Dr.Oetker

Dane o produktach otrzymane bezpośrednio od ich producentów.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8223
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Dr.Oetker

Post autor: Leeloo »

aa tak, tak :)
nie no, generalnie trzeba docenić każdy najmniejszy produkt. Ale patrząc na listę szeroko dostępnych dobroci, które z natury są bg i mogłyby być super urozmaiceniem naszej codziennej diety, i mając tą świadomość, że tak potężny producent nie może nam tego zaoferować, bo "mogą one zawierać śladowe ilości wynikające z krzyżowego zanieczyszczenia"..i to jeszcze w XXI wieku..no lekki szlag mnie trafia.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Dr.Oetker

Post autor: Anula80 »

Teraz to dopiero będzie wysyp, jak większość firm będzie wymieniać opakowania. Już znalazłam bakalie Bakkalandu, na których jest info o śladowych ilościach, a na starych i produkowanych np. dla Biedronki - brak. Porażka :(
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
basiag
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 379
Rejestracja: śr 22 sty, 2014 18:59
Lokalizacja: Polkowice

Re: Dr.Oetker

Post autor: basiag »

z Winiar mi odpisali ,ze tez beda wymieniac opakowania bo na tych starych nie ma nic o alergenach ani o tym ze moze zawierac sladowe ilosci a na nowych juz maja byc takie informacje, w sumie to dobrze dla nas, wtedy czarno na bialym bedzie wszystko jasne
.... żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi bo nie jesteś sam... Jak na deszczu łza cały ten świat nie znaczy nic a nic... Chwila, która trwa może być najlepszą z Twoich chwil...
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Dr.Oetker

Post autor: Anula80 »

Dobrze, ale zaraz się okaże, że do tej pory używaliśmy niestety takich ze śladowymi ilościami, bo po prostu nie było wzmianki na opakowaniach :( Tak jak właśnie się dowiedziałam, że kakao Celiko może zawierać śladowe ilości, a nic nie ma na opakowaniu
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
April
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 102
Rejestracja: pn 17 lut, 2014 17:40

Re: Dr.Oetker

Post autor: April »

Czy cukier waniliowy Dr Oetkera jest bezpieczny?
Obrazek
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8223
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Dr.Oetker

Post autor: Leeloo »

Anula80 pisze:To z ich strony:

"Informacje umieszczone na produktach Dr. Oetkera są zgodne z obowiązującym prawem na terenie Rzeczypospolitej Polski.
Jeżeli w składnikach produktu znajduje się gluten wszyscy producenci w Polsce mają obowiązek umieszczenia takiej informacji na opakowaniu produktu. Niemniej jednak, przy produkcji niektórych naszych produktów używamy surowców zawierających gluten, natomiast zakłady produkcyjne nie są wyposażone w oddzielne linie produkcyjne.
Jednakże wychodząc naprzeciw naszym konsumentom, którzy na co dzień muszą przestrzegać diety bezglutenowej opracowano listę produktów, które nie zawierają glutenu w składzie. Jednak mogą one zawierać śladowe ilości wynikające z krzyżowego zanieczyszczenia:

Cukier wanilinowy,
Biszkopt-fix,
Krem jogurtowy 3 minuty,
Krem do tortów o smaku toffi
Masy śmietanowe,
Przyprawa korzenna,
Sernix,
Śmietan-fix,
Ciasta na zimno,
Dekoracje z opłatka,
Lukry gotowe,
Pisaki cukrowe i błyszczące
Lukry domowe,
Polewy gotowe,
Posypki (z wyłączeniem Perełek cukrowych i kolorowych),
Żelatyna-fix deserowa,
Cukier żelujący,
Żelatyna z bulionem i przyprawami,
Żelfixy,
Bita śmietana, (w tym waniliowa i light)
Budynie klasyczne,
Budynie ulubione,
Desery świata,
Galaretki owocowe,
Sosy deserowe,
Słodka Chwila Świat Pralin, Słodka Chwila Budyń, Słodka Chwila Czokolaadia, Słodka Chwila Kisiel, Słodka Chwila Kisiel z kawałkami owoców, Słodka Chwila Kisiel z kawałkami owoców z edycji specjalnej, Słodka Chwila Mleczny Ryż oraz Bajkowa Chwila Kisiel kolorek,
Kisiele,
Krem dekoracyjny biały.

Po weryfikacji naszych produktów uznano, że bez glutenu i śladowych ich ilości są następujące produkty:

Aromaty w płynie
Żelatyna 10 g, 20 g, 50 g
Soda oczyszczona
Kwas cytrynowy
Barwniki w żelu
Drożdże instant
Deser Paula.

W związku ze zmianami przepisów prawnych jesteśmy w trakcie modyfikacji większości naszych opakowań. Wobec tego na nowych opakowaniach systematycznie będą umieszczane informacje o zawartości śladowych ilości alergenów. Zmiany potrwają do grudnia 2014 roku, a to z kolei prowadzi do tego, że na rynku mogą istnieć opakowania w nowej i starej szacie graficznej, ze starym i nowym znakowaniem."

Czyli nie jest. Można sobie samemu zrobić z cukru i prawdziwej wanilii i trzymać w sloiczku. :pomysl:
Adrian
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
Posty: 1055
Rejestracja: pn 13 sie, 2012 21:20
Lokalizacja: Warszawa

Re: Dr.Oetker

Post autor: Adrian »

Uwaga :!: budyń i kisiel w nowej szacie graficznej mają już napis, że może zawierać gluten.
Awatar użytkownika
xymi
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 263
Rejestracja: ndz 11 sty, 2015 22:35
Lokalizacja: Cieszyn/Katowice

Re: Dr.Oetker

Post autor: xymi »

Zgadza się. Dopiero w domu się zorientowałam ;/ Dobrze, że Celiko coraz bardziej dostępne. Bo Winiary chyba też nie należy ufać?!
Adrian
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
Posty: 1055
Rejestracja: pn 13 sie, 2012 21:20
Lokalizacja: Warszawa

Re: Dr.Oetker

Post autor: Adrian »

xymi pisze:Zgadza się. Dopiero w domu się zorientowałam ;/ Dobrze, że Celiko coraz bardziej dostępne. Bo Winiary chyba też nie należy ufać?!
Winiary mają dobry skład, Nasze Stowarzyszenie robiło badania, które wyszły ok :!: :)
Awatar użytkownika
xymi
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 263
Rejestracja: ndz 11 sty, 2015 22:35
Lokalizacja: Cieszyn/Katowice

Re: Dr.Oetker

Post autor: xymi »

Gdzieś przewinął się post o tym, że jednak Winiary nie są czyste do końca... dlatego już zrezygnowałam z nich.

Oto on: viewtopic.php?f=3&t=4616&hilit=winiary
Adrian
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
Posty: 1055
Rejestracja: pn 13 sie, 2012 21:20
Lokalizacja: Warszawa

Re: Dr.Oetker

Post autor: Adrian »

xymi pisze:Gdzieś przewinął się post o tym, że jednak Winiary nie są czyste do końca... dlatego już zrezygnowałam z nich.

Oto on: viewtopic.php?f=3&t=4616&hilit=winiary
Budyń i kisiel wyszły ok w badaniach także można ich spokojnie używać. :)
Awatar użytkownika
uniaczek
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 507
Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
Lokalizacja: Gniezno

Re: Winiary - uwaga!

Post autor: uniaczek »

ewach pisze:Mój mail do Winiar:
Temat: Zapytanie o budyń
Witam Państwa, piszę w związku z tym, że mam syna chorego na celiakie, co jest związane z tym, ze musi być na ścisłej diecie bezglutenowej oraz w imieniu innych osób na tej diecie. Mam pytanie dotyczące budyniów Waszej firmy: czy jeżeli w składzie nie ma wymienionego glutenu ani śladowych jego ilości oraz nie ma informacji, że w zakładzie używany jest gluten, to zgodnie z obowiązującym prawem o obowiązku umieszczania alergenów na produkcie, można uznać ten produkt za bezglutenowy?
Pozdrawiam, Ewa Ch

I oczywiście standardowa odpowiedź:
Szanowna Pani,
Dziękujemy za nadesłaną wiadomość,
W odpowiedzi na Pani pytanie pragniemy poinformować, ze budyń w składzie nie zawiera glutenu, mimo to w produktach tych mogą znajdować się jego śladowe ilości.
Ewentualna obecność śladowych ilości glutenu może być spowodowana użyciem w naszym zakładzie produkcyjnym surowców glutenowych na liniach produkcyjnych innych produktów, zatem nie możemy zapewnić o całkowitej bezglutenowości produktów.

Z serdecznymi pozdrowieniami,
Beata Król
Winiary Serwis Konsumenta

W związku z taką odpowiedzią wysłałam drugiego maila:
Witam ponownie. W związku z treścią Państwa odpowiedzi muszę zadać jeszcze jedno pytanie: skoro w zakładzie produkcyjnym są używane surowce glutenowe, to dlaczego informacja ta nie jest umieszczana na produktach zgodnie z prawem o obowiązku producenta umieszczania takich informacji?
Pozdrawiam, Ewa Ch

No i oczywiście to drugie pytanie jest niewygodne i -> cisza, odpowiedzi brak.
Zastanawiam się czy nie napisać do rzecznika konsumenta, ale nie wiem czy jest sens, już miałam z nimi do czynienia, tak samo jak z rzecznikiem praw pacjenta i niestety okazuje się, że to wszystko pic na wodę, mimo ewidentnej mojej racji nie otrzymałam żadnej pomocy.
Jak dla mnie to z tego wyraźnie wynika,że Winiar nie używamy. Post jest z lutego 2015 roku
Awatar użytkownika
xymi
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 263
Rejestracja: ndz 11 sty, 2015 22:35
Lokalizacja: Cieszyn/Katowice

Re: Dr.Oetker

Post autor: xymi »

Uniaczek dzięki, właśnie o to chodziło. Dlatego zaprzestałam kupować kisiel Winiary :)
Adrian
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
Posty: 1055
Rejestracja: pn 13 sie, 2012 21:20
Lokalizacja: Warszawa

Re: Dr.Oetker

Post autor: Adrian »

Świeża informacja w tej sprawie:

"W odpowiedzi na Pana pytanie pragniemy poinformować, ze budynie w
składzie nie zawierają glutenu.

Budynie WINIARY nie są znakowane jako produkty bezglutenowe, ponieważ nie
są poddawane wymaganym przez prawo badaniom analitycznym potwierdzające
poziom zawartego w nich glutenu.

Wszelkie informacje na temat zawartości glutenu, jak również innych
alergenów są dostępne na opakowaniu. Należy ich szukać w liście
składników (np.: jeśli którykolwiek składnik określony jest jako
pszenny, pszenna, np.: skrobia pszenna, to znaczy, że produkt zawiera
gluten) lub w liście alergenów znajdującej się tuz za lista surowców
użytych do produkcji wyrobu.

Pozdrawiam
Beata Król
Winiary Serwis Konsumenta"

Także jest bezpieczny ten budyń, jak również kisiel, tym bardziej że Nasze Stowarzyszenie badało te produkty i wyszły dobrze, natomiast każdy ma wolny wybór czy będzie tego używać czy też nie...
Awatar użytkownika
mikuś
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 9
Rejestracja: śr 19 sie, 2015 22:44
Lokalizacja: świętokrzyskie

Re: Dr.Oetker

Post autor: mikuś »

Mail z 29.01.2016 od producenta:
Informacje umieszczone na produktach Dr. Oetkera są zgodne z obowiązującym prawem na terenie Rzeczypospolitej Polski.
Jeżeli w składnikach produktu znajduje się gluten wszyscy producenci w Polsce mają obowiązek umieszczenia takiej informacji na opakowaniu produktu.
Po weryfikacji naszych produktów uznano, że bez glutenu i śladowych ich ilości są następujące produkty:
˘Laska wanilii Bourbon,
˘Aromaty w płynie,
˘Soda oczyszczona,
˘Kwas cytrynowy,
˘Drożdże instant,
˘Żelatyna 20 g, 50 g oraz Żelatyna w listkach,
˘Barwniki spożywcze,
˘Dekoracje z czekolady,
˘Dekoracje z opłatka,
˘Polewy gotowe,
˘Lukry gotowe,
˘Pisaki cukrowe i błyszczące,
˘Krem dekoracyjny biały,
˘Lukry plastyczne,
˘Posypki (z wyłączeniem Perełek cukrowych, Perełek kolorowych, Blasku Pereł, Białych Świąt, Magii Świąt, Gwiezdnego pyłu, Wiosennej Łąki, Truskawkowej Bezy i Cytrynowej Bezy),
˘Sosy deserowe.

Niemniej jednak, do produkcji niektórych naszych produktów używamy surowców zawierających gluten, natomiast zakłady produkcyjne nie są wyposażone w oddzielne linie produkcyjne.
Wobec powyższego wychodząc naprzeciw potrzebom naszych konsumentów, którzy na co dzień muszą przestrzegać diety bezglutenowej opracowano listę produktów, które nie zawierają glutenu w składzie, jednak możliwa jest jego obecność wynikająca z krzyżowego zanieczyszczenia. Jest to komunikowane poprzez podanie informacji pod listą składników: „Możliwa obecność GLUTENU”. Poniżej przedstawiamy listę produktów zawierających śladowe ilości glutenu:

˘Cukier wanilinowy,
˘Biszkopt-fix,
˘Krem jogurtowy 3 minuty,
˘Krem budyniowy 3 minuty,
˘Kremy do tortów i ciast,
˘Masy śmietanowe,
˘Przyprawa korzenna,
˘Sernix,
˘Śmietan-fix,
˘Ciasta na zimno (Sernik jogurtowy na zimno, Sernik na zimno)
˘Lukry w proszku,
˘Żelatyna-fix deserowa,
˘Cukier żelujący,
˘Żelatyna z bulionem i przyprawami,
˘Żelfixy,
˘Bita śmietana, Bita śmietana light
˘Budynie klasyczne,
˘Budynie ulubione,
˘Galaretki owocowe,
˘Słodka Chwila Budyń o smaku waniliowym i śmietankowym, Słodka Chwila Czokolaadia, Słodka Chwila Kisiel, Słodka Chwila Kisiel z kawałkami owoców, Słodka Chwila Kisiel z kawałkami owoców z edycji specjalnej, Słodka Chwila Rozgrzewająca Kisiel z kawałkami owoców oraz Słodka Chwila Mleczny Ryż,
˘Kisiele.

W związku ze zmianami przepisów prawnych nastąpiły modyfikacje większości naszych opakowań. Wobec tego na nowych opakowaniach umieszczane są informacje o zawartości śladowych ilości alergenów. Zmiany zakończyły się w grudniu 2014 roku, a to z kolei prowadzi do tego, że na rynku mogą istnieć opakowania w nowej i starej szacie graficznej, ze starym i nowym znakowaniem.
Informacje o zawartości alergenu w produkcie znajdują się na opakowaniu produktu jak i na stronach produktowych na www.oetker.pl w zakładce Alergeny oraz w sekcji FAQ.
Serdecznie pozdrawiamy w imieniu firmy Dr. Oetker
ODPOWIEDZ