Żurek
Moderator: Moderatorzy
- uniaczek
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 507
- Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
- Lokalizacja: Gniezno
Re: ŻUREK
Mamy już w dziale zupy wątek :"żurek", który ma 3 strony.
viewtopic.php?f=12&t=1132&hilit=%C5%BCurek
Watro, żeby informacje i nasze doświadczenia dotyczące żurku były w jednym wątku
viewtopic.php?f=12&t=1132&hilit=%C5%BCurek
Watro, żeby informacje i nasze doświadczenia dotyczące żurku były w jednym wątku
Re: Żurek
Zakwas na żurek:
Czas przygotowania: 10 minut + 3-4 dni oczekiwania
Ilość: ok. 400 ml
Składniki:
100 g ryżu pełnoziarnistego
300 ml ciepłej wody
2 liście laurowe
1 łyżeczka suszonego majeranku
2 ząbki czosnku przecięte na pół
Przygotowanie:
1. Ryż pełnoziarnisty mielimy na mąkę
2. Wszystkie składniki umieszczamy w czystym, wyparzonym szklanym słoju lub glinianym naczyniu
3. Zalewamy ciepłą wodą, dokładnie mieszamy przy użyciu drewnianej łyżki, przykrywamy gazą lub nieszczelnych wieczkiem odstawiamy na 3-4 dni
4. Codziennie mieszamy drewnianą łyżką, zbieramy powstałą pianę
5. Zakwas pachnie już na drugi dzień, przed użyciem mieszamy go dokładnie, zlewamy do czystego słoiczka, zakręcamy i umieszczamy w lodówce
* Zakwas możemy przygotować także na mące gryczanej, najlepiej uzyskanej ze zmielenia kaszy gryczanej niepalonej.
źródło:
http://www.mamaalergikagotuje.pl/bezglu ... was-zurek/
Czas przygotowania: 10 minut + 3-4 dni oczekiwania
Ilość: ok. 400 ml
Składniki:
100 g ryżu pełnoziarnistego
300 ml ciepłej wody
2 liście laurowe
1 łyżeczka suszonego majeranku
2 ząbki czosnku przecięte na pół
Przygotowanie:
1. Ryż pełnoziarnisty mielimy na mąkę
2. Wszystkie składniki umieszczamy w czystym, wyparzonym szklanym słoju lub glinianym naczyniu
3. Zalewamy ciepłą wodą, dokładnie mieszamy przy użyciu drewnianej łyżki, przykrywamy gazą lub nieszczelnych wieczkiem odstawiamy na 3-4 dni
4. Codziennie mieszamy drewnianą łyżką, zbieramy powstałą pianę
5. Zakwas pachnie już na drugi dzień, przed użyciem mieszamy go dokładnie, zlewamy do czystego słoiczka, zakręcamy i umieszczamy w lodówce
* Zakwas możemy przygotować także na mące gryczanej, najlepiej uzyskanej ze zmielenia kaszy gryczanej niepalonej.
źródło:
http://www.mamaalergikagotuje.pl/bezglu ... was-zurek/
Re: Żurek
Nastawiony!!! czekamy do świąt. Zawsze robiłam z gryczanej mąki, ale już się nam przejadło. Dziękuję za podpowiedz.Leeloo pisze:Zakwas na żurek:
Czas przygotowania: 10 minut + 3-4 dni oczekiwania
Ilość: ok. 400 ml
Składniki:
100 g ryżu pełnoziarnistego
300 ml ciepłej wody
2 liście laurowe
1 łyżeczka suszonego majeranku
2 ząbki czosnku przecięte na pół
źródło:
http://www.mamaalergikagotuje.pl/bezglu ... was-zurek/
Re: Żurek
Zrobiłam taki z ryżu pełnoziarnistego, tylko czosnek rozgniotłam. A na stół został podany w wersji wegańskiej z ziemniakami i włoszczyzną (bez selera). Już go właściwie nie ma (a wielki gar był), glutenowcy wszystko pożarli, więc znaczy, że pyszny
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 432
- Rejestracja: pt 25 lut, 2011 11:30
- Lokalizacja: Żory
Re: Żurek
a co z tym zakwasem trzeba zrobić potem? Mam go rozcienczyć z wywarem czy z wodą? Ale rozcieńczyć chyba trzeba co? Nigdy nie robiłam żadnego zakwasu.
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 432
- Rejestracja: pt 25 lut, 2011 11:30
- Lokalizacja: Żory
Re: Żurek
czyli tak bardziej na oko tak? a żurek był taki rzadszy czy raczej gęstawy?
a trzeba czymś zakwaszac??
a trzeba czymś zakwaszac??