tej pory upiekłam 3-4 chleby na zakwasie i są bez porównania z tymi na drożdżach. Są elastyczne, wilgotne, można kroić cienkie skibki i nic się nie kruszy nawet po kliku dniach
Ostatni raz jak piekłam to z pośpiechu dałam cały zakwas do chleba zamiast zostawić w lodówce kilka łyżek na następny i dlatego zaczynam całą zabawę od początku. Tylko,że z tym zakwasem to jest czarownicowanie i nieprzewidywalna sprawa
Nigdy nie wiem jak długo będzie rósł zakwas i potem chleb
Może ktoś z Was piecze na swoim zakwasie i chciałby się podzielić ze mną swoją praktyką
Re: przepis na chleb
Mój się nie kruszy, ale myślę, że ten na zakwasie jest smaczniejszy. A jak robisz zakwas? Bo mi nieraz się psuje. Na zakwasie robię chleb wieczorem, a z rana do pieczenia na godzine.
- uniaczek
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 507
- Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
- Lokalizacja: Gniezno
Re: przepis na chleb
Zakwas robię na wodzie gazowanej najlepiej Żywiec, bo jest najbardziej gazowana
100g mąki ryżowej
150ml wody gazowanej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
Tym razem dodałam jeszcze trochę zakwasu od żurku.
Mieszam łyżką drewnianą, duży słoik, ręcznik papierowy z gumką na górę słoika i w temp. 25-30 oC koło rurek kaloryfera a nie na kaloryfer. Codziennie dokarmiam taką samą ilością mąki i wody. Z tym że wprowadzam mąkę gryczaną pół na pół z ryżową. wydaje mi się,że gryczany zakwas jest bardziej dynamiczny niż ryżowy???
Prosiłam już: podzielcie się swoimi doświadczeniami w przygotowaniu zakwasu na chleb
I dzisiaj już jest z pęcherzykami powietrza, ale jeszcze podokarmiam dzień,dwa. Potem będzie już szybciej jak będzie dojrzały i można go zostawiać w lodówce i tylko zarabiać dzień przed pieczeniem
Jak to u Ciebie Anja z zakwasem bywało???
100g mąki ryżowej
150ml wody gazowanej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
Tym razem dodałam jeszcze trochę zakwasu od żurku.
Mieszam łyżką drewnianą, duży słoik, ręcznik papierowy z gumką na górę słoika i w temp. 25-30 oC koło rurek kaloryfera a nie na kaloryfer. Codziennie dokarmiam taką samą ilością mąki i wody. Z tym że wprowadzam mąkę gryczaną pół na pół z ryżową. wydaje mi się,że gryczany zakwas jest bardziej dynamiczny niż ryżowy???
Prosiłam już: podzielcie się swoimi doświadczeniami w przygotowaniu zakwasu na chleb
I dzisiaj już jest z pęcherzykami powietrza, ale jeszcze podokarmiam dzień,dwa. Potem będzie już szybciej jak będzie dojrzały i można go zostawiać w lodówce i tylko zarabiać dzień przed pieczeniem
Jak to u Ciebie Anja z zakwasem bywało???
Re: przepis na chleb
Różnie robiła. Miałam przepis na zakwas z mąki gryczanej z ciepłą przegotowaną wodą, ale potrafił się zepsuć. Zła byłam, bo koszt tych składników..... Robię więc ten z drożdży. Może sekret polega na wyrabianiu w termomixsie.
Spróbuję twój przepis. Już go wcześniej widziałam.
Spróbuję twój przepis. Już go wcześniej widziałam.
-
- Forumowicz
- Posty: 147
- Rejestracja: sob 25 paź, 2014 20:38
Re: przepis na chleb
A to póki co mój najlepszy przepis na chleb:
SKŁADNIKI:
‒ 200 g mąki gryczanej
‒ 180 g mąki ryżowej
‒ 60 g mąki z amarantusa/kukurydzianej
‒ 80 g mąki ziemniaczanej
‒ 25 g siemienia lnianego mielonego
‒ 14 g drożdży suchych
‒ 10 g soli
‒ 20 g oliwy z oliwek
‒ 500-520 g wody
PRZYGOTOWANIE:
Siemię lniane zalać odrobiną wody i poczekać aż nasiąknie i wytworzy galaretkę.
Następnie dodać resztę składników i dokładnie wymieszać mikserem do połączenia wszystkich składników. Wodę wlewać stopniowo, ciasto ma mieć konsystencję budyniu.
Całość przelać do foremki, wierzch wygładzić i jednocześnie smarować wodą za pomocą pędzelka sylikonowego, naciąć wzdłuż żyletką i wstawić do nagrzanego do 40 st. C piekarnika.
Jak ciasto urośnie do wysokości foremki zwiększyć temperaturę do 210 st. C i piec do zrumienienia się chleba czyli ok. 40 - 45 minut. Po upieczeniu delikatnie wyjąć chleb i studzić na kratce.
Kroić dopiero jak całkowicie wystygnie.
SKŁADNIKI:
‒ 200 g mąki gryczanej
‒ 180 g mąki ryżowej
‒ 60 g mąki z amarantusa/kukurydzianej
‒ 80 g mąki ziemniaczanej
‒ 25 g siemienia lnianego mielonego
‒ 14 g drożdży suchych
‒ 10 g soli
‒ 20 g oliwy z oliwek
‒ 500-520 g wody
PRZYGOTOWANIE:
Siemię lniane zalać odrobiną wody i poczekać aż nasiąknie i wytworzy galaretkę.
Następnie dodać resztę składników i dokładnie wymieszać mikserem do połączenia wszystkich składników. Wodę wlewać stopniowo, ciasto ma mieć konsystencję budyniu.
Całość przelać do foremki, wierzch wygładzić i jednocześnie smarować wodą za pomocą pędzelka sylikonowego, naciąć wzdłuż żyletką i wstawić do nagrzanego do 40 st. C piekarnika.
Jak ciasto urośnie do wysokości foremki zwiększyć temperaturę do 210 st. C i piec do zrumienienia się chleba czyli ok. 40 - 45 minut. Po upieczeniu delikatnie wyjąć chleb i studzić na kratce.
Kroić dopiero jak całkowicie wystygnie.
Re: przepis na chleb
Juyro sprawdze
Re: przepis na chleb
wicherku, bardzo fajny skład
-
- Forumowicz
- Posty: 147
- Rejestracja: sob 25 paź, 2014 20:38
Re: przepis na chleb
Widze ze znikl moj post. W skrocie to dzieki, moje chleby wszystkie takie fajne, nie pieke na miksach
Re: przepis na chleb
wicherku wielkie dzięki za przepis, upiekłam, lekko modyfikując (dynia zamiast oleju) no i nie wiem, czy właściwie odmierzyłam ilość mąk, bo nie mam wagi,l tylko takie pojemniki z miarką, ale wyszedł, dużo lepszy, niz z gotowej mieszanki.
Robiłam w maszynie i nei wiedziałam, który program wybrać, zmieniałam, więc za długo się chyba wyrabiał, w końcu zrobiłam na "rapid" i to chyba dobry wybór, niepotrzebnie wcześniej mieszał się 20 minut na innym .
Robiłam w maszynie i nei wiedziałam, który program wybrać, zmieniałam, więc za długo się chyba wyrabiał, w końcu zrobiłam na "rapid" i to chyba dobry wybór, niepotrzebnie wcześniej mieszał się 20 minut na innym .
-
- Forumowicz
- Posty: 147
- Rejestracja: sob 25 paź, 2014 20:38
Re: przepis na chleb
No to się cieszę nie ma co porównywać do niego tych sklepowych, to zupełnie inna liga
- Kania78
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 86
- Rejestracja: śr 08 paź, 2014 11:32
- Lokalizacja: Południowy wschód
Re: przepis na chleb
Czemu nie wykorzystujecie miksów bezglutenowych?
Coś z nimi nie tak?
Pieczecie w piekarnikach, czy w automatach też ktoś piecze?
Chlebów gotowych bezglutenowych więcej nie kupię, po prostu jeść ich się nie da.
Kupiłam automat do pieczenia kilka miesięcy temu i w nim wypiekam swoje chlebki, zanim doszłam do tego "idealnego" minęło trochę czasu ale na dzień dzisiejszy mogę stwierdzić że miksy do automatów dobre.
Coś z nimi nie tak?
Pieczecie w piekarnikach, czy w automatach też ktoś piecze?
Chlebów gotowych bezglutenowych więcej nie kupię, po prostu jeść ich się nie da.
Kupiłam automat do pieczenia kilka miesięcy temu i w nim wypiekam swoje chlebki, zanim doszłam do tego "idealnego" minęło trochę czasu ale na dzień dzisiejszy mogę stwierdzić że miksy do automatów dobre.
"...zbudujmy enklawę przed codziennym stresem, i jak dzieci cieszmy się każdym sukcesem..."
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: przepis na chleb
Jak poczytasz skład tych gotowych mieszanek, to z reguły składają się z mąki i skrobi kukurydzianej i full dodatków. Nic z nimi nie jest nie tak, po prostu zdrowiej jest przestawić się na mąki naturalnie bezglutenowe i samemu robić mieszanki. Oprócz tego większość koncentratów zawiera skrobię pszenną, a ja staram się jej unikać, jak tylko się da. Nie wspominając już o tym, że można być po prostu uczulonym na pszenicę i wtedy koniecznie trzeba ją wyeliminować.
Ja piekę w piekarniku, nie mam maszyny i na dzień dzisiejszy nie planuję kupić
Ja piekę w piekarniku, nie mam maszyny i na dzień dzisiejszy nie planuję kupić
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.